اقتصاد۲۴ - روند صعودی بورس امروز بیشتر از پنج دقیقه دوام نیاورد و بلافاصله بعد از آن شاهد کاهش شاخص کل بودیم. تا جایی که با گذشت ۳۰ دقیقه از شروع معاملات، شاخص کل ۱۰ هزار و ۱۰۰ واحد کاهش پیدا کرده و به محدوده یک میلیون و ۴۲۷ هزار واحد رسیده است. در این ساعت شاخص کل ۷۰ صدم و شاخص هموزن ۵۹ صدم کاهش پیدا کرده که نشان میدهد شرکتهای کوچک و بزرگ اغلب در مدار نزولی حرکت میکنند. نمادهای فولاد، خودرو، فملی، نوری، وپارس، شستا و شبندر بیشترین تاثیر را در کاهش شاخص کل از خود به جا گذاشتهاند.
بعد از رفت و برگشت بورس در اولین دقایق بازار امروز، نقشه بورس رنگ قرمز به خود گرفت و تعداد نمادهای منفی بازار سر به فلک کشید. تا جایی که از مجموع ۳۰۹ نماد بورسی معامله شده در این ساعات، ۸۷ نماد روند صعودی دارند و ۲۲۲ نماد ارزش سهام خود را از دست دادهاند. همچنین از بین ۲۳۹ نماد فرابورسی، ۸۴ نماد در مدار صعودی حرکت میکنند و ۱۵۵ نماد قرمزرنگ هستند. موردی که به خوبی رنگ قرمز نقشه بازار را توضیح میدهد.
بررسی نقشه بازار بعد از نوسان کوتاه مدت شاخص که نهایتا به کاهش آن منجر شد، نشان میدهد امروز احتمالا دوباره با یک بازار نزولی طرف هستیم. گروههای کوچک معاملات بیشتری دارند. تا جایی که استخراج کانههای فلزی به برترین گروه صنعت تبدیل شده و در این گروه اغلب نمادها به جز کگهر قرمزرنگ هستند و کاما تا صف فروش پیش رفته است. بیمهها از نظر ارزش معاملات در رتبه دوم قرار دارند و در بین آنها به جز سه نماد سبزرنگ کوثر، دانا و بنو که برایشان صف خرید تشکیل شده، بقیه نمادها عموما قرمزرنگ هستند و شاهد تشکیل صفف روش برای نوین، میهن، وسین و ودی هستیم. محصولات غذایی در بازار قرمز امروز رنگ سبز به خود گرفته و دست کم در نمادهای پرمعامله شاهد افزایش قیمت سهام شرکتهای غذایی هستیم. گروه فلزات اساسی اغلب قرمزرنگ است. هرچند نمادهای سبزرنگی مثل فوکا، فرزین، فالوم، فروس و فولاژ که عمدتا شرکتهای کوچک هستند در بین آنها به چشم میخورند. در گروه خودرو و ساخت قطعات به جز خنصیر و خکمک بقیه نماد در آستان تشکیل صف فروش قرار دارند و تا پنج درصد ارزش سهام خود را از دست دادهاند. محصولات شیمایی شرایط مشابهی دارند. پالایشگاهها بعد از صعود عجیب روز گذشته دوباره به روند نزولی افتاده و قرمزرنگ شدهاند. امروز گروههای زراعت، صندوقهای ETF، سیمانیها، هولدینگها، قندیها و ساخت محصولات فلزی از جمله گروههای قرمز بازار هستند.
بررسی صفهای خرید و فروش امروز بازار سرمایه نشان میدهد در نیمه معاملات حدود ۱۴۶ نماد که یک چهارم بازار را تشکیل میدهند، صف فروش دارند و ارزش صفهای فروش آنها در مجموع به دو هزار و ۵۱۰ میلیارد تومان میرسد. در طرف مقابل تنها ۹۶ نماد شاهد تشکیل صف خرید هستند و ارزش مجموع این صفها تقریبا هزار و ۴۷۰ میلیارد تومان است.
تقاضای خرید سهام شرکت توسعه سرمایهگذاری آذربایجان همچنان بالاست و نماد وآذر را در مقام سنگینترین صف خرید بازار سرمایه نگه داشته است. ارزش صف خرید این نماد امروز به حدود ۱۱۹ میلیارد تومان میرسد. کوثر با صف خرید ۱۱۲ میلیاردی در رتبه دوم و پتایر با صف خرید ۶۲ میلیاردی در مقام سوم قرار دارند. البته صف خرید ۱۴۱ میلیارد تومانی چخزر که به تازگی شاهد عرضه اولیه سهام آن بودیم، در نظر گرفته نشده است. از جمله دیگر نمادهای دارای صف خرید سنگین در بازار امروز میتوان به غگیلا، دتوزیع، زفکا، رافزا، شکربن، شستا، چکاوه، پدرخش و غگل اشاره کرد.
