تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۱۳ آذر ۱۳۹۹
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد در گفتگو با اقتصاد۲۴ تأکید کرد؛

شیوه‌نامه جدید تنظیم بازار فولاد یعنی بازگشت امضای طلایی و توزیع رانت/ صادرات فولاد زیر تیغ سیاست‌های دستوری

عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد می‌گوید: شیوه‌نامه جدید تنظیم بازار فولاد، بازگشت امضای طلایی و توزیع رانت در این بازار را تضمین و همین دو موضوع علاوه بر افت تولید، تهدیدی جدی برای صادرات فولاد کشور خواهد بود.

قیمت فولاداقتصاد۲۴ - شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد در حالی مطرح شده که انتقادات بسیاری را در پی داشته است. به اعتقاد فعالان صنعت فولاد کشور، سیاست‌های دستوری در ستاد تنظیم بازار فولاد یکی از چالش‌های زنجیره صنعت فولاد کشور است که گاهی به نفع یکی از بخش‌های زنجیره عمل می‌کند و سایر بخش‌ها در اجرای آن بی بهره می‌مانند.

مدتی است عدم تعادل در سیاست‌های تنظیم بازار مشکلات زیادی را برای زنجیره صنعت فولاد به وجود آورده که هر روز برهم ریختگی بخشی از این زنجیره ارزآور بروز می‌کند.

چنبره رانت بر صنعت فولاد

در همین رابطه رضا شهرستانی، عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد درباره تبعات شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد به اقتصاد۲۴ گفت: شیوه‌نامه جدید تنظیم بازار فولاد که از سوی دولت ابلاغ شده بازگشت امضای طلایی را تضمین و توزیع رانت در این بازار را قطعی می‌کند و در ادامه منجر به کاهش تولید و صادرات در این بخش خواهد شد.

این فعال صنعت فولاد تصریح کرد: طبق این شیوه نامه مقرر شده که نرخ مواد اولیه تولید فولاد به نرخ جهانی نزدیک شود که این موضوع باعث گرانی قیمت مواد اولیه برای فولادسازان می‌شود، درحالی که هم اکنون قیمت سنگ آهن در ایران تقریباً نصف قیمت‌های جهانی بوده است و این دستور، هزینه سنگینی برای صنعت زنجیره فولاد در پی خواهد داشت.

عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد گفت: فولاد و کامودیتی قیمت‌های بین‌المللی دارند و همه کشور‌ها با یک درصد ناچیزی با هم اختلاف دارند؛ به طور مثال، طلا به عنوان فلز گرانبها در تمام دنیا با یک قیمت ثابت به فروش می‌رسد و با اختلاف درصدی خیلی جزئی در بازار‌های مختلف به فروش می‌رسد.

شهرستانی گفت: اما در قیمت گذاری فولاد، اختلاف دیگر ناچیز نیست چراکه هزینه حمل، گمرک و تعرفه‌ها در این تعیین قیمت‌ها تأثیر گذار است؛ اگر این اختلاف خیلی زیاد شود طبیعاً در این فضا، رانت ایجاد می‌شود.

به گفته عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد، شیوه نامه جدید تنظم بازار فولاد به این شکل تنظیم و تبیین شده است که ۸۰ درصد قیمت منطقه اتحادیه کشور‌های مستقل باید در کل محصول بیاید؛ این در حالی است که محصولات کشور دو برابر نیاز داخل است، یعنی کشور ۳۰ میلیون تن تولید دارد اما حداکثر ۱۵ میلیون تن نیاز داخل است.

این فعال در صنعت فولاد کشور ادامه داد: معدل قیمت محصولات فولادی اعم از شمش، ورق و میلگرد بالای ۵۳۰ دلار است. این ۳۰ میلیون تن تولید یعنی ۱۶ میلیارد دلار در زنجیره فولاد ارزش وجود دارد. این ۱۶ میلیارد با توجه به این نوع شیوه قیمت گذاری، یک چیزی حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اختلاف قیمت واقعی و قیمت دستوری دارد.

وی با تاکید بر اینکه، اجرای شیوه نامه جدید تنظیم بازار فولاد، توزیع رانت را به دنبال خواهد داشت، گفت: به دلیل دخالت دولت در تعیین قیمت پایه محصولات فولادی که با احتساب ارز نیمایی حدود ۲۵ درصد ارزان‌تر از نرخ‌های جهانی است، این به معنای فاصله قیمت زیاد و توزیع رانت است.

عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد تصریح کرد: این اختلاف قیمت‌ها در گذشته تنها در ورق بود و عادلانه؛ اما امروز فضا برای ایجاد رانت برای تعیین قیمت جدید فراهم شده است. حالا این رانت به چه صورتی است جای سؤال دارد!.

مسیر صحیح قیمت گذاری فولاد کدام است؟

شهرستانی در پاسخ به این سوال که پیشنهاد انجمن تولیدکنندگان فولاد در راستای اصلاح و تغییر نحوه شیوه نامه قیمت گذاری فولاد چیست؟ گفت: چند نکته در تعیین قیمت فولاد باید در نظر گرفته شود. با توجه به شرایط مطرح شده شمش در بازار داخلی باید با حداکثر نرخ ۹۵ درصد فوب خلیج‌ فارس به فروش برسد. تعیین قیمت پایه بر اساس شمش فولاد بر اساس ۷۵ درصد نرخ فروش شمش در فوب خلیج‌ فارس دستوری اشتباه است، چرا که چنانچه معامله در چنین سطح قیمتی پایینی انجام شود، رانت در معاملات به حدی افزایش می‌یابد که دیگر فرصتی برای ادامه توسعه در این صنعت نخواهد بود.


بیشتر بخوانید: صدور دستور کاهش صادرات فولاد/ زیر سوال بردن کل نظام توزیع فولاد در شیوه‌نامه جدید


به گفته این فعال در صنعت فولاد کشور، فولاد کالایی استراتژیک است و ایجاد فضایی برای قاچاق این محصول با چنین ضریب قیمتی قطعاً به ضرر اقتصاد کشور است.

شهرستانی در ادامه نکته دوم در نحوه تعیین قیمت فولاد را چنین توضیح داد: در شیوه نامه فعلی هر ماه قیمت فولاد تعیین و اعلام می‌شود، درحالی که قیمت فولاد روز به روز تغییر می‌کند و حالا پیشنهاد می‌شود ضروت دارد قیمت‌ها هر هفته اعلام و در اختیار بورس قرار گیرد.

وی با تأکید بر نکته‌ سوم در نحوه تعیین قیمت فولاد گفت: باید همه فولاد‌ی ها با یک فرمول مشخص حرکت کنند و در راستای تعیین میزان نیاز داخلی و صادرات همگام و طبق مصوبه تعیین شده با تشخیص وزارت صمت باشند چراکه این نحوه می‌تواند امضای طلایی را از بین ببرد. حذف امضای طلایی یکی از پارامتر‌های اصلی تحقق برنامه‌های هدفمند در تولید و صادرات است.

این کارشناس صنعت فولاد بر نکته‌ دیگر برای شیوه تعیین قیمت فولاد تأکید و گفت: توجه به قیمت برای مصرف کننده نهایی از ضرورت‌های حفظ بازار داخل است و این روش باید برای تمام محصولات زنجیره فولاد قابل اجرا شود.

شیوه نامه جدید تنظیم بازار فولاد، سرعت‌گیر صادرات فولاد

شهرستانی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه این نوع شیوه نامه چه تأثیری بر صادرات فولاد خواهد گذاشت؟ گفت: صنعت فولاد با توجه به شرایط اقتصادی داخل کشور و همچنین رکود اقتصادی حاکم بر اقتصاد جهانی توانسته به خوبی فعالیت کند، اما با این روش تعیین قیمت قطعاً وارد فاز جدید مشکل خواهد شد و این تغییر مسیر، صادرات آن را کاهش می‌دهد.

به گفته این فعال صنعت فولاد، موضوع صادرات با فروش داخلی بسیار متفاوت است چراکه برای جلب مشتری در بازار جهانی باید اعتماد سرمایه گذاران را جلب کرد و این تفاوت قیمت‌ها در مقایسه با قیمت محصول در کشور‌های رقیب می‌تواند برای صادرات کشور مخرب باشد.

