اقتصاد۲۴- با این افزایش قیمت، مردم دیگر رغبتی به تهیه نان آزاد حجیم و فانتزی ندارند. سالهای گذشته برای تهیه چند قرص نان مجبور بودیم ساعتها در صف نانوایی بایستیم و گاهی حتی پس از ساعتها معطلی در صف، به نفرات آخر نان نمیرسید و مردم از این وضعیت گلایهمند بودند تااینکه قرار شد با آزادسازی نرخ آرد، علاوه بر کاهش صفهای طولانی نان، کیفیت آن هم ارتقا یابد، اما حالا مشکلات نان دوبرابر شده است.
با آزادسازی نرخ آرد، نه تنها مشکل کمبود آرد حل نشد که حتی نان آزادپزان هم آجر شده است و ازسوی دیگر، صف نانواییهای سنتی طولانی تر. با این افزایش قیمت، مردم دیگر رغبتی به تهیه نان آزاد حجیم و فانتزی ندارند.
افزایش قیمت نان فانتزی
خانم عبداللهی با ارسال پیامکی به «صدای مردم» گفته است: «دیروز به هر نانوایی که رفتم، شلوغ بود. مجبور شدم نان بسته بندی بخرم. نانهای فانتزی که قبلا قیمتشان ۱۰ هزار تومان بود، الان ۲۵ هزار تومان شده است. هم قیمت بسیار زیاد است و هم در ازای مبلغی که میپردازیم، نان کمتر و بی کیفیت دریافت میکنیم.»
مشتری نداریم
آقای سلیمی، یکی از شاطران نانوایی آزادپز که به تولید نان فانتزی مشغول است، با گلایه از آزاد بودن نرخ آرد میگوید: قیمت گندم مورد استفاده برای آرد نانهای سنتی، ۶۶۵ تومان به ازای هرکیلوست، اما نرخ گندم آزادپزان به ازای هرکیلو، ۱۲ هزارو ۵۰۰ تومان تعیین شده است. برای پنج قلم نان پرمصرف مانند نان باگت، ساندویچی، همبرگر، بروکن و بربری، قیمت مصوب وجود دارد و این نرخ را سازمان حمایت تعیین میکند که بعد از آزادسازی قیمت آرد، نرخ آنها دست کم صددرصد افزایش یافت.
بیشتر بخوانید: کاهش ۵۰ درصدی مصرف نان فانتزی
او ادامه میدهد: با این شرایط، دیگر کسی به خرید نان فانتزی رغبت ندارد؛ به همین دلیل مشتریانی که قبلا نان فانتزی مصرف میکردند، حالا به سمت نانواییهای سنتی روی آورده اند، بنابراین هم صفوف نانواییها طولانیتر از قبل شده است و هم ما، مشتریهای خودمان را از دست داده ایم.
خرج ودخل باهم جور درنمی آید
کریمی، صاحب یک نانوایی فانتزی در بولوار دانشجوی مشهد، نیز درباره مشکلات این روزهایشان میگوید: از زمانی که آرد گران شده است، باور کنید خرج ودخل مغازه ما با هم نمیخواند، چه برسد که بخواهیم درآمدی به دست بیاوریم. من در این نانوایی، ماهانه تا ۳۰۰کیسه آرد پخت میکردم، الان به زور به ۱۵۰کیسه میرسد؛ چون آرد به اندازه کافی نیست و قیمتها هم خیلی افزایش یافته است.
او ادامه میدهد: باتوجه به اینکه هر کیسه آرد بیش از ۴۰هزار تومان افزایش قیمت یافته است، اگر من بخواهم نانوایی را تعطیل کنم، جز خودم حداقل ۱۲نفر دیگر که همگی خانواده دارند، بیکار میشوند. آقایان مسئول اگر قرار است سهمیه بندی کنند، اشکالی ندارد، اما باید طوری باشد که کمبودی پیش نیاید و مشکلی برای مردم ایجاد نشود.
رئیس اداره نظارت وبازرسی جهادکشاورزی مشهد نیز در این باره میگوید: از اول دی ماه سال گذشته، سامانهای در سازمان غله راه اندازی شده است که تمام نانواییها ازجمله آزادپزها سر هرماه، میزان مصرفی را که دارند، در آن ثبت میکنند تا از بروز خیلی از مشکلات جلوگیری شود و مشکل آرد مدیریت شود و با برنامه پیش برود. سیدعلی اکبر نصری میافزاید: قیمت نانهای فانتزی به دلیل اینکه آرد آزاد دارند، بیشتر از نان سنتی است و یکی از دلایل آزادسازی نرخ نان، جلوگیری از قاچاق گندم به دلیل یارانهای بودن قیمت نان بوده است.
او ادامه میدهد: در طرح برکت ۲ سازمانهای صنعت، معدن و تجارت، اتاق اصناف، اتحادیه نانوایان و جهادکشاورزی به صورت میدانی پای کار هستند و با نصب کارت خوانهای جدید در نانواییها و براساس داشبورد (ریزتراکنشهایی که در کارت خوان هر نانوایی انجام میشود) نانواییهایی که آرد یارانهای و نیمه یارانهای دارند، مشخص میشوند. با بررسی داشبوردهای هر نانوایی اگر شاطری مبلغی بیشتر از نرخ مصوب گرفته باشد یا کمتر از کارکرد فعالیت کرده باشد، این فرایند ثبت و تخلفات آشکار میشود.
منبع: شهرآرانیوز