تاریخ انتشار: ۱۷:۰۱ - ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
پارامتر‌های تاثیر گذار بر رویکرد اتحادیه اروپا نسبت به حاکمیت طالبان

نقشه گمشده مسیریابی اروپا و طالبان

اتحادیه اروپا می‌گوید تماس‌هایی که با طالبان برای خروج اتباعش از این کشور دارد به معنای گفتگو‌های سیاسی برای به رسمیت شناختن آن‌ها نیست.

نقشه گمشده مسیریابی اروپا و طالبان

اقتصاد ۲۴-تسخیر منطقه به منطقه افغانستان به دست گروه طالبان و ورود آن‌ها به کابل بدون درگیری، یک گروهی را که بسیاری تا پیش از این گروهی تروریستی می‌شناختند، به یکباره به یک واقعیت سیاسی در شاکله یک دولت تبدیل کرد. دولتی که به ناچار جامعه بین‌المللی باید مواضعش را در برابر آن روشن کند چرا که آن‌ها به شکل دو فاکتو افغانستان را در کنترل خود دارند و ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان گفته است که این گروه خواستار روابط دیپلماتیک با تمام کشور‌ها هستند.

اتحادیه اروپا در طول ماه اوت و متناسب با تغییر موازنه نیرو‌های سیاسی در افغانستان مواضع مختلفی اتخاذ کرده است. جوزپ بورل رئیس دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا یک هفته پیش از ورود طالبان به کابل به آن‌ها هشدار داده بود که «اگر به زور به قدرت برسید درجهان منزوی خواهید شد.» با این حال طالبان به شکلی وارد کابل شدند که به دشواری می‌توان آنرا تسخیر قدرت «به زور» تحلیل کرد.

مناسبات پشت پرده‌ای که هنوز جزئیات آن مشخص نشده است به طالبان اجازه داد که بدون جنگ ودرگیری افغانستان را (به استثنای پنجشیر که تاکنون به تسخیر این گروه در نیامده است) تسخیر کند.

طالبان قدرت را به شیوه‌ای در کابل به دست گرفت که هیچ بهانه جدیی در دست جامعه بین‌المللی برای محکوم کردن آن‌ها وجود نداشته باشد، همین موضوع باعث شد که چند روز بعد که طالبان وارد کابل شد، رئیس دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کند که این اتحادیه باید با طالبان گفتگو کند، زیرا آن‌ها در جنگ پیروز شده‌اند.


بیشتر بخوانید: دولت‌های اتحادیه اروپا چقدر در حوزه دفاع هزینه می‌کنند؟


جوزپ بورل در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا گفت: «من نمی‌گویم که ما طالبان را به رسمیت خواهیم شناخت. من فقط می‌گویم که باید درباره همه چیز با آن‌ها صحبت کنیم، حتی در مورد مسئله حمایت از دختران و زنان افغان. برای این کار باید با آن‌ها ارتباط برقرار کنیم.»

این موضع اخیر رئیس دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای طالبان پیروزی بزرگی به شمار می‌رود، زیرا واقعیت حاکمیت سیاسی طالبان در افغانستان به طور تلویحی به رسمیت شناخته می‌شود و اکنون زمان گفتگو درباره پارامتر‌هایی است که اتحادیه اروپا درباره آن‌ها نگرانی‌هایی دارد تا در آینده احتمالی راه برای به شناسایی بین المللی طالبان فراهم شود.

نقشه راه اتحادیه اروپا برای تعامل با طالبان

اتحادیه اروپا می‌گوید تماس‌هایی که با طالبان برای خروج اتباعش از این کشور دارد به معنای گفت و گو‌های سیاسی برای به رسمیت شناختن آن‌ها نیست. اروپا در حال حاضر در حال کار بر روی نقشه راهی است که این اتحادیه بتواند بر مبنای آن با طالبان تعامل کند و در صورت پذیرت تعهدات بین‌المللی از سوی این گروه، اروپا بتواند در آینده آن‌ها را بعنوان دولت رسمی افغانستان به رسمیت بشناسد.

نکته‌ای که تاکنون مشخص است اینکه رهبران اروپایی گفتگو با طالبان را ضروری می‌دانند. از سوی دیگر برنارد باژوله، سفیر سابق فرانسه در افغانستان که در سال ۲۰۱۲ میزبان مقامات سطح بالای طالبان در پاریس بوده است می‌گوید که از سال ۲۰۰۱ که طالبان قدرت را در افغانستان از دست داد آن‌ها این نکته را آموخته اند که باید به الزامات بین‌المللی متعهد باشند. با این حال این مقام سابق دیپلماسی فرانسه می‌گوید آنچه اهمیت دارد سخنان طالبان نیست بلکه عمل آنهاست.


