تاریخ انتشار: ۱۶:۰۸ - ۲۹ تير ۱۳۹۹

نشیب درآمد سرانه ایرانیان

درآمد ملی هر ایرانی در سال گذشته به کمترین میزان دست‌کم از سال ۱۳۸۳ رسیده است. درآمد سرانه ایرانیان در سال گذشته به قیمت ثابت سال ۹۰، معادل ۷/ ۴ میلیون تومان بوده که در قیاس با ابتدای دهه، افت ۳۵ درصدی را بازگو می‌کند. در واقع افت تولید ناخالص داخلی و تورم بالا در طول سال‌های دهه ۹۰ موجب شد تا بیش از یک‌سوم از درآمد هر ایرانی از دست رود. علاوه بر این پس‌انداز ناخالص ملی نیز به قیمت‌های ثابت به ۱۷۵ هزار میلیارد تومان رسیده که بر اساس داده‌های موجود از سال ۹۱ کمترین میزان است. افت تشکیل سرمایه ثابت ناخالص علت اصلی در کاهش پس‌انداز به نظر می‌آید؛ در سال گذشته تشکیل سرمایه افت ۹/ ۵ درصدی را ثبت کرد که بیشتر این افت ناشی از افت تشکیل سرمایه در بخش دولتی بوده است.
نشیب درآمد سرانه ایرانیان
اقتصاد۲۴-  بانک مرکزی پس از تاخیر زیاد در انتشار نماگر‌های اقتصادی، دیروز داده‌های چهار فصل سال ۹۸ را در اختیار عموم گذاشت. یکی از داده‌های مهم این گزارش، درآمد ملی ایران و تغییرات آن در طول سال‌های اخیر بوده است. پیش‌تر بانک مرکزی داده‌های حساب‌های ملی برای سال ۹۸ را منتشر کرده بود. بر این اساس تولید ناخالص داخلی به قیمت بازار به ۶/ ۶۲۸ هزار میلیارد تومان رسیده بود که نمایانگر افت ۸/ ۶ درصدی کیک اقتصاد ایران بود. رشد اقتصادی در سال ۹۷ نیز معادل منفی ۶ درصد گزارش شده بود. در نتیجه قابل پیش‌بینی بود که درآمد ملی نیز در این سال‌ها در معرض افول قرار گرفته باشد.

مفهوم درآمد ملی: درآمد ملی از حاصل جمع درآمد‌های مربوط به عامل کار و درآمد‌های حاصل از مالکیت که در تولید کالا‌ها و خدمات مشارکت داشته‌اند، به دست می‌آید. به بیان دیگر درآمد ملی عبارت است از کلیه درآمد‌های ایجاد شده و نه لزوما دریافت شده، توسط افراد و موسسات مقیم یک کشور در یک دوره مشخص. درآمد ملی از دو روش قابل برآورد است، نخست روش مستقیم که بر مبنای آن درآمد ملی از جمع جبری انواع درآمد‌های افراد و موسسات قبل از کسر مالیات بر سود به‌دست می‌آید. براساس روش دوم، درآمد ملی به قیمت عوامل اقتصاد از طریق غیرمستقیم و با کسر خالص مالیات‌های غیرمستقیم و استهلاک سرمایه‌های ثابت از تولید ناخالص ملی به قیمت بازار حاصل می‌شود. به زبان ساده‌تر برای محاسبه درآمد ملی در روش دوم، باید خالص مالیات‌های غیرمستقیم و استهلاک سرمایه‌ها، از تولید ناخالص ملی کسر شود. مالیات‌های غیرمستقیم، به مالیات‌های وضع شده بر تولیدکنندگان در رابطه با تولید، فروش، خرید و مصرف کالا‌ها و خدمات اطلاق می‌شود که معمولا بر هزینه تولیدکنندگان اضافه می‌شود. حقوق گمرکی و سود بازرگانی مربوط به واردات نیز مالیات غیرمستقیم تلقی می‌شود. در این گزارش بانک مرکزی به روش دوم به محاسبه درآمد ملی پرداخته است.

آخرین رقم درآمد ملی: بنا به گزارش بانک مرکزی، درآمد ملی ایران در سال گذشته (به قیمت‌های ثابت سال ۱۳۹۰) به ۹/ ۳۹۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. این عدد در قیاس با سال ۹۷، افت ۸/ ۵ درصدی را نشان می‌دهد. این رقم بر اساس داده‌های در دسترس، دست‌کم از سال ۱۳۸۴ در کمترین سطح قرار می‌گیرد. یعنی در فاصله ۱۵ سال، درآمد ملی ایرانیان هیچ تغییری نکرده است و نسبت به ابتدای دهه ۹۰، در حدود ۲۹ درصد افت کرده است. به نظر می‌آید اوج گرفتن تورم در دهه ۹۰ و از آن طرف افول حجم اقتصاد ایران در اثر تحریم، بیشترین اثر را بر افت درآمد ایرانیان داشته است.

درآمد ملی سرانه: با استفاده از برآورد‌های جمعیتی مرکز آمار از سال‌های ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۵ و همچنین پیش‌بینی‌های جمعیتی این مرکز از سال‌های ۹۶ تا ۹۸، می‌توان به درآمد سرانه هر ایرانی رسید. دو عدد برای محاسبه درآمد سرانه وجود دارد: درآمد جاری و درآمد به قیمت‌های ثابت. بر این اساس، درآمد سرانه هر ایرانی در سال گذشته به قیمت‌های جاری در حدود ۵/ ۲۲ میلیون تومان بوده است. اما برای مقایسه این درآمد با سال‌های دیگر، نیاز است که اثر تورم از آن استخراج شود. به همین دلیل باید از داده‌های درآمد ملی به قیمت ثابت استفاده کرد. با توجه به جمعیت حدودا ۸۳ میلیونی کشور در سال گذشته، درآمد سرانه هر ایرانی به قیمت ثابت سال ۹۰، به ۷/ ۴ میلیون تومان افول کرده است. عددی که در قیاس با سال ۹۷، افت ۷ درصدی را نشان می‌دهد. بانک مرکزی داده‌های حساب‌های ملی به قیمت ثابت سال ۹۰ را از سال ۱۳۸۳ در دسترس قرار داده است. بر اساس این داده‌های در دسترس، درآمد سرانه سال ۱۳۹۸ کمترین میزان در طول ۱۶ سال گذشته بوده است. درآمد سرانه هر ایرانی در سال گذشته در قیاس با سال ۹۰ بیش از ۳۵ درصد افت کرده است. یعنی یک‌سوم از درآمد ایرانیان از بین رفته است. این عدد حتی در قیاس با سال ۸۳ نیز افت ۱۷ درصدی را بازگو می‌کند.

وضعیت پس‌انداز ناخالص ملی: پس‌انداز ناخالص ملی بیشترین ارتباط را با خالص سرمایه‌گذاری در کشور دارد. از حاصل جمع چهار متغیر «تشکیل سرمایه ثابت ناخالص»، «تغییر در موجودی انبار»، «خالص صادرات کالا‌ها و خدمات» و «خالص درآمد عوامل تولید از خارج» پس‌انداز ناخالص ملی محاسبه می‌شود. برای به‌دست آوردن پس‌انداز خالص ملی، باید استهلاک سرمایه‌های ثابت از پس‌انداز ناخالص ملی کسر شود که فعلا بانک مرکزی اطلاعاتی در خصوص استهلاک سرمایه‌های ثابت منتشر نکرده است. سال گذشته تشکیل سرمایه ثابت ناخالص افت ۹/ ۵ درصدی را ثبت کرده است. اکنون داده‌های جزئی‌تر از حساب‌های ملی نشان می‌دهد که عمده این افت در بخش دولتی بوده است. چرا که سرمایه‌گذاری دولتی هم در بخش ماشین‌آلات و هم در بخش ساختمان، با افت قابل توجهی همراه بوده است. سرمایه‌گذاری دولتی بخش ساختمان رشد منفی ۸/ ۲۴ درصدی را ثبت کرده است، همچنین بخش ماشین‌آلات نیز با رشد منفی ۸/ ۱۰ درصدی اثر قابل توجهی بر افول سرمایه‌گذاری در کشور داشته است. تنها سرمایه‌گذاری ساختمان در بخش خصوصی با رشد ۱/ ۶ درصد در سال گذشته روبه‌رو بوده است. خالص صادرات نیز در سال گذشته به ۳/ ۹۶ هزار میلیارد تومان رسیده است که در قیاس با سال قبلش افت ۲۷ درصدی را نشان می‌دهد. بر همین اساس میزان پس‌انداز ناخالص ملی نیز در سال گذشته با افت ۴/ ۲ درصدی به ۱۷۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. این عدد بر اساس داده‌های در دسترس بانک مرکزی، حداقل از سال ۹۲ در کمترین سطح قرار می‌گیرد.
نشیب درآمد سرانه ایرانیان
منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

زمان دقیق پرداخت معوقات ۷ ماهه بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۳ فروردین ۱۴۰۴/ بازار طلا و سکه چشم‌انتظار مذاکرات ایران و آمریکا

عکس/ تیپ پرنسسی عفت خانم دختر پرحاشیه مظفرالدین شاه ۱۱۴ سال پیش با پالتو سمور

عکس/ راه حل در مسقط؛ ادعای رسانه های عمانی درباره مذاکرات ایران و آمریکا

عکس/ استایل متفاوت مظفرالدین شاه ۱۲۵ سال پیش در حال خوردن آب معدنی در فرانسه

عکس/ زیبایی حیرت انگیز سی و سه پل اصفهان پس از زنده شدن زاینده رود

عکس/ نمایی بی نظیر از سنگ نگاره سربازان هخامنشی در ایذه

عکس/ ژست تاج الدوله دختر ناصرالدین شاه ۱۲۴ سال پیش با مدل موی بامشادی

عکس/ نمایی دیده نشده از رستوران چاتانوگا پاتوق بازیگران سریال تاسیان ۵۵ سال پیش

عکس/ نمایی فوق العاده پردیس دانشگاه تهران ۹۱ سال پیش از فراز آسمان

زمستان در دل بهار در پیست اسکی توچال

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مسیر پر دست‌انداز و سنگلاخ مذاکره پیش روی تهران و واشنگتن/ واکنش طلایی بازارهای سرمایه ایران به اخبار سبز مذاکرات مسقط

واکنش کویت و قطر به مذاکره ایران و آمریکا در عمان

استقبال عربستان از مذاکرات عمان

واکنش نماینده روسیه به مذاکره ایران و آمریکا

فیلم/ متکی: آمریکایی‌ها می‌دانند ما دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم

واکنش آذری جهرمی به کاهش قیمت دلار

عکس/ واکنش سکه به مذاکرات ایران و آمریکا

شهره قمر به حبس محکوم شد

تشرف رهبر انقلاب به قم و جمکران

فیلم/ در مذاکرات ایران و آمریکا چه گذشت؟

بازگشت اسراییل به مذاکرات؛ هیئت حماس راهی قاهره شد

بیانیه مهم کاخ سفید درباره مذاکرات ایران و آمریکا

تصاویری از قصر البوستان محل مذاکرات بین ایران و آمریکا

رئیسی‌نژاد: توافق موقت ظاهرا در دسترس است

ادامه نقش‌آفرینی عمان در مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در شنبه آینده

‌افتتاح ۳ پروژه توسعه دارویی شستا با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی

فیلم/ فلور نظری: من به سن اعتقادی ندارم

خشم رحیم پورازغدی از مذاکرات در مسقط

عکس/ واکنش همسر بیرانوند به فحاشی‌ تماشاگرنماها؟

فیلم/ عراقچی، عمان را به مقصد تهران ترک کرد

واکنش عجیب کوچک‌زاده به مذاکرات ایران و آمریکا

ارزیابی تریتا پارسی از مذاکرات ایران و آمریکا

نخستین اظهارنظر ویتکوف درباره مذاکرات

فیلم/ مرعشی: به عراقچی گفتم که درباره ۲۵۰۰ میلیارد دلار پروژه با آمریکایی‌ها مذاکره کند

اردوغان به تهران سفر می‌کند

حمایت عارف از مذاکرات غیرمستقیم در عمان

توئیت خبرنگار نیویورک تایمز از مذاکرات ایران و آمریکا

فیلم/ هشدار به خانم‌های جویای کار

پمپئو: هر نتیجه‌ای جز برچیده‌شدن برنامه هسته‌ای، تکرار اشتباهات گذشته است

فیلم/ نخستین سخنان عراقچی پس از مذاکرات امروز

گزارش آسوشیتدپرس از مذاکرات امروز در مسقط

عکس/ قیمت دلار هم‌زمان با پایان مذاکرات مسقط

فیلم/ سخنگوی وزارت خارجه سرمایه گذاری ۱۰۰۰ میلیارد دلاری آمریکا در ایران را تکذیب کرد

گنبد آهنین چین فعال شد

حواشی گفت‌وگوهای هیئت‌های ایران و امریکا

پیام وزیرخارجه عمان پس از پایان مذاکرات ایران و آمریکا

فیلم/ اخبار مهم پس از پایان مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان

راه‌اندازی قطار ترکیبی تهران - کربلا در سال جاری

گزارش خبرنگار صداوسیما از مسقط: دور اول گفت‌وگوها به پایان رسید

هشدار سازمان غذا و دارو: این برنج تقلبی را نخرید

دیدار مستقیم پس از مذاکره غیر مستقیم

عکس/ نخستین عکس از هیئت مذاکره‌کننده ایرانی پس از پایان گفت‌وگوهای امروز

پایان جلسه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

عضو تیم مذاکره‌کننده ایران: بعید می‌دانم مذاکرات به فردا کشیده شود

آکسیوس: مذاکرات ایران و آمریکا ممکن است فردا ادامه یابد

احضار خداداد عزیزی به کمیته انضباطی

اوباما طلاق گرفت؟

فیلم/ حدود ۲ ساعت از گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا می‌گذرد

فیلم/ کارشناس صداوسیما: احتمال توافق بیش‌تر از توافق‌نکردن پیش‌بینی می‌شود

فعال سیاسی اصلاح‌طلب: در مذاکره ضرر نخواهیم کرد