اقتصاد ۲۴-لیتوانی روز پنجشنبه ۹ سپتامبر (۱۸ شهریور) اعلام کرد پنج مهاجر افغان را پس از ورود به مرزهای این کشور به بلاروس بازگردانده است. پیشتر دادگاه حقوق بشر اروپا از لیتوانی خواسته بود دستور اخراج پناهجویان افغان را به عقب بیاندازد.
این مهاجران از ماه اوت بدین سو دستکم ۱۰ بار به صورت ناموفق تلاش کرده بودند وارد مرز لیتوانی شوند. مرزبانی لیتوانی گفته است که این ۵ نفر بازداشت شده و روز پنجشنبه قبل از ظهر به بلاروس بازگردانده شدهاند.
این نهاد گفته است: «ما اجازه ورود مهاجران غیرقانونی را به خاک لیتوانی نخواهیم داد.»
قبل از این پنج پناهجوی افغان با مراجعه به دادگاه حقوق بشر اروپا مدعی شده بودند که از ۵ سپتامبر در لیتوانی مخفی هستند. با این حال گارد مرزی لیتوانی گفته بود که این افراد وارد خاک این کشور نشدهاند.
پناهجویان گفته بودند «غربی و تحصیلکرده» هستند و به ویژه پس از تصرف افغانستان توسط طالبان، شرایط آسیبپذیری دارند. دادگاه اروپایی گفته است «اگر این افراد در قلمرو لیتوانی باشند»، آنگاه دولت این کشور نباید آنها را مجبور به بازگشت به بلاروس بکند.
بیشتر بخوانید: ابعاد مالی و دریافتیهای کشورهای رابط از پناهجویان/ کدام کشورها از بحران پناهجویی سود میبرند؟
مهاجرت غیرقانونی به لیتوانی پس از اعمال تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه مقامات دولتی کشور همسایهاش بلاروس رشد چشمگیری داشته است. اتحادیه اروپا بلاروس را متهم میکند که در تلافی تحریمهای وضع شده علیه مینسک، مهاجران عراقی، سوری و افغانستانی را از طریق لیتوانی به اتحادیه اروپا گسیل میکند.
لیتوانی میگوید شمار پناهجویان غیرقانونی وارد شده به این کشور در حالی طی سال ۲۰۲۱ به چهار هزار و ۱۲۴ نفر رسیده که این تعداد در مدت مشابه سال ۲۰۲۰ تنها ۷۴ نفر بوده است.
لیتوانی بلاروس را به تشویق مهاجران برای عبور غیرقانونی از مرز جهت ایجاد بیثباتی در اتحادیه متهم کرده و میگوید این کشور تعمدا گذرگاههای مرزی را به روی پناهجویانی که عمدتا از عراق و سایر کشورهای خاورمیانه و آفریقا میآیند، باز کرده است. اختلاف میان لیتوانی و بلاروس باعث شده است تعدادی از پناهجویان در مرزهای خارجی اتحادیه اروپا گرفتار شده باشند، زیرا بلاروس نیز از پذیرش مجدد آنها خودداری میکند.
آژانس امور پناهجویان سازمان ملل متحد اعلام کرده است که نگران «شرایط وخیم» مواجه با برخی از مهاجران است که هفتهها در مرزهای لیتوانی و همچنین لهستان محبوس شدهاند.
پارلمان لیتوانی چندی پیش قانون جدیدی را برای محدود کردن هجوم مهاجران از سمت مرز بلاروس تصویب کرد. این قانون امکان اخراج سریعتر و آسانتر پناهجویان را برای دستگاه قضایی این کشور فراهم میکند.
لیتوانی همچنین کار حصارکشی مرز ۵۵۰ کیلومتری خود با بلاروس را آغاز کرده است.
یورونیوز