اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: همواره همه افراد به دنبال تناسب وزن و اندام جسمانی خود هستند و برای آن از انواع رژیمغذایی و باشگاههای ورزشی بهره میبرند، اما کمتر کسی است که به فعالیت ذهنی خود توجه کند. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید ذهن انسان هم نیازمند فعالیت و ورزشهای مخصوص به خود است.
از نظر علم پزشکی مغز یک موجود زنده شناخته میشود که در زندگی انسانها نقشی اساسی دارد و باید همیشه مراقب سلامت و تازگی آن باشیم. بسیاری از انسان، بهخصوص افراد مسن، برای بهینه سازی حافظه، تمرکز یا کارهای روزانه از ورزش مغز کمک میگیرند، اما این فعالیتها و ورزشها فقط مختص افراد مسن نیست و شما در هر سنی میتوانید از آن بهره ببرید.
فعالیتهای ساده برای تقویت ذهن
ورزش کردن برای سلامتی جسمی بسیار مفید، اما ورزشهای ذهن به نشاط و شادابی ذهن کمک فراوان میکند. اینکه شما بتوانید در آن واحد به پرورش و تقویت ذهن و جسم خود فکر کنید، فعالیت بزرگی است. برای این کار شما نیاز به انجام فعالیتهای سخت و طاقت فرسا ندارید و درعین حال باید به آنها اهمیت بدهید. انجام چند تمرین شناختی و ذهنی در طی هفته میتواند تغییرات زیادی را در زندگی شما ایجاد کند. متاسفانه فواید تمرینات ذهنی و آموزش پرورش ذهن برای بسیاری از افراد شناخته شده نیست. طی تحقیقات بهدست آمده تمرینات ذهنی و شناختی مزایای کوتاه مدت و بلند مدت مختلفی دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• کاهش استرس: یک حافظه قوی میتواند با تلاش کمتر اطلاعات جدیدی را دریافت و پردازش کند. اگر شما در برابر وظایف جدید تسلط سریعتری داشته باشید سبب میشود تا استرس شما در هنگام یادگیری بسیار کمتر شود.
• تاخیر در کندی ذهن: با بالا رفتن سن قدرت یادگیری ذهن کاهش پیدا میکند. مطالعات نشان داده است که انجام ۱۰ جلسه یک ساعته تمرینات ذهنی و شناختی باعث افزایش استدلال و سرعت پردازش اطلاعات در ذهن بزرگسالان بین سنین ۶۵ تا ۹۴ سال میشود.
• افزایش کارایی ذهن: بالابردن سطح یادگیری سریع و به یاد آوردن جزئیات کلیدی میتواند به پیشرفت شغلی و ارتقا شرایط شما کمک کند.
• بهبود حافظه: افرادی که فعالیت ذهنی و بر روی پرورش ذهن خود کار میکنند سطح یادگیری آنها بیشتر از سایرین است
انجام تمرینات کاردیو
انجام ورزشهای کاردیو یا هوازی بهترین کمک را به ذهن شما میکند. اگر شما در روز تنها ۲ دقیقه تمرینات هوازی داشته باشید برای بالا بردن سطح تمرکز شما کافی است. تنها چند دقیقه ورزش هوازی عملکرد مغز را بهبود میدهد. مثلاً شما میتوانید با چند دقیقه تمرین هوازی بین جلسات یا ساعات کاری خود تمرکز ذهنی را بازیابی کنید. البته هر چه مدت زمان تمرینات هوازی بیشتر باشد، مزایای آن برای ذهن و بدن بیشتر خواهد بود.
انواع تمرینات هوازی شامل:
• دوندگی روی تردمیل: ۱۵ دقیقه دویدن روی تردمیل ضربان قلب شما را بالا خواهد برد و برای بهبود وضعیت ذهنی مناسب است.
بیشتر بخوانید: چگونه در پیری از آلزایمر پیشگیری کنیم؟
• تمرین بوکس: انجام ۱۰ دقیقه تمرین بوکس به تمرکز و دقت بالایی نیاز دارد و در صورت عدم تمرکز کافی حین انجام آن، ممکن است دچار ضربه شدید یا آسیبدیدگی شوید.
• تمرینات هوازی مثل پروانه یا طناب زدن: از ورزشهای کاردیو که ضربان قلب را بالا میبرد و باعث افزایش تمرکز میشود، طناب و پروانه زدن است. اگر شما برای ۱۲ دقیقه با کفشی مناسب طناب یا پروانه بزنید توجه خواهید شد که به فعالیتهای ذهنی خود برگشتهاید.
