اقتصاد ۲۴-سازمان عفو بینالملل با استناد به تجزیه و تحلیل تصاویر ماهوارهای و دیگر عکسها و ویدیوهای به دست آمده از منطقه مرزی لهستان با بلاروس گفت که لهستان در اواخر ماه اوت به طور غیرقانونی پناهجویان افغان را که در این منطقه مرزی گرفتار شده بودند، به سمت بلاروس پس رانده است.
این نهاد حقوق بشری روز پنجشنبه ۳۰ سپتامبر (۸ مهر) با اعلام این موضوع گفت گروهی متشکل از ۳۲ پناهجو از جمله یک دختر ۱۵ ساله در شرایط نامطلوب و بدون دسترسی به غذا، آب سالم، سرپناه یا دارو در مرز بلاروس گرفتار ماندهاند.
ایو گدی، مدیر دفتر نهادهای اروپایی عفو بینالملل گفت که این سازمان شواهدی دارد که «به وضوح نشان میدهد» مهاجران افغان «قربانی عملیات غیرقانونی اخراج اجباری» بودهاند. عفو بینالملل گفته است به ویژه تصاویر ماهوارهای گرفته شده در روز ۱۸ اوت نشان میدهد که مهاجران از خاک لهستان به خاک بلاروس بازگشتند.
لهستان مرز ۴۱۸ کیلومتری خود با بلاروس را بسته و با اعلام وضعیت فوقالعاده، ورود خبرنگاران و سازمانهای امدادی را به طور رسمی ممنوع کرده است.
بر اساس گزارش عفو بینالملل، مهاجران پس از به قدرت رسیدن طالبان از افغانستان فرار کرده و سپس در ماه اوت از مرز لهستان و بلاروس گذشتهاند. پس از آن گزارش شده است که مرزبانان لهستانی آنها را به بلاروس بازگرداندهاند.
بیشتر بخوانید: ابعاد مالی و دریافتیهای کشورهای رابط از پناهجویان/ کدام کشورها از بحران پناهجویی سود میبرند؟
گدی گفت: «تجزیه و تحلیل ما به طور انکارناپذیری نشان میدهد که موقعیت جغرافیایی این افراد یک شبه از لهستان به بلاروس در ۱۸ اوت تغییر کرده است.»
از آنجا که ظاهراً در زمان این جابجایی مرزبانان مسلح لهستانی اردوگاه موقت پناهندگان را محاصره کردهاند عفو بینالملل به این نتیجه رسیده است که این رویداد در واقع گویای بازگرداندن اجباری پناهجویان بوده است.
گدی گفت: «به زور بازگرداندن افرادی که تلاش میکنند بدون ارزیابی فردی از نیازهای حفاظتی خود تقاضای پناهندگی کنند، خلاف قوانین اروپایی و بینالمللی است.»
در میان هزاران مهاجری که از ماه ژوئیه وارد لهستان شدهاند، بیش از ۳۰ نفر از نیمه اوت تاکنون همچنان در مرز لهستان و بلاروس گیر افتادهاند.
گزارش عفو بینالملل در حالی منتشر میشود که قرار است روز پنجشنبه یلوا یوهانسون، کمیسر امور داخلی اروپا و ماریوس کامینسکی، وزیر کشور لهستان برای بحث در مورد وضعیت مرزهای لهستان و بلاروس در ورشو با یکدیگر دیدارد کنند.
این گروه حقوق بشری از دولت لهستان خواسته است که به مهاجران سرپناه، غذا، آب و همچنین دسترسی به وکیل و خدمات پزشکی ارائه دهد.
انتظار میرود وضعیت اضطراری لهستان در طول مرز از روز پنجشنبه برای مدت ۶۰ روز دیگر تمدید شود.
اتحادیه اروپا دولت بلاروس را به هدایت هدفمند هزاران پناهجو به سوی مرزهای لیتوانی و لهستان برای فشار به کشورهای اروپایی متهم میکند.
یورونیوز