شرکت پتروشیمی بوعلی بعد از رسیدن به حداکثر بازدهی عرضههای اولیه در مدار نزولی افتاده و شاهد تشکیل صف فروش در نماد بوعلی هستیم. ارزش صف فروش بوعلی که سنگینترین صف بازار به حساب میآید، امروز حدود ۳۱۷ میلیارد تومان است. برکت با صف فروش ۲۴۰ میلیارد تومانی در مقام دوم ایستاده و ولپارس با صف فروش ۷۵ میلیارد تومانی در رتبه سوم قرار دارد. خزر، کبافق، خودرو، انرژی ۱، شاروم، زدشت و دتولید دیگر نمادهایی هستند که صف فروش سنگینی در بازار امروز دارند.
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز سهشنبه ۹ دیماه با کاهش ۲۵ هزار و ۱۶۸ واحدی به رقم یک میلیون و ۴۱۲ هزار و ۴۴ واحد عقبنشینی کرد. در این روز شاخص کل ۱.۷۵ درصد و شاخص هموزن ۷۸ صدم درصد کاهش داشتند که نشان میدهد وضعیت شرکتهای بزرگ وخیمتر از شرکتهای کوچک بوده است. تا جایی که فملی، شستا، فارس، فولاد، خودرو، شپنا و شبندر بیشترین تاثیر را در کاهش شاخص کل داشتند.
نقشه بازار در پایان معاملات نشان میدهد امروز استخراج کانههای فلزی، داروییها و غذاییها بیشترین معاملات را در بورس شاهد بودند. در گروه استخراج کانههای فلزی، کاما با صف فروش به کار خود پایان داد، اما دیگر نمادها از جمله کگهر، کچاد و کگل شرایط خوبی را پشت سر گذاشتند. داروییهای به جز دشیمی و هجرت اغلب سبزپوش بودند و صف خرید داشتند. غذاییها به جز غبهنوش، غفارس و غنوش شرایط مشابهی را تجربه کردند و شاهد تقاضای قابل توجه برای خرید سهام این شرکتها بودیم. در گروه خودرو و ساخت قطعات، نمادهای بزرگ از جمله خودرو، خساپا و خگستر با صف فروش به کار خود پایان دادند، اما در این نمادهایی مثل خبهمن، خنصیر، خدیزل و خشرق بودند که شرایط خوبی را پشت سر گذاشتند و در پایان معاملات به صف خرید رسیدند. گروه فلزات اساسی روند یکسانی نداشت. فولاد با اینکه تا نیمه معاملات کاهش قیمت پیدا کرده بود اما تا پایان ساعت معاملات به قیمت روز گذشته برگشت. فملی در این فرآیند موفق ظاهر نشد و سه درصد ارزش خود را از دست داد. محصولات شیمیایی امروز اغلب قرمز رنگ بودند و صف فروش برای نمادهای بزرگ این گروه یعنی پترول، شگویا و نوری تشکیل شده بود. صندوقهای سرمایهگذاری سهامی هم امروز روز خود نداشتند و در بین آنها پالایش بیش از پنج درصد ارزش خود را از دست داد. چراکه تمام نمادهای گروه پالایشگاهها به جز شرانل صف فروش داشتند و شاهد کاهش پنج درصدی قیمت سهام شپنا، شتران، شبندر و شبریز بودیم. بیمهها، نهادهای مالی، لاستیک و پلاستیک و سیمانیها امروز شرایط بهتری نسبت به دیگر گروهها داشتند. در طرف مقابل حمل و نقل، هولدینگها، عرضه برق و گاز، بانکها در غیاب لیدرهایشان، زراعت، قندیها و رایانه از جمله گروههای قرمز بازار بودند.
معاملهگران بورس امروز بیش از ۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون سهام، حق تقدم و اوراق مالی را در قالب یک میلیون و ۶۰۰ هزار معامله به ارزش ۱۳ هزار و ۲۹۸ میلیارد تومان دادوستد کردند. اگر معاملات شش هزار و ۹۵۴ میلیارد تومانی فرابورس را هم در نظر بگیریم، ارزش کل معاملات امروز بازار سرمایه به رقمی حدود ۲۰ هزار و ۲۵۲ میلیارد تومان میرسد که نسبت به روز قبل افزایش پیدا کرده است. امروز کاما، شستا، شپنا، برکت، خودرو، کچاد و خساپا پرتراکنشترین نمادهای بورسی و وسپهر، بپیوند، گکوثر، چخزر، زملارد، بگیلان و ذوب پرتراکنشترین نمادهای فرابورسی بودند.