تاریخ انتشار: ۰۹:۳۸ - ۳۱ شهريور ۱۴۰۰
در یک ماه کره ۲۵تا۳۰ درصد گران‌تر شد

گرانی کره بر گردن صادرات شیر خشک افتاد؟

کره در یک ماه گذشته بر خلاف مصوبه‌های رسمی دولت، ۲۵تا۳۰ درصد گرانتر شده و عده‌ای دلیل این گرانی را آزادسازی صادرات کره و شیرخشک می‌دانند.

  کره

اقتصاد ۲۴- از ابتدای سال، محصولات لبنی چند بار دچار تغییر قیمت شدند که کره هم مستثنی از این ماجرا نیست.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که قیمت کره از ابتدای سال ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش داشته است، درحالیکه سخنگوی انجمن صنایع لبنی اذعان می‌کند که بنابر مصوبه وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر افزایش قیمت شیرخام و چربی، قیمت کره ۱۰۰ گرمی به ۱۰ تا ۱۳ هزار تومان در بازار رسیده است که این امر بدان معناست که طی ۲ سال اخیر، کره کمترین نوسان قیمت را داشته است.

براساس بخشنامه معاونت توسعه صنایع تبدیلی وزارت جهاد قرار شد از ۱۰ مرداد، کارخانه‌های تولیدی مشروط به خرید شیرخام با قیمت مصوب ۶ هزار و ۴۰۰ تومان، شیرخشک و کره را بدون تعرفه گمرکی صادر کنند که به رغم گذشت بیش از ۵۰ روز از این بخشنامه، این امر محقق نشده است، گرچه بسیاری از فعالان صنعت معتقدند که جو روانی آزادسازی صادرات کره منجر به التهاب قیمت در بازار شده است چرا که با گرانی محصولات لبنی و افت سرانه مصرف، نیازی به واردات کره نداریم که این امر هیچ ارتباطی با مازاد تولید ندارد.

با توجه به گرانی‌های مکرر محصولات لبنی در طول سال و کاهش قدرت خرید خانوار در شرایط فعلی اقتصاد، انتظار می‌رود که مسئولان تدابیری برای ارتقای سرانه مصرف بیندیشند چرا که با افزایش قیمت شیرخام راهی جز گرانی محصولات لبنی وجود ندارد.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می‌رویم تا درباره تاثیر آزادسازی صادرات کره بر بازار و دلایل گرانی بر بازار با خبر شویم:

افزایش قیمت کره ارتباطی به مصوبه آزادسازی صادرات ندارد

سید محمد رضا بنی طبا سخنگوی انجمن صنایع لبنی با اشاره به اینکه افزایش قیمت کره ارتباطی با صادرات شیرخشک ندارد، اظهار کرد: با توجه به آنکه مصوبه رفع ممنوعیت صادرات کره حیوانی ابلاغ نشده و عوارض خروج شیرخشک هنوز حذف نشده است، از این رو گرانی کره ارتباطی به این امر ندارد.

وی افزود: بنابر مصوبه وزارت جهاد در مرداد مبنی بر افزایش قیمت شیرخام از ۴ هزار و ۵۰۰ به ۶ هزار و ۴۰۰ تومان و قیمت چربی از ۶۰ به ۸۰ تومان، کره گران شد چرا که ۸۵ درصد کره حیوانی مرتبط با قیمت چربی و مابقی حقوق و دستمزد، بسته بندی و حمل و نقل و... است.

بنی طبا ادامه داد: با وجود آنکه رفع ممنوعیت صادرات کره حیوانی در صورت اجرایی شدن آن در افزایش قیمت اثر گذار است، به نظر می‌رسد مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به این نتیجه رسیدند که در خصوص رفع ممنوعیت کره حیوانی و حذف عوارض شیرخشک بیشتر تامل کنند.

سخنگوی انجمن صنایع لبنی قیمت کنونی هر کره ۱۰۰ گرمی در بازار را ۱۰ هزار تا ۱۳ هزار تومان اعلام کرد و گفت: بعد از آنکه موجودی کره وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومان به پایان رسید و قیمت مصوب شیرخام و چربی در آذر ۹۹ افزایش یافت، قیمت کره تولید داخل از ۸ هزار تومان به ۱۰ هزار تومان در اواخر سال گذشته رسید و سپس در مرداد امسال افزایش یافت که با این وجود کره در ۲ سال گذشته کمترین نوسان قیمت را داشته است.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه نیازی به واردات کره نداریم، بیان کرد: اگر سرانه مصرف محصولات لبنی بر مبنای استاندارد ۱۵۰ کیلو بود، در آن موقع این احتمال وجود داشت که در تامین چربی و کره دچار مشکل شویم.

بنی طبا با اشاره به لزوم حمایت از مصرف کننده بخصوص در دهک‌های محروم تاکید کرد: هیچ راه عاقلانه‌ای جز تخصیص اعتبارات از ابتدای زنجیره صنعت لبنیات به مصرف کننده و جلوگیری از توزیع رانت در بخش نهاده‌ها وجود ندارد. هر تصمیم دیگری بیش از اینکه یک راه حل باشد، به تعویق انداختن مسئله و لقمه دور سر گرداندن است.

نیازی به واردات کره نداریم

حسن عباسی معروفان سرپرست دفتر خدمات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی  درباره آخرین جزئیات صادرات کره اظهار کرد: طی سال‌های اخیر، سالیانه ۴۵ تا ۵۰ هزار تن کره مورد نیاز کشور وارد می‌شد که امسال به سبب تامین‌نیاز کشور در داخل نه تنها کره وارد نشد، بلکه بسیاری از فعالان صنعت خواستار صادرات مازاد کره شدند.


بیشتربخوانید:کره با قیمت جدید راهی بازار می‌شود


وی افزود: با توجه به آنکه اهمیت تنظیم بازار داخل از صادرات کمتر نیست، از این رو تا زمانیکه کره مورد نیاز مصرف عموم را نتوانیم تامین کنیم، مجوز صادرات سخت داده می‌شود چرا که این امر می‌تواند منجر به گرانی و کمبود کالا شود.

عباسی معروفان با اشاره به اینکه بازار داخل از حیث کره مازاد در حال بررسی است، بیان کرد: هم‌اکنون بازار در حال بررسی است تا چنانچه کره مازادی وجود دارد به بازار‌های هدف صادر شود.

سرپرست دفتر خدمات بازرگانی ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت مصوب هر کیلو شیرخام به ۶ هزار و ۴۰۰ تومان و تعادل بازار لبنیات، فعلا صادرات کره تا عادی شدن شرایط بازار انجام نشده است و در صورت اثبات مازاد، صادرات کره آغاز می‌شود.

وی با اشاره به اینکه گرانی کره ارتباطی به آزادسازی صادرات ندارد، بیان کرد: تاکنون صادرات کره انجام نشده که جو روانی ایجاد کند، از این رو تا زمانیکه بازار داخل تثبیت نشود، اجازه صادرات داده نمی‌شود.

عباسی معروفان ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت مصوب شیرخام بدیهی است که قیمت محصولات لبنی و چربی افزایش یابد.

بی نیازی از واردات کره مربوط به کاهش سرانه مصرف است

علی احسان ظفری مدیر عامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی  با اشاره به علل گرانی کره در بازار اظهار کرد: بنابر تصمیم اخیر معاونت بازرگانی و صنایع تبدیلی وزارت جهاد مبنی بر آزادسازی صادرات شیرخشک و کره، قیمت کره حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش یافت که در صورت تحقق این امر، گرانی کره تا مرز ۱۰۰ درصد هم می‌رسد.