• رقصیدن: اگر رقصیدن یا حرکات موزون به درستی انجام شوند، تاثیر بالایی در افزایش ضربان قلب دارند. انجام ورزشهایی مثل زومبا نیز نوعی رقص است که شامل حرکاتی منظم و پرفشار روی تمامی عضلات بدن است.
انواع فعالیتهای مغز
مغزهای باهوش و ورزیده ناراحتیها و مشکلات موقتی را با تلاش و پشتکار زیاد پشت سر میگذارند. اگر میخواهید فعالیتهای مغزی شما بالاتر برود از ایدههای زیر استفاده کنید:
۱- تفکر در مورد موضوعات متفاوت: فکر کردن در مورد راهحلهای مختلف، از سادهترین راههای درگیر کردن مغز برای یک چالش ذهنی است. اگر به تنهایی در این فهالیت توانایی ندارید از دوستان خود کمک بگیرید و با هم ایدهپردازی کنید. حتی یک نویسنده هم هنگام یافتن موضوعی را برای نوشتن، از ایدههای مختلف همکارانش خود استفاده میکند.
۲- یادگیری یک زبان جدید: یاد گرفتن یک زبان جدید به زمان نیاز دارد. ولی اگر آن را به درسهای کوچک تقسیم کنید، به راحتی آنها را یاد میگیرید. در یادگیری زبان شما برای آموختن درسها و بهبود یادگیری نیاز به تکرار دروس دارید و باید به صورت دورهای آنها را بخوانید.
۳- بازیهای کارتی و پازل: انجم این بازیها، مهارتهای شناختی شما را تقویت میکنند. البته این بازیها مزایای دیگری نیز دارند که باعث شده توجه ویژهای به آنها شود. همچنین پازلها ابزاری عالی برای ایجاد مهارت شناختی خاصی مانند ادراک بصری هستند. ادراک بصری مهم است، زیرا میزان این توانایی در افرادی که به سمت بیماریهای شناختی مانند آلزایمر میروند، تغییر میکند.
۴- موسیقی بنوازید: شاید گوش دادن به موسیقی کمک موثری به آرامش ذهنی میکند، اما نواختن موسیقی یک قدم جلوتر است. در حقیقت این فعالیت بیشتر از اینکه شما را سرگرم کند، باعث تمرین ذهن و تمرکز شما میشود.
۵- آشپزی کردن: هنگام آشپزی به این موضوع فکر میکنید که پخت و پز به مهارتهای شناختی چشمگیری نیاز دارد. اما یک آشپز خوب اول به حافظه خوبی نیاز دارد. اطمینان از داشتن طعم متعادل و توجه به جزئیات مهمترین موضوع است و افراد آنها را تمرین میکنند. تصور کنید اشتباه شما به دلیل عدم توجه به آشپزی منجر به خراب شدن غذا میشود.
۶- قدم زدن: پیاده مغز شما را در حالت انعطافپذیری نگه داشته و باعث میشود سلولهای مغزی شما، به راحتی با یکدیگر در ارتباط باشند. هنگام پیادهروی در مکانهای جدید، چشم و ذهن شما نیز مثل بدنتان مکانهای جدیدی را تجربه خواهند کرد.
۷- روزنامه نگاری: هر روز لحظاتی را برای نوشتن افکار و تجربیات خود اختصاص دهید. این کار نیاز به وقت طولانی ندارد حتی چند دقیقه هم میتواند تفاوت ایجاد کند.
۸- حل کردن ذهنی ریاضی: شما میتوانید با انجام تمرینهای مغزی، ذهن و خاطرات خود را تازه نگه دارید. شما میتوانید از تعدادی کنسولها و برنامههای بازی مرتبط با فعالیتهای ذهنی استفاده کنید. تکرا جدول ضرب، بازیهایی که ریشه ریاضی دارند کمک شایانی به تقویت ذهن شما میکند.
۹- مراقبه: تمرکز حواس یکی از تمرینات مغزی است که ممکن است به آن فکر نکرده باشید، اما میتواند بسیار مفید باشد. مدیتیشن همچنین میتواند به تمرکز، انگیزه، شفقت و حتی مقاومت کمک کند. با استفاده از این تمرینها شما میتوانید نکات مفیدی را در داشتن یک ذهن قوی در برنامه روزانه خود شاهد باشید.
۱۰- خواندن کتاب: خواندن و نوشتن دو روش بسیار کارآمد و مفید برای تحریک مغز و تقویت ذهن و تقویت مغز است. این دو روش منطقهای خاص در مغز را که محل ذخیره خاطرات و مسئول یادگیری مهارتهای جدید است، فعال میکنند. هرچه این ناحیه که هیپوکامپ نام دارد فعالتر باشد ذهن شما هم بیشتر فعالیت میکند.