تاریخ انتشار: ۰۹:۳۳ - ۰۷ مهر ۱۳۹۹
مجلس شورای اسلامي 300 ميليون تومان وام كمك‌هزينه به نمايندگان مي‌دهد

انقلاب رفاهی در مجلس انقلابی

مجلس انقلابی که با توجه به لقبش انتظار می‌رفت اقدامات اساسی برای حل مشکلات کشور انجام دهد، گویا فقط در امور رفاهی انقلاب کرده است.

مجلس

اقتصاد۲۴ -  اعطای خودروی دناپلاس با قیمت كارخانه و بدون نوبت، توزیع نخستین محموله واكسن آنفلوانزا و در نهایت وام كمك‌هزینه 300میلیون‌تومانی لیستی از خدمات رفاهی مجلس یازدهم است كه ظرف كمتر از یك ماه از آنها رونمایی شده است. وام كمك‌هزینه‌ای كه بر اساس گزارش تسنیم 200 میلیون تومان آن كمك‌هزینه مسكن و 100 میلیون تومان برای خودرو است. حال این پرسش مطرح است كه مجلسی كه 20 سال است بودجه عمرانی دارد و تنها نهادی است كه همچنان مجوز ساخت خانه سازمانی دارد، آیا باید كمك‌هزینه مسكن به نمایندگان بدهد؟ آن‌طور كه یك منبع مطلع می‌گوید: مجلس ساخت‌وسازهایی انجام داده است كه جلوی پرداخت كمك‌هزینه‌های مسكن را بگیرد اما برخی منابع دیگر می‌‎گویند كه مجلسی‌ها به دلیل وجود دوربین‌های مداربسته و... اصلا تمایلی به حضور در خانه‌های سازمانی ندارند.

به گفته همت قلی‌زاده، كارشناس اقتصادی، مجلس هر‌سال در زمان تصویب بودجه، اعتبارات مربوط به خود را افزایش می‌دهد و وام‌های كمك‌هزینه‌ها هم در قالب ردیف‌هایی در بودجه دیده می‌شود اما شفاف نیست كه این اعتبارات دقیقا چگونه هزینه می‌شود. او می‌گوید: دولت برای اینكه مباحثش را پیش ببرد، این بودجه را باید به مجلس بدهد. اخبار رفاهی مجلس هر روز شگفت‌انگیزتر می‌شود. محلی كه خانه ملت نامیده می‌شود، خودرو با قیمت كارخانه و بدون نوبت می‌گیرد و نمایندگان مردم نه‌تنها از این رانت ناراحت نیستند بلكه تقاضای شاسی‌بلند می‌كنند تا بتوانند به حوزه‌های انتخابیه سركشی كنند. نخستین محموله واكسن آنفلوانزا كه باید به اقشار در معرض خطر و آسیب‌پذیر می‌رسید، سر از مجلس درآورد و برخی نمایندگان این روند را عادی و رویه هرساله دانستند. حالا هم خبر رسیده است كه قرار است 300 میلیون تومان وام كمك‌هزینه به نمایندگان مجلس اعطا شود و آن‌طور كه تسنیم گزارش كرده است، 200 میلیون تومان این رقم مربوط به كمك‌هزینه مسكن است و 100 میلیون تومان هم كمك‌هزینه خودرو است. ارقامی كه به عنوان كمك‌هزینه به مجلسیان داده می‌شود، هر‌روز شكاف بین مردم و نمایندگانشان را بیشتر می‌كند. مجلس در حالی كمك‌هزینه مسكن به نمایندگان می‌دهد كه خانه ملت تنها نهادی است كه همچنان مجوز ساخت خانه سازمانی دارد و بودجه عمرانی مجلس، 20سالی است كه در ردیف‌های بودجه جا خوش كرده و تخصیص آن تمامی ندارد. آیا اگر برای تمام 290 نماینده مجلس خانه و دفتر ساخته شود، طی 20 سال نباید پروژه‌های عمرانی مجلس به پایان برسد؟


بیشتر بخوانید: نمایندگان مجلس یازدهم ماهانه چقدر قسط می‌دهند؟


نمایندگان مجلس چه امتیازاتی دارند

به‌جز وام كمك‌هزینه ودیعه مسكن و خودرو و واكسن آنفلوانزای نمایندگان مجلس چه امتیازات دیگری دارند؟ چه شخص یا اشخاصی این امتیازات را برای آنها فراهم می‌كنند و اصلا آیا این امتیازات در همه مجلس‌ها وجود دارد یا خاص یك مجلس است؟ یك منبع مطلع كه سابقه حضور در مجلس هم دارد، به «شرق» می‌گوید: امتیازات رفاهی در مجلس در دوره‌های مختلف متفاوت است. در برخی دوره‌ها نمایندگان خانه‌دار هم شده‌اند اما در یك دوره، به اسم اینكه خانه می‌سازند از نمایندگان پول دریافت كردند و كل پولشان نابود شد و معلوم نشد كه چه سرنوشتی پیدا كرد.
او پرداختن رسانه به امكانات رفاهی مجلس را حاشیه‌ای می‌داند كه خود مجلس‌نشین‌ها هم به آن دامن می‌زنند. به گفته این منبع مطلع، اگر یكی از نمایندگان گفته باشد كه شب‌ها در خانه بستگانش ساكن می‌شود، حرف بسیار عجیبی زده است زیرا این فرد پول داشته برای نماینده‌شدن هزینه كند اما حالا برای اجاره‌خانه پول ندارد؟ او بر این باور است كه مجلس هم مثل همه نهادهای دیگر از جمله دانشگاه اداره رفاهی دارد كه كارهای متعارف مثل تمدید دفترچه بیمه و... را انجام می‌دهد اما آنچه باید روشن شود این است كه آیا نمایندگان ادوار از امكانات رفاهی مثل خانه، ماشین و... كه مجلس به نمایندگان هر دوره اختصاص می‌دهد به‌عنوان فرد جدیدالورود، بهره‌مند می‌شوند یا نه و در این رابطه شفاف‌سازی باید توسط نمایندگانی كه ادعای پاكدستی دارند، انجام شود. اگرچه برخی منابع می‌گویند كه نمایندگان مجلس مایل به حضور در خانه‌های سازمانی نیستند زیرا معتقدند با حضور دوربین‌های مداربسته حریم خصوصی آنها رعایت نمی‌شود و بنابراین تمایلی به اقامت در این خانه‌ها ندارند، اما این منبع مطلع درباره دلیل اینكه به نمایندگان ودیعه مسكن می‌دهند و درباره سرنوشت خانه‌های سازمانی اطلاعاتی ندارد. او درباره حقوق نمایندگان هم می‌گوید: نمایندگان مجلس یك پایه حقوق دارند. مبلغی برای جذب سه كارشناس همكار از مجلس می‌گیرند كه اگر این سه كارشناس را جذب نكنند، این پول برای خودشان باقی می‌ماند. این منبع مطلع ادامه می‌دهد: چهار تا پنج میلیون تومان هزینه ایاب و ذهاب می‌گیرند. البته برای تردد سه گزینه وجود دارد. نمایندگان می‌توانند راننده و ماشین از مجلس دریافت كنند. ماشین از مجلس بگیرند و راننده را استخدام كنند یا اصلا خدماتی دریافت نكنند. در صورت عدم دریافت خدمات حمل‌ونقلی مبلغ چهار تا پنج‌میلیون تومان را دریافت خواهند كرد.
به گفته او نمایندگان شهرستانی دو‌میلیون تومان هزینه رفت‌وآمد می‌گرفتند و مختصری هم هزینه تلفن همراه به نمایندگان مجلس پرداخت می‌شود.

عدم شفافیت هزینه‌كردن بودجه مجلس

بودجه‌های رفاهی مجلس از كجا می‌آید؟ آیا این ارقام در لایحه بودجه دیده می‌شود؟ همت قلی‌زاده، كارشناس اقتصادی عنوان می‌كند: این كمك‌ها در قالب بند «و» تبصره دو قانون بودجه 99 درج شده است اما ریز این اعداد مشخص نیست. اخیرا از یكی از نمایندگان مجلس هم سؤال كردم و آنها به من پاسخی ندادند كه ریز تخصیص این اعتبارات چگونه است.
او درباره متورم‌بودن بودجه مجلس می‌گوید: یك اشكال سنتی در بودجه وجود دارد. نهادهایی كه در حوزه بودجه تصمیم‌گیرنده هستند، بودجه خود را دستخوش تغییر و افزایش می‌كنند. زیرمجموعه‌های مجلس، مركز پژوهش‌ها، دیوان محاسبات و شورای نگهبان كه بعد از تصویب مجلس باید قوانین آنجا تأیید شود، بودجه‌هایشان معمولا دچار افزایش می‌شود.
قلی‌زاده درباره میزان افزایش درصد بودجه مجلس اطلاعاتی در اختیار ندارد اما تأكید می‌كند: عموما در بودجه دستگاه‌های دولتی از طریق ضوابط و بخش‌نامه‌های بودجه، محدودیت‌هایی اعمال می‌شود اما اعمال این محدودیت‌ها برای نهادهای قانون‌گذار كمی سخت است.

بودجه‌ریزی رانتی

این كارشناس اقتصادی ادامه می‌دهد: این تغییرات در بودجه ناشی از این است كه بودجه‌ریزی مساوی پاسخ‌گویی نیست. یا بودجه‌ریزی بر مبنای عملكرد و وظایف نیست. بلكه بر اساس چانه‌زنی، قدرت سیاسی و توزیع رانت است. در طول تاریخ برنامه‌ریزی، هرساله این اتفاق می‌افتد. به دولت خاصی هم ربطی ندارد؛ زیرا تصمیم‌گیرنده مجلس است.

او بیان می‌كند: در برخی موارد مجلسی‌ها می‌گویند دولت برای خودش بودجه خوب می‌بندد و برای مجلس بودجه بد می‌بندد و چنین استدلال‌هایی را هم مطرح می‌كنند. قلی‌زاده بیان می‌كند: در‌حالی‌كه بودجه‌‎ریزی می‌تواند بر اساس شاخص‌ها پیش برود و با كمیت بحث شود.

او با اشاره به اینكه نمایندگان مجلس مدعی هستند نهایت دخالتشان در بودجه دو درصد است، به این واقعیت اشاره می‌كند كه به دلیل قدرت تصمیم‌گیری مجلس، دولت این بودجه را باید به آنها بدهد.
به گفته این كارشناس اقتصادی در طول برنامه‌های مختلف و نشست‌های متفاوت، مجلسی‌ها استدلال‌هایی كه می‌كنند این است كه باید تا حدودی دغدغه مالی‌ نمایندگان رفع شود تا وابسته به فساد، رشوه و رانت دستگاه دولتی نشوند اما بودجه‌ریزی چون اشكال دارد، نمی‌توان كسی را متهم كرد. این اشكال مبتنی بر فرد هم نیست.
او ادامه می‌دهد: بحث بودجه بحث ریشه‌داری است كه هر كسی از زاویه قدرت خود، فرصت‌های بودجه‌ای را تعریف می‌كند.

قلی‌زاده می‌گوید: به‌طور سنتی نهادهای تصمیم‌گیرنده در بودجه و ارگان‌های حساس حتی نهادهایی مثل نهادهای نظامی، معمولا بودجه‌هایشان به‌معنایی كه در علم اقتصاد وجود دارد، حداقل روی كاغذ با محدودیت پیش‌بینی مواجه نمی‌شوند و مجلس هم از این قاعده مستثنا نیست. او ادامه می‌دهد: هرساله عدد بودجه مجلس را تغییر می‌دهند. یكی از نمودهای آن همین ساخت‌وسازهاست كه 20 سال است ادامه دارد.  

این كارشناس اقتصادی ادامه می‌دهد: نمایندگان كشورهای اروپایی امكاناتی كه آقایان دارند را در اختیار ندارند. چهار تا كارمند ندارند. خودشان باید كارهایشان را انجام بدهند. حمل‌ونقل و امكانات شخصی ندارند.
او اضافه می‌كند: به خاطر همین شرایط است كه هر بار برای ثبت‌نام مجلس هزاران نفر داوطلب می‌شوند زیرا این مسئله یك فرصت است و علاوه بر این، بعد از اتمام دوره مجلس یك پست وزارتی و مدیركلی به آنها می‌دهند و زندگی‌شان متحول می‌شود.
قلی‌زاده می‌گوید: باید هر اقدامی بر اساس شاخص‌ها و كمیتی باشد. بودجه جزء حقوق اساسی ملت است. در این‌گونه مواقع، نمایندگان مجلس می‌گویند ما نمادی از ملت هستیم و تفسیرهای عجیب‌و‌غریبی از آنها می‌شنویم.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

حقوق بهمن بازنشستگان تامین اجتماعی واریز شد؟

وضعیت فعلی، منتفی‌کننده مذاکره ایران و آمریکا نیست/ تحریم‌ها، تاب‌آوری اقتصادی و اجتماعی ایران را کاهش داده است

خاورمیانه و ایران در انتظار سرمای شدید

روایت خانواده و دوستان دانشجوی به قتل رسیده دانشگاه تهران؛ امیر‌محمد رتبه ۸۰۰ کنکور در روستایی درس خواند که تنها ۴ دانش‌آموز داشت

سبد معیشت کارگران به بیش از ۴۰ میلیون تومان رسید/ امیدواری نماینده کارگران به تعامل با شرکای اجتماعی در تعیین مزد ۱۴۰۴

فیلم/حمله امیرحسین ثابتی این بار همتی به جای ظریف

اتفاق عجیب در بازار طلا و سکه؛ قیمت سکه ۶۰ میلیون تومان می‌‎‌شود؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ احتمال کاهش قیمت دلار با تداوم پیش‌فروش سکه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/زوج طناز سینمای ایران در یک قاب عاشقانه

محرک‌های افزایشی شاخص بورس از بین رفته‌اند/ هفته منفی و متعادل در انتظار بازار سرمایه

این نان قند خون‌تان را کاهش می‌دهد

پرهیز از طمع به اموال دیگران، ثروتی حاضر و نقد!

فیلم/سرمای شدید هوا در راه ایران؛ مسئولین هشیار باشند

تعطیلی کامل برنامه هسته‌ای، شرط آمریکا برای مذاکره با ایران!

این داروی گیاهی مانع از ابتلا به آلزایمر می‌شود

بیانیه ارتش لبنان درباره تحصن در جاده فرودگاه بین‌المللی بیروت

ترامپ همچنین مایل به مذاکره با تهران است

مشاور امنیت ملی آمریکا: درمورد ایران، همه گزینه ها روی میز است

زلنسکی: آماده‌ایم که مذاکره کنیم

مذاکرات درباره مرحله دوم توافق با حماس

شیخ نعیم قاسم: جلوگیری از فرود هواپیمای ایران در لبنان، اجرای تصمیم اسرائیل است

توئیت جدید حساب کاربری رهبر انقلاب به زبان عبری

پزشکیان: آیا ما به دنبال جنگ هستیم؟

فیلمی حیرت انگیز از استقرار ماهواره‌های استارلینک در مدار زمین

فیلم/۱۱ میلیون مسکن ساختیم ولی فقط ۲ میلیون نفر به مالکان مسکن اضافه شد!

فیلم/هدیه ۱۰ هزار دلاری شیخ کویتی به بازیکن زن ایرانی!

تصاویر کانکس پلیس نصب شده در نزدیکی درب کوی دانشگاه تهران

آلینا کابایوا معشوقه پوتین کیست؟

ازدحام مردم مقابل محل اقامت النصر در تهران

اطراف دانشگاه شریف هم امنیت لازم را ندارد

رئیس اتحادیه کانون‌های وکلا، وکالت اولیای دم مرحوم خالقی را عهده‌دار شد

دومینوی گرانی به بازار لوازم خانگی رسید

عذرخواهی و پیگیری‌های ویژه اعضای دولت برای دلجویی از خانواده خالقی

پدر امیرمحمد خالقی: راضی نیستیم خون فرزندمان پایمال شود

تحویل محموله بمب‌های سنگین آمریکا به تل‌آویو

معاون وزیر راه: تهدید اسرائیل به زدن هواپیمای ایرانی در صورت پرواز به سمت بیروت؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ احتمال کاهش قیمت دلار با تداوم پیش‌فروش سکه

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳

مشکلات حقوقی مادر علی انصاریان همچنان پابرجاست

سرانجامی شوم با بازی جرات و حقیقت

تهدید زن جوان توسط سارق موبایلش

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

فیلم/ شفق قطبی از ایستگاه فضایی بین‌المللی

کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره

همه چیز در مورد سریال آبان + اسامی بازیگران

هشدار جدی به تهرانی‌ها؛ باد شدید در راه است

یک علامت شایع کمبود یُد

اختلال خواب چیست و چگونه درمان می شود؟

گیخاتو خان کیست؟| مبتکر اولین اسکناس

فیلم/ ارتباط نادر عضوی از قبیله بدوی با مردم

علائم اولیه سرطان زبان چیست؟

عکس/ چهره خاص و دیدنی دلکش دهه ۵۰ با تاج کاغذی

کمبود کدام ویتامین باعث سفیدی مو می‌شود؟

وعده سیب‌زمینی ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومانی وزارت جهاد؛ روند صعودی قیمت سیب‌زمینی ادامه دارد

درآمد‌های لرزان بودجه، خرج مُسکن یارانه‌ها / رنگین کردن سفره فقر محرومان با کالابرگ الکترونیکی

مذاکرات استقلال با ماتزاری ادامه دارد

عکس/ استایل شیک بهنوش طباطبایی با دستبند و انگشتر لاکچری

عکس/ آخرین تمرین تیم استقلال قبل از بازی با الریان