اقتصاد۲۴ - در هفتههای اخیر همزمان با بالا رفتن نرخ ارز، بهای گوشیهای تلفن همراه نیز با نوسان بالای قیمت مواجه شد و به طور میانگین ۲۰ درصد بالارفت. به عنوان مثال گوشی آیفون ۱۱ پرو (۶۴ گیگ دو سیم کارت) که یک هفته قبل با قیمت ۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به فروش میرسید امروز با قیمت ۴۰ میلیون تومان در بازار معامله میشود.
برند سامسونگ نیز که جزو برندهای محبوب کاربران به حساب میآید نیز افزایش قیمتی تقریبا مشابه آیفون داشته است. سامسونگ مدل note ۲۰ که تا یک هفته قبل با قیمت تقریبا ۲۰ میلیون تومان به فروش میرسید، اکنون ۲۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله میشود.
تلفن همراه سامسونگ A ۱۰ S از گوشیهای پرتقاضا و پرکاربرد، قبل از تخصیص ارز به سه میلیون تومانهم رسید، اما اکنون با نرخ بیش از ۴ میلیون تومان و با ۳۰ درصد افزایش قیمت به فروش میرسد.
رئیس کمیسیون تنظیم بازار انجمن واردکنندگان موبایل، در خصوص افزایش قیمتها در بازار گوشی تلفن همراه گفت: باید به این نکته تأکید کنم با توجه به افزایش بیرویه قیمت ارز، عدم تخصیص ارز در ۴۵ روز گذشته، اجرای قانون سقف و سابقه برای شرکتها که آنها را عملاً فلج کرده است، افزایش قیمت موبایل در مقایسه با لوازم دیگر بسیار کمتر است.
وی یادآور شد: در دو تا ۳ هفته اخیر اغلب کالاها بخصوص کالاهای وارداتی که وابسته به قیمت ارز هستند، روندی صعودی داشته است. تلفن همراه نیز هم از این قاعده مستثنا نبوده و تحولات بازار ارز، تأثیری مستقیم بر بازار موبایل داشته است.
«رضا قربانی» افزود: گوشی note ۹ با حافظه ۱۲۸ که قیمت مصرفکننده آن به ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده بود (بر اساس نرخ غیررسمی دلار ۲۵ هزارتومانی)، پساز این که ثبت سفارشها آغاز شد و تخصیص ارز صورت گرفت حدود یکمیلیون تومان کاهش قیمت داشت؛ اما اکنونکه قیمت ارز بالا رفته است (بر اساس نرخ غیررسمی دلار ۲۷ هزارتومانی) قیمت این گوشی ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان شده است، به همین دلیل میگویم بهای تلفن همراه آنقدر گران نشده است.
او با بیان اینکه قیمت دلار، رابطه نزدیکی با بهای دلار دارد، گفت: بررسی روند سیر صعودی قیمت ارز بیانگر آن است که طی یک هفته اخیر، گوشی تلفن همراه روزانه ۲ درصد افزایش داشته است، البته باید توجه داشت که عوامل دیگری نیز در نوسان قیمتی این کالای مصرفی تأثیرگذار بودهاند.
قربانی درباره عوامل تأثیرگذار دیگر افزود: عواملی همچون ایجاد تقاضای پیشبینینشده به مناسبت بازگشایی مدارس و نیاز دانشآموزان و دانشجویان به موبایل و تبلت برای آموزش آنلاین، باعث شد که خردهفروشی بازار دچار شوک افزایش قیمت شود.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر در ۴۵ روز گذشته برای واردات تلفن همراه ارزی تخصیص داده نشده است و اختلال ۴۵ روزه در روند واردات، تأثیر خود را در ماه آینده نمایان خواهد کرد.
با وجود رشد سریع قیمت تلفن همراه در روزهای اخیر، برخی کارشناسان پیش بینی میکنند که در صورت تغییر مسیر بازار ارز، قیمتهای تلفنهمراه، دچار ریزش شود.
رئیس کمیسیون تنظیم بازار انجمن واردکنندگان موبایل در این باره میگوید: بهمحض نزولی شدن قیمت ارز و گشایش واردات موبایل با تخصیص ارز، بازار تلفنهمراه روند کاهشی خود را دنبال خواهد کرد.
وی تصریح کرد: در صورت کاهش قیمت ارز، بازار با اشباع گوشی رو به رو شده و در نتیجه با شوک کاهش قیمت مواجه خواهیم شد.
طرحهایی نیز برای افزایش تولید تلفنهمراه در داخل کشور در دست اجراست که با تحقق آنها، قیمتها در بازار موبایل، مسیر کاهشی خواهد یافت. اما به نظر نمیرسد که افزایش عرضه توسط شرکتهای داخلی و اشباع بازار توسط آنها در کوتاه مدت، قابل دستیابی باشد.