اقتصاد۲۴ - سکه و دلار که قبل از انتخابات به ترتیب از مرز ۱۶ میلیون و ۳۲ هزار تومان عبور کرده بودند با اعلام نتایج انتخابات و تغییر انتظارات ناشی از پیروزی بایدن، افت شدیدی را به ثبت رسانده اند.
شاخص سهام نیز که روند کاهشی خود را از مدتها قبل از انتخابات پیشخور کرده بود، بدون تاثیرپذیری از اتفاقات اخیر، اندکی افزایش یافته است.
در هفته منتهی به ۷ آذر ماه، دلار روند نوسانی را تجربه کرد و در روز چهارشنبه با کاهش ۳.۷ درصدی به مرز حیاتی ۲۵ هزار تومان رسید. این در حالی است که کاهش بهای دلار در هفته گذشته تقریبا یکنواخت و بدون نوسان بوده است.
سکه در دو روز ابتدایی هفته با افزایش ۲۰۰ هزار تومانی به ۱۱ میلیون ۹۵۰ هزار تومان رسیده، اما در نهایت با کاهش ۷.۹ درصدی در روز چهارشنبه قیمت ۱۱ میلیون تومانی را به ثبت رساند.
با کاهش نرخ حواله درهم به پایینتر از ۷ هزار تومان و افت قیمت سایر دارایی ها، معامله گران در موقعیت فروش قرار گرفتند؛ بنابراین احتمال میرود این روند کاهشی در روزهای آتی نیز ادامه داشته باشد.
با توجه به اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر تعطیلی دو هفتهای بازارها، حجم معاملات نزولی بوده و دلیل افت قیمت دلار را میتوان تمایل بازارساز به کاهش قیمت دلار به کانالهای پایین¬تر دانست.
به نظر میرسد با وجود پیش بینیهای انجام شده در زمینه بهبود شرایط صادرات، بازارساز به دنبال کاهش تدریجی قیمتها میباشد.
البته باید توجه داشت که با نزدیک شدن به سال نو میلادی و افزایش تقاضای ارز احتمال افزایش قیمت دلار در روزهای آتی دور از انتظار نیست.
شاخص سهام که هفته منتهی به ۳۰ آبان ماه رشد مداوم ۹.۲ درصدی را به ثبت رسانده بود، در هفته گذشته به طور کاملا نوسانی تغییر یافت. شاخص سهام در روز دوشنبه از مرز ۱ میلیون و ۳۷۵ واحد عبور کرد و در انتهای هفته با رشد ۱.۶ درصدی از ۱ میلیون و ۳۶۷ هزار واحد عبور کرد.
درهفته گذشته تقاضا برای صنایع ریال محور، متاثر از کاهش قیمت دلار، افزایش یافت.
در کل پیش بینی میشود با توجه به کاهش قیمت داراییهای موازی، سکه، طلا و دلار، بخشی از نقدینگیها دوباره به سمت بازار بورس وارد شود.
لکن از آنجا که در ماههای گذشته به دلیل تصمیمات خلق الساعه و سیاستهای دستوری مسئولین موج بی اعتمادی نسبت به بازار بورس ایجاد شده، برای ورود دوباره سرمایه گذاران به بازار بورس بایستی اعتماد آنها جلب شود.
با توجه به افزایش خوش بینیها به کاهش فشارهای اقتصادی بین المللی و خبرهای مربوط به کشف و تولید انبوه واکسن کرونا ورشد قیمت جهانی کالاهای اساسی، معامله گران به آینده اقتصاد اندکی امیدوارتر شده اند.
بیشتر بخوانید: پیش بینی وضعیت اقتصادی ایران در سال آینده
ولیکن تعامل سیاسی با دنیا در شرایط جدید و همچنین سیاستهای اقتصادی داخلی و تاثیر آن بر متغیرهای کلان همچنان تعیین کننده آینده اقتصادی کشور حداقل در کوتاه مدت خواهد بود.
در ادامه خبرهای خوب کشف چندین واکسن کرونا، بازار نفت هم با افزایش تقاضا و قیمت مواجه شده است. بهای انواع نفت در هفته منتهی به ۲۷ نوامبر بیش از ۸ درصد رشد داشته اند.
علاوه بر افزایش امیدواری توزیع انبوه واکسن کرونا، تقویت انتظارات مثبت برای کاهش نفت از سوی اوپک و همچنین تصویب بسته محرک اقتصادی آمریکا منجر به رشد بهای نفت در هفته اخیر شده است.
اگر چه در هفتههای گذشته با قوت یافتن گمانه زنیها نسبت به پیروزی بایدن و افزایش احتمال تصویب بسته حمایتی بهای طلا افزایش یافته بود، اما با اعلام خبر تولید انبوه واکسن کرونا توسط چند شرکت، قیمت هر اونس طلاریزش شدیدی را پشت سر گذاشت.
همچنین بهبود شاخص مدیران خرید آمریکا نیز به افت قیمتها کمک کرده است. این در حالی است که با توجه به افزایش تعداد مبتلایان به بیماری کووید ۱۹ در سراسر دنیا و نااطمینانی از بهبود اقتصادی جهانی احتمال افزایش قیمت طلا همچنان وجود دارد.
شاخص دلار که در هفته منتهی به ۲۰ نوامبر روند کاملا نزولی را به ثبت رسانده بود در هفته گذشته با اندکی افزایش از کانال ۹۲ واحد عبور کرد. پیروزی بایدن و تصویب بسته حمایتی و نااطمینانیها از آینده اقتصاد جهانی ناشی از همه گیری بیماری کووید ۱۹ مانع رشد شاخص دلار شده است.
در هفته منتهی به ۲۷ نوامبر قیمت بیت کوین به بالاتر از ۱۹ هزار دلار رسید، اما به یک باره در انتهای هفته با کاهش ۱۱.۷ درصدی به ۱۶ هزار و ۸۵۷ دلار رسید.
افزایش فروش معاملهگران به منظور سودگیری و نتایج موفقیت آمیز چند واکسن کرونا از دلایل کاهش ارزش بیت کوین بوده است. با توجه به این که بانک مرکزی در بسیاری از کشورها این ارز دیجیتال را به رسمیت شناختهاند و همچنین با توجه به تداوم همه گیری کرونا احتمال افزایش بهای بیت کوین در هفتههای آتی دور از انتظار نیست.
در هفته منتهی به ۲۷ نوامبر قیمت فلزات اساسی به جز آلومینیوم و سنگ آهن با رشد مثبت روبرو بوده است. از دلایل افزایش بهای فلزات نیز امیدواریها برای تولید انبوه انواع واکسنها و در نتیحه بازیابی تقاضا و همچنین افزایش احتمال تصویب بسته حمایتی آمریکا به دلیل قدرت گرفتن دموکراتها در آمریکا است.