اقتصاد۲۴ - مرتضی بانک، مشاور رئیس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در برنامه «انتهای الوند» شبکه دو سیما با اشاره به چرایی آبی بودن وضعیت منطقه آزاد کیش از نظر شیوع کرونا اظهار داشت: یکی از مراکزی که به خوبی پروتوکلهای بهداشتی را رعایت کرد، منطقه آزاد کیش بود. البته در ابتدای کرونا ما با این پدیده نیز رو به رو شدیم، اما در ادامه کار با کنترل محیط، ورود گردشگران در فرودگاه و تست آنها سعی کردیم وضعیت را کنترل کنیم. مهمتر اینکه تست پیشگیرانه بود. ما بر اساس مراجعه تست انجام ندادیم، بلکه بر اساس گروه بندی و برنامه ریزی منظم از همه اقشار منطقه کیش تست انجام دادیم و مشخص شد که وضعیت چگونه است.
او ادامه داد: از طرفی عی شد که در برگزاری همایشها و برنامهها پروتکلهای بهداشتی به خوبی رعایت شود و بیشتر از فضای باز استفاده شود. البته خوشبختانه مردم هم رعایت میکنند.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به دستاوردهای نوین در مناطق آزاد ایران بیان کرد: در حوزه فناوری و نوآوری پیش دولت آقای روحانی واحدهای انگشت شماری نوآور و فنآور بودند. ما در مناطق آزاد کشور بیش از ۲۲۰۰ واحد تولیدی و صنعتی داریم. این رقم با توجه به اینکه کمتر از چهار دهم درصد از خاک کشور، جزو مناطق آزاد است، رقم بالایی به حساب میآید.
بیشتر بخوانید: صادرات بیش از ۱۳۸ میلیارد دلار از مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور/ مناطق آزاد نقش مهمی در اقتصاد کلان کشور دارند
بانک با اشاره به تمرکز مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به رشد و توسعه واحدهای فن آور و نوآور گفت: در حال حاضر واحدهای نوآور و فن آور در مناطق آزاد کشور، حدوداً ۶۸۰ واحد نوآور و فن آور هستند که از بین آنها ۴۰۰ واحد نوآور و حدود ۲۰۰ واحد فنآور است و در جهت توسعه این واحدها نیز فعالیتهای خوبی داشتیم.
وی افزود: در دو منطقه آزاد انزلی و اروند کارخانه فناوری طراحی کردیم این کارخانهها در آینده نزدیک افتتاح میشوند. صندوق نو آوری و فن آوری در منطقه آزاد ارس فعال است و واحدها حمایت میکند.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد آزاد و ویژه اقتصادی گفت:مجموعهای از سیاستها و عملکردها موجب شده که این حرکت در مناطق آزاد رشد پیدا کند. بیش از اینها باید تلاش تا این حرکت عظیمی که شکل گرفته ادامه پیدا کند.
او با اشاره به برنامههای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در حوزه رونق گردشگری تصریح کرد: یکی از ویژگیهای مناطق آزاد از جمله کیش، قشم، چابهار و انزلی که در کنار دریا هستند، این است که خودشان ظرفیتهای فراوانی برای گردشگری دارند. ما رقبای زیادی در کشورهای دیگر در حوزه گردشگری داریم. ۱۵ کشور همسایه ما هستند و مبنای بخشی از اقتصاد این کشورها از جمله ترکیه و امارات را گردشگری تشکیل میدهد. ما باید خودمان را آمده میکردیم تا زیرساختهای مناسببی را در رقابت منطقی با این کشورها داشته باشیم. خوشبختانه در این راستا کیش، قشم و انزلی توانستند امکانات زیرساختی خوبی را فراهم کنند.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی تصریح کرد: ارائه خدمات حمل و نقل و ارائه خدمات اقامتی از جمله امکانات گردشگری در این مناطق آزاد بوده است چراکه باور داریم که مردم تااحساس آرامش و امنیت نکنند، جایی نمیروند. ما با سرمایه گذاریهایی که در حوزه زیرساختی داشتیم و اقبالی که بخش خصوصی برای ایجاد امکانات هتلینگ در کیش، قشم و انزلی و چابهار نشان داد توانستیم به موفقیتهایی دست پیدا کنیم. خوشبختانه میتوانیم با برخی از هتلهای منطقه رقابت کنیم. طی این مدت مراکز تفریحی فراوانی فراهم شده است.
وی افزود: منطقه آزاد قشم زیباییها و موقعیت بکری دارد و خوشبختانه امکانات خیلی خوبی در این منطقه فراهم شده است. در سفری که با قشم داشتم با گردشگران خارجی صحبت کردم. یکی از آنها که قصد اقامت سه روزه در قشم را داشت به دلیل امکانات قشم، دو روز بیشتر د قشم مانده بودند و برنامههای گردشگری در قشم به راحتی برای سه روز پر میشوند.
مشاور رئیس جمهور با بیان اینکه در این دولت بیش از ۸۶ واحد بوم گردی با سنت و تاریخ و فرهنگ بومی خودمان طراحی شده، گفت: خوشبختانه الان موسسان بوم گردی هستند که گردشگر جذب میکنند. گردشگران خارجی و ایرانی علاقه زیادی به بوم گردیها نشان میدهند و اول به سراغ بومگردیها میروند.
او ادامه داد: جزایر مختلف محیطهای جغرافیایی واقعا زیبایی دارد. در قشم چاههای آب شیرینی داریم که توسط مردم ایجاد شده و حتی امروز نیز آب دارد. دیدن این کوههای سر به فلک کشیده و رسوبی، بی نظیر است. خوشبختانه امکانات جغرافیایی و احداثی ما نیز خوب است.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به توجه ویژه مناطق آزاد به کمپهای گردشگری گفت: همچنین به هتلها توجه ویژه داریم و بر هتلهای چهار و پنج ستاره تاکید کردهایم. ما از هر سرمایه گذاری بخش خصوصی استقبال میکنیم. امیدواریم که بخش خصوصی ما برای ایجاد مراکز تفریحی و سرگرمی به مناطق آزاد کشور بیایند. ایجاد تورهای دریایی در شرایط کنونی میتواند در مناطق آزاد بسیاری از گردشگران را جذب کند و جای آن خالی است. برای این نوع از گردشگری میتوانیم از کشتیهای دریایی استفاده کنیم.
مرتضی با اشاره به فعالیتهای فرهنگی در مناطق آزاد ایران گفت: یکی از اقدامات مهم توجه به حوزه فرهنگی است. ما بدون پیوند با محیط اجتماعی نمیتوانیم رشد اقتصادی داشته باشیم. هر فعالیت اقتصادی باید با پیوند با محیط اجتماعی باشد. از این رو مجموعه پکیجهایی را برای فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی طراحی کردیم تا محیط زندگی را برای روستاییها بهتر کنیم.
وی با اشاره به برگزاری سمینارها، جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی در مناطق آزاد گفت: در حوزه ترویج فرهنگ قرآن نیز ما برنامههای مختلفی داریم. خوشبختانه در مناطق آزاد کشور حدود ۴ هزار و ۳۰۰ قاری قرآن و دو هزار نفر حافظ قرآن داریم.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به ایجاد گردشگری اسلامی در مناطقی مثل اروند گفت: در خصوص برگزاری اردوهای راهیان نور کارهای زیادی انجام گرفته است و ما همچنین بیش از یک و نیم میلیون زائر را در مرز شلمچه پوشش دادهایم که این امکانات توسط منطقه آزاد فراهم شده است. یکی از مرزهای مهم ما برای پذیرش زائران، زائر شلمچه است.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در پایان تصریح کرد: مهمترین عنصر و توجه ویژه ما با توجه به پیام مقام معظم رهبری رهبری گام دوم انقلاب تهیه منشور گام دوم در همه مناطق آزاد کشور بوده است که تا یک ماه دیگر همه مناطق ما این منشور را خواهند داشت.