تاریخ انتشار: ۰۹:۳۰ - ۲۰ دی ۱۳۹۹

واکنش بازار‌ها به پیروزی بایدن چه خواهد بود؟

چند ساعت پس از درگیری در برخی ایالت‌های امریکا و اعلام پیروزی قطعی جو بایدن در انتخابات، فضای مجازی و وب‌سایت‌های خبری گزارش‌هایی مبتنی بر «آغاز ریزش‌های شدید در بازار ارز و ایجاد صف‌های طولانی فروش» و «احتمال ریزش دلار به کانال‌های زیر بیست هزار تومان» منتشر کردند و حتی چند عکس از جلوی برخی صرافی‌ها نیز ضمیمه این خبر شده بود تا خبر‌ها به نوعی همراه با سند و مدرک هم باشد.

واکنش بازار‌ها به پیروزی بایدن

اقتصاد۲۴ - با این وجود تا لحظه نگارش این گزارش (ساعت ۱۷ روز جمعه)، قیمت «دلار فردایی» در سایت «شبکه اطلاع‌رسانی طلا، ارز و سکه» در کانال ۲۵ هزار تومان قرار دارد و کاربران فضای مجازی و کانال‌های اطلاع‌رسانی نرخ دلار در واکنش به این اخبار به فضای «هیجانی» موجود در کشور پیوسته‌اند. هر چند گروهی نیز تلاش کرده‌اند از «فضای هیجانی قیمت‌گذاری دلار» فاصله بگیرند.

یک کاربر در این باره نوشته است: «با دلار ۳۲ هزار تومان، موز کیلویی ۱۷ هزار تومان بود و با دلار ۲۵ هزار تومان کیلویی ۴۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. با دلار ۳۲ هزار تومان هر دانه تخم‌مرغ حدود ۹۰۰ تومان و با دلار ۲۵ هزار تومان نیز هر دانه به ۱۵۰۰ تومان افزایش پیدا کرد. اگر کاهشی در نرخ دلار وجود دارد، چرا در قیمت کالا‌ها منعکس نمی‌شود؟»

فارغ از اینکه انتخابات در امریکا تا چه میزان بر اقتصاد جهان و البته نوسان قیمت بازار‌های سرمایه‌ای در ایران تاثیرگذار است، باید به این نکته اشاره کرد که قیمت ارز در کشور وابستگی زیادی به شاخص‌ها و فضای کلان اقتصادی دارد؛ تورم و نقدینگی از جمله شاخص‌هایی است که می‌تواند دورنمای قیمت دلار را معلوم کنند.
آنچه وزارت اقتصاد و دارایی از رشد سالانه نقدینگی اعلام کرده، گویای افزایش ۸.۲ درصدی آن طی سال ۹۷ تا ۹۸ است؛ به گونه‌ای که نرخ رشد نقدینگی از ۲۳.۱ به ۳۱.۳ درصد رسیده است. علاوه بر شاخص‌های اقتصادی، دارایی‌های بلوکه‌شده و «قدرت» بازگشت ایران به بازار‌های نفتی نیز موثر است. در بیش از ۲۰ ماهی که از لغو معافیت‌های خرید نفت توسط مشتریان عمد نفت ایران می‌گذرد، اکثر پالایشگاه‌ها با نفت سایر کشور‌ها از جمله عربستان و روسیه تطبیق پیدا کردند. این امر سختی‌های زیادی را بر سر راه بازگشت به بازار و فروش روزانه یک و نیم میلیون بشکه نفت قرار می‌دهد.

هیجان؛ رفتار جدانشدنی بازار‌ها

هیجان در بازار‌ها هیچ زمانی کاهش پیدا نمی‌کند و البته «خوش‌بینی» است که «هیجان» را ایجاد می‌کند. تقریبا دو کلیدواژه «حباب قیمتی» و «ریزش‌های ناگهانی» برای تبیین رفتار‌های هیجانی در بازار‌ها بار‌ها و بار‌ها عنوان شده‌اند.
سابقه تاریخی رفتار بازار‌های ارز، مسکن و ... نشان می‌دهند تا چه اندازه می‌توانند تحت‌تاثیر خبرها، نتیجه انتخابات و ... قرار گیرند. هر چند خبرسازی و هیجان‌افکنی برخی سایت‌ها و کانال‌ها به خریداران کالای این بازار‌ها نیز به این هیجان می‌افزاید. آنچه برای تحلیل نرخ آتی ارز باید از آن بهره برد، نه در کانال‌های خبری وجود دارند و نه در صف‌های عریض و طویل جلو برخی صرافی‌ها بلکه در بررسی روند شاخص‌های اقتصادی مانند نقدینگی، تورم و رشد اقتصادی است.

با استناد به گزارش‌های بانک مرکزی از روند چند سال اخیر این شاخص‌ها می‌توان دریافت که تقریبا «بهبودی در اعداد و ارقام» حاصل نشده یا بهبودی‌ها بسیار شکننده است و با یک اتفاق ساده از بین می‌رود. میانگین نرخ رشد اقتصادی طی سال‌های ۹۷ تا ۹۸ منفی ۵.۴ درصد، میانگین تورم مصرف‌کننده در این مدت حدود ۳۱ درصد و نرخ رشد نقدینگی نیز ۲۷.۲ درصد اعلام شده است.

هر چند پیش‌بینی می‌شود نرخ رشد اقتصادی در پایان سال جاری مثبت ۱.۵ درصد شود، با این حال پیش‌بینی‌ها برای دو شاخص دیگر به خصوص با بودجه خوش‌بینانه سال ۱۴۰۰، نگران‌کننده خواهد بود.
هر چند محسن زنگنه، رییس کمیته اصلاح ساختار بودجه هفته گذشته از کاهش درآمد‌های نفتی به ۱.۵ بشکه در روز خبر داده بود، با این حال گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس با عنوان «تصویر اقتصاد ایران و چشم‌انداز آن در آستانه تصویب لایحه بودجه ۱۴۰۰» نشان می‌دهد که روند فعلی نرخ تورم با انتظار افزایش نرخ ارز و کسری شدید بودجه، با نرخ هدف‌گذاری شده ۲۲ درصدی فاصله معناداری دارد.

از سوی دیگر کسری عملیاتی بودجه سال آینده که ۳۲۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده نیز بر افزایش احتمال استقراض از بانک مرکزی و در نهایت افزایش نقدینگی دامن می‌زند. مواردی که عنوان شد واقعیت‌های شاخص‌های مهم و اثرگذار اقتصادی است. تا زمانی که تورم و نقدینگی بر مدار افزایشی باشند، شاید نرخ دلار کاهش‌های جزیی و کوتاه‌مدت داشته باشد، اما فاصله قیمتی نرخ واقعی دلار با نرخ هیجانی بیشتر و بیشتر شده و بر افزایش تورم و نقدینگی دامن می‌زند.