بیشتر بخوانید: نگرانی اروپا از بحران پناهجویان افغان پس از سلطه طالبان بر افغانستان


اروپا بطور مشخص و بر اساس آنچه رهبران و نمایندگان سیاسی آن ابراز کرده‌اند نگران چند پارامتر مهم در ارتباط با حکومت طالبان در افغانستان است که شامل: ساختار حکومت، رعایت حقوق بشر بویژه حقوق زنان، رعایت حقوق اقلیت ها، مهاجرت وتروریسم می‌باشد و اگر طالبان حداقل‌هایی را در این حوزه‌ها رعایت کند و به اروپا تضمین‌هایی را بدهد، به نظر می‌رسد راه برای شناسایی بین‌المللی آن‌ها هموار خواهد شد، اما مشخص نیست این پروسه چه میزان زمان ببرد.

ساختار حکومت

اتحادیه اروپا خواستار تشکیل دولت جدید افغانستان با حضور تمامی گروه‌های سیاسی است تا دولت فراگیر در این کشور تشکیل شود. با این حال هنوز مشخص نیست که طالبان چه ساختار سیاسی‌ایی را برای حکومت در افغانستان برپا خواهد کرد.

حضور عبدالله عبدالله و حامد کرزی در کابل و دیدار‌های آن‌ها با رهبران طالبان این امید را ایجاد کرده است که دولت آینده افغانستان بتواند فراتر از یک حکومت یک دست طالبانی شکل بگیرد. با این حال جز سخنان کلی تاکنون هیچ سیگنال مشخصی در این ارتباط از کابل مخابره نشده است. طالبان اعلام کرده است تا خروج کامل نیرو‌های آمریکایی از افغانستان، دولت جدید افغانستان را تشکیل نمی‌دهد.

اگر ۳۱ اوت آخرین روز مجاز برای امریکایی‌ها برای خروج از افغانستان باشد، عملا باید منتظر هفته اول سپتامبر شد تا نخستین پارامتر مهم در تشکیل دولت آینده افغانستان را از سوی طالبان شاهد باشیم.

نگرانی از سیل مهاجران افغان

پالس‌های رهبران اروپایی به رهبران طالبان برای گفتگو درباره موضوعاتی که نگرانی اروپایی‌ها را در پی دارد از سوی فعالان حقوق بشر با بدگمانی تحلیل می‌شود. این فعالان مظنون هستند که چهره عملگرایانه‌ای که اروپا در ارتباط با طالبان از خود نشان می‌دهد بیشتر به دلیل نگرانی از «موج مهاجرت» افغان‌ها به سوی اروپاست که می‌تواند بحرانی مانند بحران سال ۲۰۱۵ برای اروپا ایجاد کند.

رهبران اروپایی در تلاشند تا از هجوم گسترده مهاجران و پناهجویان افغان به اروپا جلوگیری کنند. پیامی که این رهبران به مهاجران افغان می‌فرستند این است که اگر باید از کشورتان بروید به کشور‌های همسایه بروید، اما اینجا، به اروپا نیایید.

رهبران اروپایی می‌گویند که آن‌ها تنها قصد دارند به شهروندان افغان که در طول دو دهه جنگ به نیرو‌های غربی کمک کرده‌اند، اجازه ورود به اروپا بدهند.

حتی آلمان که در سال ۲۰۱۵ بیش از سایر کشور‌های غربی، پناهجو بویژه از سوریه پذیرفت اکنون سیگنال متفاوتی ارسال می‌کند. آلمان هشدار داده است که نباید بحران مهاجرتی سال ۲۰۱۵ تکرار شود و امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه هم گفته است که اروپا نمی‌تواند به تنهایی عواقب وضعیت أفغانستان را تحمل کند و اروپا باید در برابر سیل مهاجرت غیرقانونی از خود محافظت کند.

کشور‌هایی مانند اتریش که سیاستمداران راستگرای افراطی را در راس قدرت دارد و یونان که در سال ۲۰۱۵ در معرض مستقیم سیل پناهجویان بود، از کشور‌هایی هستند که صریح‌تر با حرکت مهاجران أفغان مخالف کرده‌اند.

اروپا برنامه ملموسی برای کمک به شهروندان وحشت زده از حکومت طالبان ندارد. مقامات اروپایی می‌گویند که در پی کمک به افغان‌ها در داخل افغانستان یا در کشور‌های همسایه مانند ایران و پاکستان تمرکز دارند.

رعایت حقوق بشر بویژه حقوق زنان

رعایت حقوق بشر بویژه حقوق زنان از مهمترین خواسته‌های اتحادیه اروپا از حاکمیت طالبان در افغانستان است. مهمترین نگرانی اتحادیه اروپا این است که طالبان همان قواعد سختگیرانه شریعت را که در نخست دور از حاکمیتشان در افغانستان در سال‌های بین ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ علیه زنان اعمال کردند، اینبار نیز تکرار کنند.

حدود ده روز پیش اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا در بیانیه‌ای نگرانی عمیق خود را از رفتار طالبان با زنان و دختران افغان اعلام کردند. آن‌ها تاکید کردند که نگران حق تحصیل، حق کار و آزادی رفت و آمد زنان در افغانستان هستند و خواستار آن شدند که دولت بعدی افغانستان حقوق زنان افغان را تضمین کند. این بیانیه تاکید کرده است که کشور‌های امضا کننده از نزدیک رفتار دولت آینده افغانستان را در ارتباط با حقوق و آزادی‌های زنان افغان زیر نظر خواهند داشت.

طالبان اعلام کرده است که پوشیدن برقه که طالبان بین سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ برای زنان افغان اجباری کرده بود، این بار اجباری نخواهد بود و زنان می‌توانند از اشکال دیگر حجاب اسلامی استفاده کنند.
اظهار نظر‌های مقامات طالبان درباره اجباری نبودن برقه و رعایت حق تحصیل و کار زنان در چارچوب شریعت اسلام از جمله سیگنال‌هایی است که طالبان به جامعه جهانی فرستاده است.


بیشتر بخوانید: حذف شدن یک شبه ۸۰ درصد از بودجه افغانستان


اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در واکنش به این اظهارات طالبان گفته است: «ما بیانیه طالبان را دیده ایم که تاکید می‌کند که زنان جایگاه مناسب خود رادر جامعه خواهند داشت و حق تحصیل و کار در چارچوب اسلام دارند، اما ما همچنین گزارشاتی را دریافت می‌کنیم که افرادی به دلیل کار یا نظرات گذشته خود تحت تعقیب قرار گرفته‌اند و همچنین شنیده ایم که زنان وقتی به محل کار قبلی شان باز می‌گردند، به آن‌ها اجازه کار داده نمی‌شود.»

فن در لاین گفته است که یک میلیارد یورو کمک اتحادیه اروپا برای توسعه افغانستان در ۷ سال آینده مشروط به رعایت حقوق بشر، رعایت حقوق اقلیت‌ها و احترام به حقوق زنان و دختران است.

نگرانی از حقوق اقلیت‌ها بویژه اتنیک‌ها

افغانستان همچون بسیاری از کشور‌های همسایه‌اش، کشوری چند اتنیکی است که پشتون‌ها در آن اکثریت دارند. تجربه حاکمیت طالبان پیش از سال ۲۰۰۱ گویای خشونت و رفتار تبعیض آمیز سیستماتیک علیه برخی از اتنیک‌ها بویژه هزاره‌های افغانستان است که شیعه مذهب هستند.
اتحادیه اروپا در بیانیه ۱۷ اوت خود نگرانی خود را نیست به عدم رعایت حقوق اقلیت‌ها در افغانستان با روی کار آمدن طالبان اعلام کرده است.
هزاره‌های افغانستان مهمترین گروه اتنیکی هستند که همواره با انتقام گیری طالبان مواجه بوده‌اند. در روز‌های اخیر نیز گروه طالبان تندیس عبدالعلی مزاری، بنیانگذار حزب وحدت اسلامی افغانستان را در بامیان ویران کردند، تندیس فردی که آن‌ها در دهه ۹۰ ترور کردند.

تروریسم

افغانستان بعنوان پناهگاه گروه‌های تروریستی از جمله پناهگان بن لادن رهبر پیشین القاعده، تصویری بود که باعث شد جورج بوش و متحدانش در سال ۲۰۰۱ به افغانستان حمله کنند و طالبان را از قدرت پایین بکشند.

یکی از نگرانی‌های اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا این است که آیا با حاکمیت طالبان در افغانستان، این کشور همچنان پذیرای گروه‌های تروریستی بین‌المللی همچون داعش و القاعده خواهد بود و یا طالبان راهش را از این گروه‌ها جدا خواهد کرد.
نخستین پالسی که گروه طالبان از کابل در ارتباط با حملات تروریستی به جهان ارسال کردند، موضع آن‌ها درباره انفجار‌های انتحاری روز پنجشنبه در میدان هوایی کابل بود. این حمله تروریستی را شاخه خراسان گروه داعش برعهده گرفت و گروه طالبان با محکوم کردن این حملات اعلام کرد که اجازه نمی‌دهد داعش و دیگر گروه‌های تروریستی افغانستان را ناامن کنند.
افغانستان دهه هاست که با جنگ و حملات تروریستی روبروست و پروژه‌های متفاوت دولت-ملت سازی که به صلح پایدار در این کشور بیانجامد تاکنون به شکست انجامیده است. اکنون طالبان برای دومین بار قدرت را در افغانستان به دست گرفته است و باید دید این گروه اسلامگرا که تاکنون دست به ترور و وحشت افکنی در افغانستان می‌زد چگونه می‌تواند بعنوان نیروی تجمیع کننده عمل کند و آیا پروژه دولت سازی جدید طالبان با کمک ایدئولوژی اسلامگرایی افراطی در افغانستان موفق خواهد بود یا خیر.

یورنیوز

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات

اختصاص ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو به واردات خودرو

مسکن ملی با قیمت هر متر ۵۰ میلیون تومان

قیمت‌های نجومی و عجیب خانه‌های کم‌متراژ در تهران

پرسپولیس فرمول قهرمانی لیگ را می‌داند

فیلم/ استقبال لبنانی‌ها از امانوئل ماکرون با شیرینی فرانسوی

عکس/ یک استقلالی در تیم جدید فرهاد مجیدی

افشای قتل‌های فجیع سه خواهر توسط برادر در بروجرد