اقتصاد۲۴- منطقه ویژه اقتصادی شیراز، از جمله مناطق فعال صنعتی در کشور است که موقعیت ویزه و مزایای سرمایهگذاری در آن فعالان اقتصادی زیادی را به آن جذب کرده است. در جنوب شرقی این شهر در جاده شیراز - فسا، کیلومتر ۴ جاده انحرافی نیروگاه سیکل ترکیبی واقع شده که فراهم بودن امکانات خرید یا واگذاری زمین برای ساخت و ساز و فعالیتهای صنعتی، تجاری، اداری و خدماتی در منطقه، با تخفیفات و تسهیلات ویژه و ورود آزاد و بدون حقوق گمرکی ماشین آلات، قطعات یدکی، مواد اولیه و مصالح ساختمانی جهت احداث واحدهای تولیدی، تجاری و خدماتی در منطقه مزیت ویژهای به آن بخشیده است.
منطقه ویژه اقتصادی شیراز زیر نظر مرکز امور مناطق آزاد و ویژه اقتصادی (تحت نظارت مستقیم ریاست جمهوری) در ۱۳۰۰ هکتار از اراضی دشت قره باغ به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید که به علت امکان صدور و ترانزیت کالا از منطقه به بازارهای جهانی از طریق شعب ارزی بانکها که به منظور ارائه تسهیلات لازم و گشایش اعتبارات بانکی و اسنادی برای واردات به بازار منطقهای مورد توجه فعالان اقتصادی گرفته است.
بیشتر بخوانید: آغاز طرح تولید سیانید سدیم به روش گاز آمونیاکی در منطقه ویژه اقتصادی شیراز
معافیت از پرداخت هرگونه عوارض معمول در کشور برای فعالیت در محدوده منطقه ویژه اقتصادی و وجود انبارهای مسقف با پوشش بیمهای مناسب جهت نگهداری کالاهای تجار و بازرگانان از جمله ۳۰ هزار متر مربع انبار مسقف، یک هکتار انبار کانتینری و ۲۵ هکتار انبار رو باز به همراه ماشین آلات تخلیه و بارگیری به سرمایهگذاران این امکان را میدهد تا در شرایط مساعدتری به فعالیت اقتصادی بپردازند. همین مزیتها و فرصتهایی که در قالب منطقه ویژه به سرمایهگذاران ارائه شده، موجب شد تا از ابتدای شروع به کار دولت تاکنون ۴۰ واحد صنعتی در منطقه ویژه اقتصادی شیراز راه اندازی شود.
در سال ۹۹ چندین واحد تولیدی و صنعتی و زیرساختی و عمرانی از سوی بخش خصوصی در منطقه افتتاح شد. مهمترین واحدهای صنعتی در منطقه ویژه شیراز در رویداد افتتاحیه پروژهها صنعتی و تجاری در شهریور ماه صورت گرفت. در شهریور ماه امسال ۵۸طرح عمرانی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را با سرمایه گذاری ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان، ۴۳۴ میلیون یورو و ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار افتتاح شد و در عینحال یک تولید کننده انواع محصولات آرایشی و بهداشتی با نام آرای سان رونیکا با ظرفیت تولید ۷۵ هزار تن در سال در ۱۹ خط تولید با سرمایه گذاری بالغ بر ۸۱۰ میلیارد تومان و یک واحد تولید کننده انواع پوششهای ضدحریق و عایق سرد با نام بهسازان توسعه آرمان با حجم سرمایه گذاری ۲۰۰ میلیارد ریال داخلی و سرمایه گذاری ارزی۵میلیون دلاری و ظرفیت تولید این واحد ۱۱۰۰۰ تُن پوشش ضد حریق و ۴۵۰۰۰ تن عایق سرد نیز به بهره برداری رسید.
صنایع ساخت کامیون و کامیونت نیز در منطقه ویژه اقتصادی شیراز جایگاه ویژهای دارند. ۱۰ درصد از حجم ناوگان سنگین کشور متعلق به فارس است و این استان با دارا بودن تولید ۳۴ هزار کامیون رتبه نخست را در این زمینه در کشور دارد. در ادامه سیاستهای توسعهای در این صنعت مهم کشور، در شهریور ماه خط تولید و مونتاژ کامیون شایان دیزل (کامیونهای کِشنده دافران) جزو یکی از مهمترین پروژههایی بود که نیمه سال ۹۹ به بهرهبرداری رسید که ظرفیت تولید سالانه سه هزار دستگاه کِشنده را دارد.
اخیراً نیز طرح تولید سیانید سدیم به روش گاز آمونیاکی در منطقه ویژه اقتصادی شیراز کلید خورده که با سرمایه گذاری بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان شروع به کار خواهد کرد و زمینه اشتغال ۲۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۳۰۰۰ نفر به صورت غیر مستقیم را فراهم میکند. همچنین واحد دیگری تحت عنوان شرکت نانو سیز از جمله شرکتهای دانش بنیان است که اخیراً به بهرهبرداری رسیده است.
آنچه بیش از هرچیز اهمیت منطقه ویژه اقتصادی شیراز را مشخص میکند، نزدیکی به کلانشهر شیراز و واقع شدن در مجاورت فرودگاه بین المللی شیراز و خط راه آهن است. این مزیت نسبی موجب ارجحیت آن نسبت به دیگر استانها و شهرهای کشور میشود.
هرچه هست منطقه ویژه اقتصادی شیراز زیر ساختهای مناسبی برای بخش تجاری ایجاد کرده که موجب شده تا هر سال فعالان اقتصادی بیشتری برای سرمایهگذاری در این منطقه میآیند.