آزاد شدن دارایی‌ها و ثبات بازار‌ها

آمار‌هایی که خبرگزاری رویترز از دارایی‌های مسدودشده ایران در سایر کشور‌ها منتشر کرده، نشان می‌دهد که ۳۶.۱ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران در ۵ کشور بلوکه شده که حدود دوبرابر فروش نفت کشور در سال ۲۰۱۹ است.
هر چند پایگاه خبری آسیاتایمز حجم کل دارایی‌های خارجی بلوکه‌شده ایران را ۱۰۰ میلیارد دلار برآورد کرده است، عمده دلیل بلوکه شدن این دارایی‌ها نیز تحریم عنوان شده با این وجود امیدواری‌هایی از آزاد شدن آن‌ها با روی کار آمدن بایدن در کاخ سفید وجود دارد. برخی معتقدند آزاد شدن این دارایی‌ها و تزریق تدریجی آن به اقتصاد ایران، نرخ دلار را در مسیر کاهشی قرار داده و حتی ممکن است به زیر ده هزار تومان نیز برسد.
با استناد به آنچه در بخش پیش گفته شد، آزاد شدن این اموال که البته زمان دقیقی برای آن عنوان نشده، تنها برای مدت محدودی جلوی نوسان‌های بزرگ‌تر را گرفته و در میان‌مدت نیز نرخ ارز را به ثبات می‌رساند، چراکه نیاز ارزی کشور تا پیش از تحریم‌ها سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار بود که حدود ۶۰ میلیارد دلار آن از فروش نفت و مابقی نیز از تجارت تامین می‌شد.
با آزاد شدن این منابع، بخش عمده‌ای صرف واردات کالا‌های مهم و اساسی و تجهیزات پزشکی خواهد شد. از طرف دیگر، آسیب بزرگ «هزینه‌کرد منابع ارزی» بر اقتصاد ایران که حالا با شاخص‌های کلان اقتصادی نه چندان امیدوارکننده چشم به رفع تحریم‌ها دارد را نباید فراموش کرد. اتفاقی که ممکن است با تبدیل دلار به ریال و تزریق پول پرقدرت به اقتصاد ایران همراه شود که آثار جبران‌ناپذیری بر شاخص‌هایی مانند تورم و نقدینگی خواهد داشت؛ بنابراین به این بخش نیز نباید چندان با دیده «خوش‌بینی» نگاه کرد.

دلار با نفت بازمی‌گردد؟

برآورد فروش روزانه نفت در سال آینده با کاهش یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه‌ای، یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه برآورد شده است. با وجود تعدیل ۴۶ درصدی از فروش روزانه، کارشناسان هنوز معتقدند این رقم نیز ممکن است تحقق نیابد. چرا این عدد هم یک «خوش‌بینی» دیگر است؟

هر چند عمده دلیل برای عدم تحقق تداوم شیوع کرونا در تمام قاره‌هاست، اما آنچه نباید از آن غافل شد، سازگاری پالایشگاه‌های برخی کشور‌های عمده خریدار نفت ایران با نفت سایر کشورهاست. معافیت‌های نفتی عمده خریداران نفت ایران در اردیبهشت سال ۹۸ به پایان رسید. از آن زمان تاکنون عمده خریداران نفت، ثبت سفارش خرید نفت از ایران را متوقف و از سایر کشور‌های تولیدکننده مانند عربستان و روسیه نفت خریداری کردند. در این مدت نیز پالایشگاه‌های این کشور‌ها با نفت دیگری سازگار شده که این امر می‌تواند فروش نفت ایران حتی پس از تحریم‌ها را نیز با چالش مواجه کند. لازمه به حداقل رساندن مخاطرات پس از ورود نفت ایران به بازارها، فروش فرآورده‌های نفتی مطابق با استاندارد‌های جهانی است.

 

منبع: اعتماد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت All-in-One اپل

صرافی XT: لیستینگ سریع و رشد استراتژیک – راز موفقیت یک پلتفرم پیشرو

قیمت ماهی امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ امروز

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

زیان ۴ میلیارد دلاری ناترازی انرژی به فولادی‌ها/ دولت زمین‌های کویری را برای تولید برق ۱۷ میلیارد به صنایع می‌فروشد!

وضعیت هواشناسی امروز

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۳۰ دی ۱۴۰۳

پیش بینی بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

رژیم کم‌ سدیم چیست؟

فواید زود شام خوردن

عوارض نوشیدن قهوه با شکم خالی

چگونه خوب عمر کنیم؟

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه پس از تحلیف ترامپ/ بازار منفجر می شود یا اثراتش پیشخور شده است؟

تعیین تکلیف تعطیلی مدارس و ادارات تهران

پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی درپی درگذشت حجت‌الاسلام سقای بی‌ریا

فیلم/ جزییات جدید از سوء قصد امروز به قضات بلندپایه از زبان پورمحمدی

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت