اقتصاد۲۴ - از آغاز شیوع ویروس کرونا در در ماههای ابتدایی سال ۲۰۲۰ بسیاری از شرکتهای داروسازی در سراسر جهان اعلام کردند که کار خود را برای ساخت واکسن این ویروس آغاز خواهند کرد و در ماههای گذشته این روند ادامه یافته است. بر اساس اطلاعاتی که از گوشه و کنار جهان به گوش میرسد، تعدادی از واکسنهای پیشبینی شده برای کرونا، در گامهای ابتدایی موفقیت آمیز بودهاند و در حال حاضر در گامهای نهایی آزمایشهای بالینی و تست بر روی گروه گستردهای از داوطلبان به سر میبرند تا در صورت موفقیت آمیز بودن، به مرحله تولید انبوه برسد.
ناصر ریاحی، عضو اتاق بازرگانی تهران و فعال صنعت دارو در گفتگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت پیگیری روند رسیدن به واکسن کرونا، گفت: امروز در نقاط مختلف جهان، تعداد زیادی از شرکتهای داروسازی در حال کار بر روی واکسن احتمالی کرونا هستند. البته موقعیت این شرکتها در مسیر رسیدن به واکسن کرونا برابر نیست و هریک در گامهای مختلفی به سمت هدف نهایی هستند.
بیشتر بخوانید: آخرین آمار فوتیها و مبتلایان به کرونا در کشور امروز شنبه ۲۹ شهریور ۹۹
به گفته او، در میان شرکتهای فعال در این حوزه، حتی دو شرکت قطعا اعلام کردهاند که تا پیش از پایان سال میلادی جاری به واکسن خواهند رسید و تولید آن را آغاز میکنند. حتی یک شرکت آمریکایی تعداد قابل توجهی واکسن را از هم اکنون تولید کرده، زیرا به این قطعیت رسیده فرمولی که برای واکسن تولید کرده، قطعا جوابگو خواهد بود.
وی درباره چالشهای موجود در مسیر رسیدن به واکسن کرونا، اعلام کرد: یکی از چالشهای موجود در این حوزه، بحث احتمال ابتلای دوباره افرادی است که تاکنون کرونا گرفتهاند. این نشان میدهد که احتمالا عمر مفید واکسن نیز محدود خواهد بود و نیاز به تکرار تزریق وجود دارد که البته نیاز به برنامه ریزیهای خاص خود دارد. از سوی دیگر امروز تمام کشورهای جهان این واکسن را میخواهند و از این رو نحوه تولید و توزیع آن نیز مسئله جدی و پیچیده است.
عضو اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از کشورهای غربی در مراحل مختلف تولید واکسن سرمایه گذاری کرده و به نوعی آن را پیش خرید کردهاند. در چین نیز شرکتهایی به جمع بندی رسیدهاند، اما صرف واکسیناسیون خود چین با جمعیت بیش از ۱.۵ میلیارد نفر خود کار پیچیده و زمان بری خواهد بود. در روسیه نیز خبر از نهایی شدن واکسنهایی مطرح شده، اما با توجه به اینکه این کشور برای داروهایی خود مجوزهای بین المللی نمیگیرد، تردیدهایی درباره خرید یا نخریدن آن وجود دارد.
ریاحی درباره قیمت احتمالی واکسن کرونا نیز گفت: باید دید در نهایت چه واکسنی نهایی شده و به چه شکل در جهان توزیع میشود. شرکتی در هند از قیمت ۱۰ دلاری واکسن گفته بود و برخی کشورهای اروپایی از قیمت بیش از ۱۰۰ دلاری آن. از این رو برای واکسیناسیون تمامی ۸۰ میلیون ایرانی، عددی در حدود هشت میلیارد دلار اعتبار نیاز خواهد بود که البته با توجه به ملی بودن موضوع، دولت باید برای آن برنامه ریزی کند.
به گفته وی، با وجود نامشخص بودن سرنوشت دقیق تحقیقات درباره کرونا، اما پیش بینی میشود، واکسیناسیون در سطح بین المللی در سال ۲۰۲۱ میلادی کلید بخورد.