اقتصاد۲۴ – دلار آمریکا سال ۹۹ را با قیمت ۱۴ هزار تومان آغاز کرد و با نرخی در کانال ۲۴ هزار تومان به پایان رساند و حالا سال ۱۴۰۰ پر از ابهام و اما و اگر برای اقتصاد ایران در آستانه آغاز است اما کارشناسان اقتصاد درباره نرخ دلار در سال پیش رو چه نظری دارند؟
– کاظم یاوری، کارشناس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی اعتقاد دارد که بهترین تصور برای نرخ دلار در سال ۱۴۰۰ عددی بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان است. او در یک نشست خبری توضیح داده است: تا وقتی که بودجه دولت را متکی بر درآمد سال آن بودجه ببندیم، بحران و نوسانات ارزی ادامه پیدا میکند. ما نتوانستیم نقدینگی را کنترل کنیم و چشم انداز روشنی هم برای کنترل آن نداریم.
– سحر بشیری، کارشناس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی دو سناریو برای قیمت دلار سال آینده تعریف کرده و گفته است: شرایط سال آینده بسیار نا اطمینان است که بر نرخ ارز بسیار تاثیر میگذارد که عواملی چون صادرات نفت، رشد اقتصادی، کسری بودجه و نرخ بهره بر نرخ ارز تاثیر می گذارد. کسری بودجه دولت از عوامل مهمی تاثیر گذار بر نرخ ارز است. دولت آینده احتمال دارد تا در راستای حیات دوباره برجام اقداماتی انحام دهد و از فروش نفت کسری بودجه را کنترل کند که نرخ ارز از این طریق با کاهش مواجه میشود.
او توضیح داده است: برای اقتصاد در سال آینده دو سناریو وجود دارد. یکی سناریوی کنترل کرونا و رفع تحریم و دیگری کنترل کرونا و ثبات تحریمها است. در سناریوی اول با نرخ رشد ۱۰ تا ۱۲ درصدی صادرات، ۲۰ تا ۳۰ درصد رشد اقتصادی، فروش نفت حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه و تورم ۲۳ تا ۲۷ درصدی و نرخ ارز ۱۷ تا ۲۳ هزار تومان خواهیم داشت. در وضعیت دوم، فروش نفت مثل الان، نرخ رشد اقتصادی افت ۲ تا ۳ درصدی و نرخ ارز بالای ۳۰ درصد رشد خواهد داشت.
– وحید شقاقی شهری، رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی هم به فرارو گفته است: به اعتقاد بنده چشم انداز ارز در سال آینده کاهشی خواهد بود که در این زمینه سه عامل مهم دخیل هستند که موجبات کاهش قیمت دلار را فراهم خواهند کرد و بر همین اساس احتمال دارد که قیمت دلار در مرز ۲۰ هزار تومان قرار بگیرد.
او توضیح داده است: البته این سیر نزولی به طور تدریجی انجام خواهد شد ودلار در محدوده ۱۹ تا ۲۲ هزار تومان به اصطلاح رِنج خواهد زد، مورد اول افزایش میزان صادرات نفت است که طی این چندماهه نیز رخ داده و به نظر میرسد در آینده نیز میزان رشد صادرات نفت با روند صعودی همراه خواهد شد، مورد دوم نیز مربوط به افزایش صادرات غیر نفتی است، که خود وابسته به دو عامل دیگر است و مورد سوم مهار بیماری کرونا و بازگشت رونق به اقتصاد است.
– میثم رادپور، کارشناس بازارهای مالی اما معتقد است که قیمت دلار پا به پای نرخ تورم پیش خواهد رفت و دولت قدرت کنترل دستوری قیمت دلار را ندارد.
به عقیده رادپور دولت اگر توان کنترل قیمت دلار را داشت نرخ آن را به همان ۴۲۰۰ تومان می رساند.
مسعود خوانساری، رئیس اتاق تهران اما به جهش قیمت ارز در سال ۱۴۰۰ اعتقاد دارد. او در یک نشست خبری گفته است: با توجه به بودجه سال ۱۴۰۰ و پیشبینیهای انجام شده، قیمت ارز در سال آینده جهش خواهد داشت.
او گفته است: موضوع بعد نااطمینانی از وضعیت اقتصاد در کشور در سال آینده است. این مسئله نگران مهمی را برای فعالان اقتصادی ایجاد کرده است برخی از متغیرهای اقتصادی همچنان وضعیت نامشخصی دارد، نرخ ارز، بهای حاملهای انرژی، نرخ سود بانکی در سال ۹۹ شاهد نوسانات شدید ۸۰ درصدی نرخ ارز بودیم که اگر چه هشدارهای زیادی داده شد اما این امکان وجود دارد که در سال آینده با توجه به بودجهای که دولت ارائه داده، تورم بالایی داشته باشیم و مجددا فنر ارز از جا در رود و مجدا شاهد افزایش قیمتها باشیم.
بازار های پولی و مالی کشور فعل و انفعالات خود شان رو تماما از اخبار اقتصادی نمی گیرند
اما اگر در داخل کشور انتخابات پرشوری نداشته باشیم و نتوانیم ایالات متحده رو وادار به لغو تحریمها کنیم ، متاسفانه ارز صعودی خواهد بود