وی با اشاره به اینکه صادرات شیرخشک و کره با سیاست‌های دولت مغایرت دارد، افزود: در واقعیت میزان تولید کره و شیرخشک در حدی نیست که بتوان آن را صادر کرد و از طرفی به واسطه تخصیص ارز ترجیحی، صادرات کره و شیرخشک به معنای پرداخت یارانه به مصرف کنندگان بازار‌های هدف است.

ظفری ادامه داد: گرچه برخی مسئولان اذعان می‌کنند که در بحث کره به خوداتکایی رسیدیم و به دلیل مازاد تولید نیاز به واردات نداریم، اما عملا به دلیل قیمت بالای محصولات لبنی از جمله کره مصرف کاهش یافته که در نهایت عدم قدرت خرید خانوار منجر به کره مازاد در بازار داخل شده است.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی زیرساخت لازم برای آزادسازی صادرات شیرخشک و کره را ندارد، بیان کرد: در جریان بازدید معاون اول رئیس جمهور از بازار و یک کارخانه لبنی روز گذشته مطرح شد که قیمت محصولات لبنی باید به گونه‌ای باشد که مردم در مصرف و خرید مشکلی نداشته باشند که متاسفانه تصمیمات نادرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد منجر به التهابات قیمت کره در بازار شده است.

مدیر عامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی با اشاره به اینکه تصمیم اخیر وزارت جهاد مبنی بر آزادسازی صادرات کره منجر به تحریک قیمت در بازار شده است، گفت: با توجه به اتخاذ تصمیمات نادرست اخیر، وزیر جهاد کشاورزی کار سختی پیش رو دارد؛ چرا که به رغم اعتراض‌های مکرر، معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد سیاست آزادسازی شیرخشک و کره را اعلام کرد که شاید علت این مسئله امضا‌های طلایی صادرات یا هر موضوع دیگر باشد که وزیر جهاد باید مدیریت دقیقی در امر تنظیم بازار داشته باشد تا شاهد آشفتگی بازار محصولات لبنی نباشیم.

وی بی نیازی از واردات کره را مربوط به کاهش مصرف دانست و افزود: با کاهش قدرت خرید خانوار و سرانه مصرف نیازی به واردات نداریم که این امر به معنای خوداتکایی نیست. به عنوان مثال با افزایش بی رویه گوشت قرمز و کاهش سرانه مصرف، با مازاد تولید روبه‌رو می‌شویم که این امر به معنای خوداتکایی ۱۰۰ درصدی و صادرات مازاد نیست.

ظفری در پایان در واکنش به افزایش افسار گسیخته قیمت محصولات لبنی از ابتدای سال تصریح کرد: با گرانی‌های پی در پی محصولات لبنی سرانه مصرف از ۶۰ تا ۷۰ کیلو به حدود ۴۰ کیلو کاهش یافته است که این امر مشکلات متعددی در سلامت آحاد جامعه دارد.

همه ساله قیمت محصولات لبنی به بهانه‌های مختلف چند بار افزایش می‌یابد که این گرانی‌های گاه و بیگاه، مصرف لبنیات در سبد خانوار را نشانه می‌گیرد به طوریکه طی چند سال اخیر، سرانه مصرف افت محسوسی داشته است به طوریکه دهک‌های ضعیف جامعه چاره‌ای جز حذف محصولات از سبد خود نداشتند که در این میان اتخاذ برخی تصمیمات مسئولان مبنی بر آزادسازی صادرات کره در این امر بی تاثیر نیست که انتظار می‌رود دولت سیزدهم با اتخاذ برخی تدابیر، دهک‌های ضعیف جامعه را حمایت کنند.

منبع: باشگاه خبرنگاران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش بینی بورس امروز سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

معجزه‌ای برای پیش‌گیری از پیری

اینفوگرافی/ چرا شام را باید پیش از ساعت ۹ شب بخوریم؟

اثرات غذا‌های چرب را با این خوراکی‌ها از بین ببرید

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید