اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: جوش داخل چشم یا گل مژه، تورم قرمز رنگ و دردناکی است که در بالا یا پایین پلک، خود را نشان میدهد. دردناک بودن آن به این دلیل است که از چرک پر شده است. این بیماری به دلیل عفونت باکتریایی در منافذ چربی یا محل رشد مژهها ایجاد میشود. در این حالت حفرههای چربی و رستنگاه موهای روی پلک با سلولهای مرده پوست بسته میشود و بستر ایجاد گل مژه فراهم میشود. این بیماری چشمی در هر بازه سنی دیده میشود، ولی در بزرگسالان بیشتر شایع است. معمولاً این جوش خودبهخود از بین میرود و اگر هم از بین نرفت، میتوان از پارچهای گرم و تمیز برای تسکین درد آن استفاده کنید.
علل مختلفی منجر به بروز گل مژه میشود که در ادامه برخی از عوامل تاثیرگذار روی این عارضه را به شما معرفی میکنیم:
• تورم پلک
• خروج چرک زرد
• حساسیت به نور
• احساس وجود جسم خارجی در چشم
• احساس خارش در چشم
• آبریزش چشم
• خشکی در لبه پلک
براساس اینکه کدام بخش پلک درگیر گل مژه میشود به دو دسته اصلی تقسیم میشود:
۱- بیرونی: در این حالت جوشها در قسمت بیرونی پلک بالا یا پایین ظاهر میشوند که بسیار رایج هستند و عفونت فولیکول مژه علت اصلی آن است.
۲- درونی: در این حالت جوشها در قسمت داخلی پلک آشکار میشوند. عفونت غدد داخلی پلک باعث ظاهر شدن آنها میشود. این غدد به مرطوب نگه داشتن چشمها کمک میکنند.
در صورتی که گل مژه در صورت کودک شما پس از چند روز از بین نرفت بهتر است به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که علائم گل مژه در کودکان با تب، سردرد و بیاشتهایی همراه بود، بهترین روش این است که دنبال چارهای برای سلامت فردی باشید.
روشهای آسان زیادی وجود دارد که میتوانید برای جلوگیری از بروز گل مژه به آنها روی بیاورید:
• استفاده از داروها برای کم شدن خارش چشم ناشی از آلرژی یا تب یونجه.
• بلفاریت، روزاسه، درماتیت سبورهای و اختلال عملکرد غدد اشکی را درمان کنید.
• لنزها را همیشه تمیز و ضدعفونی کنید.
• قبل از دست زدن به لنزها، حتماً دستهایتان را بشویید. بهتر است پس از شستوشوی دستها با آب گرم و صابون، از مایع ضدعفونی کننده دست حاوی الکل به استفاده کنید و بعد به لنزها دست بزنید. از لنزهای یکبار مصرف مجدداً استفاده نکنید.
۱. دستهای خود را مرتب بشویید.
۲. از آرایش کردن چشم خودداری کنید.
۳. تمام لوازم آرایشی قدیمی را دور بریزید.
۴. از لنزهای چشمی استفاده نکنید.
بیشتر بخوانید: گل مژه با چشمانتان چه میکند؟
گل مژه مسری نیست، اما باکتریها میتوانند از طریق لوازم آرایش چشم آلوده منتقل شوند. از اینرو هرگز اجازه ندهید دیگران از لوازم آرایش شما، مخصوصا ریمل و خط چشم، استفاده کنند.
در ادامه چندین روش برای درمان خانگی به شما توصیه میشود که میتوانید به کمک آنها روند بهبودی را تسریع بخشید:
۱- تمیز نمودن پلک: با کمک شویندههای غیرشیمیایی مثل شامپو کودک پلکهای خود را به طور مرتب شستشو دهید.
۲- استفاده از چای سبز: یک کیسه چای سبز بردارید و برای چند دقیقه داخل آب گرم قرار دهید، سپس کیسه چای را بردارید و آب اضافی را آن بگیرید. سپس چشمان خود را ببندید تا کیسه چای مرطوب روی پلک آسیب دیده قرار گیرد آن را به آرامی فشار دهید و حدود ۵ تا ۷ دقیقه نگه دارید. کیسه چای را بردارید این کیسه چای مرطوب را چند بار در روز انجام دهید تا وقتی که گل مژه به همراه درد و تورم کاهش پیدا کند.
۳- استفاده از زردچوبه: در کشور ما زردچوبه همواره به عنوان یک چاشنی غذایی مورد استفاده قرار میگیرد، اما در بسیاری از کشورها به عنوان یک منبع دارویی در طب سنتی هم مورد استفاده قرار میگیرد. در درمان خانگی گل مژه هم میتوانیم از زردچوبه به شرح ذیل استفاده کنیم:
• زرد چوبه و آب را در تابه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید.
• آن را برای چند دقیقه بجوشانید تا اینکه زرد چوبه به نیمی از مقدار تبدیل شود.
• بعد از آن، شعله را خاموش کنید و بگذارید آب برای چند دقیقه خنک شود.
• از این زرد چوبه استفاده کنید تا موضع آسیب دیده را با آب بشویید.
• این روند را هر روز ۲ تا ۳ بار تکرار کنید تا وقتی که احساس آسودگی کنید.
۴- کمپرس آب گرم: دستمال تمیز را با گرم شستشو دهید و آن را برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی پلکتان بگذارید. در طی روز این کار را سه تا پنج بار انجام دهید. برای این منظور میتوانید از چایهای کیسهای هم استفاده کنید. آنها را با گرم مرطوب و سپس روی چشم قرار دهید. محققان بر این باور هستند که چای به دلیل خواص ضد باکتریایی که دارد در درمان این بیماری چشمی موثر است.
۵- استفاده از آب و نمک: برای درمان گل مژه در کودکان به آب جوشیده مقداری نمک اضافه کنید. حولهای را در این مخلوط قرار داده و بر روی چشمان خود قرار دهید.
۶- استفاده از آلوئه ورا: برای درمان گل مژه داخل چشم، مقداری از ژل آلوئه ورا را خارج کنید و بر روی آن قرار دهید. کافی است ۲ الی ۳ بار در روز این روش را تکرار کنید.
۷- استفاده از پیاز: پیاز خواص ضدالتهابی و ضدباکتری دارد و درد ناشی از گل مژه را به خوبی کاهش میدهد، اما احتمال دارد آن را کامل از بین نبرد. ابتدا یک پیاز را به شکل حلقهای برش بزنید و برای چند دقیقه روی گل مژه قرار دهید.
۸- استفاده از عسل: استفاده از عسل برای درمان گل مژه یکی از قدیمیترین و در عین حال کاربردیترین روشها به حساب میآید. عسل دارای خواص آنتی باکتریال، ضدالتهابی و ضدآلرژی است که برای بیماریهای پوستی و عفونی به خصوص گل مژه مفید است. این ماده دارای خواص نرمکنندگی قوی است و باعث حفظ رطوبت پوست میشود که این موضوع به تسریع راه درمان گل مژه چشم کمک میکند.