این کارشناس صنعت فولاد در پایان با تأکید بر اینکه حذف رقبا در بازار جهانی به دلیل رقابت شدید میان کشور‌ها شرایط را برای صادرات فولاد ایران سخت‌تر کرده است، گفت: فعالان و صاحبان صنعت فولاد سال‌هاست برای حفظ بازار و مشتری‌های این محصول تلاش کرده‌اند اما حالا با تغییر در نحوه قیمت گذاری فولاد احتمال از دست دادن مشتری‌ها زیاد است؛ از اینرو شاید با نحوه تعیین قیمت مناسب و تسهیل در شرایط پرداخت بتوانند مشتریان خود را حفظ و حتی بازار آن را توسعه دهند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حمله تروریست‌ها به مناطق شیعه‌نشین در شمال حلب

فیلم/ درگیری‌هایی سنگین در شهر عندان در حومه حلب

عکس/ بهرام بیضایی در پشت صحنه چریکه تارا در سال ۱۳۵۷

فیلم/ در هواپیمای شخصی ترامپ چه خبر است؟

مشخصات خودروی زرهی ​​هیگارد

نمایشگاه نقاشی مسعود کیمیایی

عکس/ خان طومان در سوریه سقوط کرد

عکس/ رخ‌نمایی حیرت انگیز دماوند از کویر مرنجاب

مصدومیت ۳ نفر در پی واژگونی خودروی امام جمعه شاهرود

عکس/ خشم امیرحسین ثابتی از تعلیق ثریا

عکس/ آیا خان طومان سوریه واقعا سقوط کرده است؟

تعیین دومین مقصد سفر‌های استانی پزشکیان

فیلم/ علیرضا قربانی: در هر شرایطی بد ایران را نگویید

هشدار ایران درمورد فعال‌شدن گروه‌های تروریستی در سوریه

فیلم/ هلال احمر از کمک ۴۰۰ میلیاردی مردم ایران به لبنان خبر داد

پایان کابوس‌وار سال ۱۴۰۳ برای امید عالیشاه

عکس/ واکنش دستیار پزشکیان به اعلام ممنوعیت برنامه‌های فردوسی پور و سروش صحت

ایران هزاران سانتریفیوژ جدید نصب کرده است

عکس/ تغییر چهره جالب مهند سریال عشق ممنوع بعد از ۱۶ سال

قیمت طلای جهانی در سراشیبی سقوط

عکس/ تغییر چهره شوکه کننده الهام حمیدی در ۴۷ سالگی

فیلم/ قابلیت جدید گوشی‌های هوآوی

عکس/ آیا واکسن گارداسیل همگانی می‌شود؟

عکس/ معماری حیرت انگیز رنسانی در روستایی اطراف همدان

عکس/ استوری دردناک نجمه جودکی برای عادل فردوسی‌پور

عکس/ دکتر شریعتی با ژست متفاوت در سفر یونان ۶۴ سال پیش

عکس / جنجال لباس و استایل سفیر زن فلسطین در بلژیک

فیلم/ رقص مهدی قائدی و سامان قدوس با لباس عربی

فیلم/ سردار نقدی: به دنبال طوفان الاقصی ۲ هستیم که کار اسرائیل را تمام کنیم

تصویر عزت‌الله انتظامی در فیلم ناپدید شده ملکوت ۴۵ سال پیش

عکس/ عراقچی با آیت‌الله جوادی آملی در قم دیدار کرد

آبشار بیشه در لرستان

حمله از چند جناح جواد خیابانی به بیرانوند

عکس/ محمدرضا گلزار با رضا قوچان‌نژاد در یک قاب

۶۱ تن شمش طلا با رشد ۳۷۰ درصدی وارد کشور شد

فیلم/ تصاویر هوایی از درگیری‌ها در حومه حلب

امید‌های استقلال برابر الاهلی به این ۲ بازیکن خاص

فیلم/ در حلب و سوریه چه خبر است؟

شاه سلطان حسین صفوی کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

عکس/ قلعه بابک نماد ایستادگی ایرانیان در آذربایجان شرقی از نماهایی متفاوت

عکس / دیدار عباس عراقچی با آیت الله مکارم شیرازی

گلوریا هاردی کیست و درباره این بازیگر ایرانی-فرانسوی چه می‌دانیم؟

عکس/ نمایی حیرت انگیز از آرامگاه کریم خان زند در شیراز

ایران رتبه اول جهانی در فرونشست سرزمینی را دارد

خودروی نظامی امرپ گاردین اکستریم؛ شاهکار نظامی بلغار

عکس‌های دیده نشده فردین و تختی با هم در یک قاب ۷۰ سال پیش

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت + جدول

فیلم/ کوچه دو طبقه از عجایب شهر کاشان

سخن نگران کننده وزیر بهداشت: ارز ترجیحی دارو سال آینده حذف می‌شود

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول