حمیده قاسمی، اقتصاد۲۴ - این روزها از نگاه تحلیلگران فاندامنتالیست، فاکتورهای اثرگذاری همچون رشد نرخ ارز، گزارشهای مثبت صنایع بورسی و بازگشت اغلب سهمها به سطح قیمتی یک تا سه سال گذشته میتواند بهترین انگیزه سرمایه گذاری در بازار سرمایه کشور باشد.
همچنین تکنیکالیستها نیز یکی پس از دیگری از سهم و گروههای سهمی گرفته تا شاخص کل و هم وزن و ... با ارائه آپدیتهای جدید تحلیلی و نمودارهای اشباع، سعی در نشان دادن اصلاح شدید سهام و فوران جذابیت سرمایه گذاری در سهام بازار را دارند.
اما در یک تحلیل هیجانی از سوی بورسبازان قدیمی و جدید، انتخابات آمریکا و انتخاب هر یک از کاندیداهای ریاست جمهوری قرار است وضعیت اقتصادی کشور و بعضا بازار سرمایه را ۱۸۰ درجه با یکدیگر متفاوت کند.
اکنون ۱۰ روز کاری در بورس تا انتخابات آمریکا مانده است؛ انتخاباتی که آنطور که بورس بازان ایرانی توقع دارند قرار نیست انتخاب بایدن یا ترامپ چندان اوضاع را از این رو به آن رو کند! چنانچه تاثیری هم بر روند بازار بگذارد، زودگذر است و دیر یا زود بازار با تکیه بر مولفههای اثرگذار مسیر حرکت خود را پیدا میکند.
میتوان با تکیه بر تجربیات گذشته گفت که سیاست کلی آمریکا به خصوص در مواجهه با سایر کشورها چندان تحت تاثیر تصمیم یک شخص نیست و همواره پشت سیاستهای خارجی این کشور رویه خاصی وجود دارد و تنها رئیس جمهوری وقت در اجرا، به آن قدری شدت و ضعیف میدهد!
اما ذکر این نکته ضروری است که رفتار بازار جزء لاینفک روندهاست؛ یعنی نمیتوان با تکیه صِرف بر تحلیلهای تکینکال و فاندامنتال و لحاظ اثرات واقعی جریانات سیاسی حرکت بورس را پیش بینی کرد، چون در مطمئنترین تحلیلها نیز این برآیند تصمیمات سهامداران است که مسیر حرکت بورس و یا هر بازار دیگری را تعیین تکلیف میکند.
گاو، خرس، خوک و گوسفند؛ همگی منتظر بایدن یا ترامپ!
از وضعیت بازار ناراحت نباشید؛ وقتی به این بازار میآمدید باید قبول میکردید که اینجا یک بازار مالی است و "در بازارهای مالی گاوها و خرسها پول در میآورند، اما خوکها و گوسفندها قربانی میشوند! "؛ بنابراین بسته به این که شما جزو کدامیک از گروههای زیر هستید میتوان مسیر حرکتی را در پیش بگیرید و در نهایت با تکیه بر بررسی و تحلیل خود اقدام میکنید:
نوسانگیران: این گروه اکنون باید بیش از هر زمان دیگری محتاط باشند؛ چراکه ممکن است هر صف خریدی عرضه شود و حتی با غلبه عرضه به صف فروش نیز تبدیل شود؛ یعنی در یک روز تا بیش از ۱۰ درصد ضرر به سرمایه این افراد تحمیل شود. از جهتی با حذف نوسانگیری روزانه امکان فروش سهم در همان روز میسر نیست و ممکن است گرفتار تا منفی ۵ درصد فردای سهم نیز بشوند؛ بنابراین باید تا حد ممکن با کنترل احساسات خود از افتادن در گرداب ضرردهی نجات دهند.
بیشتر بخوانید: پولهای تماشاگر در انتظار عبور از انتخابات آمریکا/تکنیکال و فاندامنتال غلاف کردهاند...
نیمه سهم-نیمه نقدها: کسانی که بخشی از سرمایه شان درگیر سهم است؛ چه در ضرر و چه در سود. بهتر است چنانچه خرید شما در همین یک ماه اخیر اتفاق افتاده به سودی معادل ۲۰ درصد بسنده کنید و از لحاظ روانی خود را در معرض آسیب قرار ندهید؛ اما چنانچه در ضرر هستید دست نگه دارید و تا دو هفته دیگر حتی اقدام به زدن میانگین نکنید، چراکه وضعیت بازار مشخص نیست و ممکن است سهام با بهترین بنیاد هم قویترین حمایتهای خود را از دست بدهند! پس بهتر است بخشی از سرمایه شما همچنان نقد بماند.
نقدها: کسانی که قبل از آغاز ریزش مرداد نقد کردهاند، قطعا به رانت خوبی وصل هستند و زمانی که مجدد به آنها گِرای خرید بدهند وارد گود میشوند. بر این اساس توصیههای ما به کار آنها نمیآید! اما بقیه سهامداران بهتر است به صورت پلهای و ترجیحا بر روی کف قیمتها برای سهامی که ۷۰ درصد یا بیشتر ریزش داشتهاند و از نظر P/E جذاب هستند، با تکیه بر اخبار بنیادین اقدام به خرید سهم کنند. البته باز هم همچون دسته قبلی بهتر است تا ۵۰ درصد از سرمایه خود را نقد نگه دارند.
نقدکرده، سهم خریدهها: کسانی که با ضررهای ۴۰ تا ۵۰ درصدی سهام خود را فروختهاند و مجدد با دو روز مثبت بازار فول سهم شدهاند! این افراد باید نسبت به حل مشکل "دست بی قرار" خود قبل از هر اقدام دیگری ممارست کنند! البته باید از هم اکنون این مشکل را حل کنند و حداقل مجددا با ضرر از سهمی خارج نشوند! چنانچه امکان کنترل دست خود را ندارند، نرم افزار ترید خود را تا اندکی پس از انتخابات آمریکا یعنی ۱۳ آبان به بعد ببندند تا با دیدن وضعیت بازار اقدام به فروش با ضرر یا خرید بدون تعقل نکنند!
متضررها: این دسته میتوانند لقب صبورترین بورس بازان تاریخ ایران را با اندکی اختلاف نسبت به سهامداران ریزش سال ۹۲ از آن خود کنند! البته بعدها از این دسته به عنوان گرگهای واقعی بورس ایران نام خواهند برد؛ چراکه در خشت خام دیده اند که بازار هر جا هم برود، باز میگردد و به خوبی جبران صبوری آنها را میکند! این افراد از عبارت "دیدید گفتیم!" در ماههای آینده استفاده بسیاری خواهند کرد و میتوانند مریدان زیادی نیز در این زمینه گِرد خود جمع کنند!
بنابراین اکنون بیش از هر زمان دیگری باید "هیچ کاری نکردن!" را تجربه کنید! همان طور که کاری کردن در مواقع خطر به شما مسیر نجات را نشان میدهد، اکنون با هیچ کاری نکردن مسیرهای گذر از خطر یکی پس از دیگری در مقابل چشمان شما پدیدار میشوند. پس از بیرون از گود در انتظار سیل خروشان پولهای تماشاگر باشید که با روشن شدن تکلیف انتخابات آمریکا سهمها را بار دیگر از فرش تا عرش میبرند و شما نیز در آن زمان میتوانید نسبت به "بودن یا نبودن" در این بازار در شرایط منطقیتر تصمیم بگیرید!