تاریخ انتشار: ۱۱:۰۵ - ۲۴ دی ۱۴۰۱

دریافت مالیات از دلالی در بازار مسکن

یکی از اصلی‌ترین دلایل رشد حباب گونه‌ی قیمت مسکن در تهران و دیگر کلانشهرها، همین دلالی و سوداگری است

اقتصاد۲۴- درست در زمانی که بحران مسکن به اوج خود رسیده است، اقدامات مسئولین در خصوص دریافت مالیات بر عایدی سرمایه نیز باید جدی‌تر پیگیری شود. در این خصوص یکی از کارشناسان مسکن چنین گفته است: مالیات بر عایدی سرمایه یکی از پایه‌های مهم مالیاتی است که منجر می‌شود فاصله‌ی طبقاتی کمتر شده و سوداگری مخرب در بازار مسکن و خودرو کاهش پیدا کند. دولت باید اعمال این سیاست‌های مالیاتی را از دلالان دانه درشت آغاز کند.

به گزارش پرشین سازه، احمدرضا سرحدی کارشناس مسکن در خصوص این موضوع چنین توضیح داد: به طور کلی، تمام دولت‌های جهان هزینه‌های خود را از طریق دریافت مالیات تامین می‌کنند. ممکن است در برخی از کشور‌هایی که منابع و معادن طبیعی بیشتر است، این مالیات کمتر و در برخی از کشور‌ها که چنین منابعی ندارند، مالیات بیشتر باشد. اما به هرحال، در کل دنیا قوانین مالیات را جدی می‌گیرند. وی در ادامه گفت: مالیات باعث می‌شود که اختلاف طبقاتی کمتر شود. در این میان مالیات بر عایدی سرمایه نیز یکی از پایه‌های مهم مالیاتی است. به خصوص در ایران که ماجرای سفته بازی و دلالی بسیار زیاد است و این ضرورت در بازار مسکن و خودرو کاملا حس می‌شود.

این کارشناس مسکن ضمن اعلام اینکه دلالان مسکن، سود‌های بادآورده‌ای به دست می‌آورند چنین گفت: در سال‌های قبل، موضوع دریافت مالیات از این افراد چندان جدی نبود. چرا که خود بانک ها، خودروسازان و افراد ثروتمند در این دلال بازی و اختلال موجود سهیم بودند و به همین دلیل جلوی تحقق این هدف را می‌گرفتند. معتقد هستم که دولت باید اهمال و اغماض در خصوص این افراد را کنار بگذارد و مالیات بر عایدی سرمایه را از دلالان دانه درشت آغاز کند.

وی همچنین تاکید کرد که خرید و فروش‌های مصرفی باید از مالیات بر عایدی سرمایه معاف باشند و چنین افزود: طبیعتاً کسی که می‌خواهد خانه‌ی خود را به احسن تبدیل کند، نباید مالیات پرداخت کند. اما زمانی که یک فردی، در طول سال دو یا سه آپارتمان معامله می‌کند، معلوم است که دلال می‌باشد و باید مالیات سود خود را به دولت پرداخت کند. سرحدی در ادامه خاطرنشان ساخت: با وجود دلالان مسکن و خودرو، اقتصاد ایران تبدیل به یک مصیبت شده است. در چنین شرایطی، دولت و مردم سود خاصی نمی‌برند. طبیعی است وقتی که سود اصلی در دست دلالان می‌باشد، کسی که می‌خواهد کار تولیدی کند، آن را رها کرده و به کار‌های غیرمولد روی می‌آورد. در حقیقت غفلت از این مورد باعث می‌شود که اقتصاد کشور از حالت مولد خارج شده و به سمت سوداگری برود.

این کارشناس مسکن در ادامه یادآور شد: یکی از اصلی‌ترین دلایل رشد حباب گونه‌ی قیمت مسکن در تهران و دیگر کلانشهرها، همین دلالی و سوداگری است. برخی مواقع می‌بینیم که قیمت خانه در یک منطقه، ناگهان بالا می‌رود. وقتی مسئله را بررسی می‌کنیم، می‌بینیم که دست چند دلال و بخر و بفروش در کار بوده است تا قیمت خانه‌ها را بالا ببرند. انگار این افراد مثل یک باند عمل می‌کنند.


بیشتر بخوانید: ارزان‌ترین و گران‌ترین خانه‌های تهران کجا هستند؟


بر اساس آمار‌های موجود، طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی یا همان مالیات بر عایدی سرمایه سال هاست که در مجلس و دولت مطرح می‌شود. اما در پنجم خرداد سال گذشته بود که کلیات این طرح به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و برای بررسی مجدد به کمیسیون اقتصادی ارجاع شد.
در اوایل دی ماه سال جاری، این طرح به صحن علنی مجلس آمد و چند بند از آن به تصویب نمایندگان رسید. البته برخی از مفاد این طرح برای بررسی بیشتر به کمیسیون اقتصادی مجلس ارجاع داده شد.
سوال این جاست که مالیات عایدی سرمایه چیست؟ به طور کلی به میزان مابالتفاوت قیمت فروش و خرید یک دارایی به هنگام فروش، مالیات عایدی سرمایه می‌گویند. در حال حاضر این مالیات از صاحبان خودرو که تصمیم به فروش دارند، در دفترخانه‌ها دریافت می‌شود. اما همچنان خبری از دریافت چنین مالیاتی بر فروش مسکن نیست.

از سوی دیگر، مالیات بر خانه‌های خالی نیز می‌تواند دست سوداگران را از این بازار کوتاه کند و باعث شود که این خانه‌ها به دست مصرف کننده‌های واقعی برسد.

ارسال نظر