اقتصاد۲۴- هر چند مقامات ایرانی عنوان میکنند سند همکاری ایران و چین صرفاً یک نقشه راه است و حاوی هیچ تعهدی برای طرفین نیست اما فعالان اقتصادی و کارشناسان بر عدم شفافیت این تفاهم نامه تردید دارند و نگران آینده وضعیت اقتصاد و روابط ایران با سایر کشورها هستند.
محمدرضا زهره وندی، رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران در گفتگو با اقتصاد 24 درباره سند همکاری ایران و چین چنین میگوید : سندهای بلند مدت باید بر اساس سیاست های کشور و بحث های تحریمی و توسعه اقتصادی پایهگذاری شود، این نوع سندها مختص یک دولت نیست و تعدد دولتها در زمان اجرای این تعهدها باید درنظر گرفته شود چراکه تنها مرتبط با دولتی که این تفاهم نامه را به امضا رسانده نیست.
وی ادامه داد: لازمه این تفاهمها ضرورت برقراری ارتباط با سایر کشورها از جمله چین است از این رو موضوع پیوستن به "اف ای تی اف "و شرایط برداشتن تحریم ها هرچه سریعتر درراستای تحقق برنامه ها باید تعیین تکلیف شود.
زهره وندی درباره مطالبه بخش خصوصی گفت: برجام که حاصل چندین سال تلاش بود امروز به بن بست رسیده و اشکالات آن همچنان مطرح می شود پس باید برای چنین سندهایی که قطعاً عاری از اشکال هم نخواهد بود برنامهریزی و هم اندیشی انجام شود .
به گفته رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران؛ آنچه که بر اساس شنیده ها چین در سایر کشورهایی که چنین قرارداد های بلند مدت را به امضا رسانده استعمار داشته است و بیشتر منافع را برای کشور خود خواسته است از این رو باید این موضوع در رابطه با تعامل با ایران به طور جدی پیگیری شود و حاصل این اقدامات به نتیجه مطلوب برای کشور برسد .
زهره وندی گفت :باید قبل از اقدام به این همکاری تعیین شود که کشور مجبور است طبق این تفاهم نامه تمام مایحتاج صنعتی ،کشاورزی ،معدنی و غیره را فقط از این کشور تأمین کند یا خیر، ایران آزاد است در صورت برداشت تحریم با روال عادی به مبادلات تجاری با سایر کشور بپردازد و از حوزه های مختلف بین المللی متنفع شود .
بیشتربخوانید:تفاهمنامه ۲۵ ساله ایران و چین ضمانت اجرایی ندارد
این فعال بخش خصوصی یادآور شد: با توجه به ابهامات این سند کشور در حال حاضر به گوشه رینگ کشانده شده چرا که هنوز موضوع برداشت تحریم ها درمیان است چراکه از یک سو در صورت برگشت به برجام و از سوی دیگر تفاهم نامه ایران و چین دو موضوع کاملاً مجزا و درعین حال مبهم و پیچیده است وهمین موضوع سرنوشت اقتصاد کشور را دچار خدشه خواهد کرد.
وی تصریح داشت : ایجادچنین سندی (حداقل برای فعالان اقتصادی )اگر هم کشور ناگزیر مجبور به اجرای چنین تفاهم نامه ای شود بازهم مشخص نیست چه بلایی بر سر منافع کشور خواهد آمد و یابرخلاف این اظهارات نقادانه شاید کشور وارد مسیر جدید توسعه شوداین تردیدها تنها به دلیل عدم شفافیت می باشد.
زهره وندی با انتقاد از اینکه تفاهم نامه ایران و چین کاملاً بسته انجام گرفته است گفت: هنوز موضوعات و موارد مطرح شده در این تفاهمنامه حتی برای مجلس ها نیز باز نشده و نمایندگان بدنبال رمز گشایی از این تفاهم نامه می باشدو درخواست بررسی آن را دارند ، چه به رسد به فعالان اقتصادی که باید فردا روزی با این قرارداد اقدام به فعالیت کنند .
رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران با تأکید بر اینکه اطلاعات کافی از این تفاهم نامه دراختیار فعالان اقتصادی نیست گفت: این نوع تفاهم نامه های بلند مدت ابعاد گسترده ای دارند و ضروری است که تمام زوایای آن مورد بررسی قرار بگیرد اما بعید است که به این مطالبات جامه عمل پوشانده شود.
به گفته زهره وند؛ در کل باید مراقب باشند که منافع حاصل از همکاری در این سند تنها درانحصار چین نباشد بلکه باید منفعت ایران درتمام بخش های صنعتی ،تولیدی ،کشاورزی و عمران گرفته تا مبادلات و تعاملات با سایر کشورها محفوظ بمانددر غیر اینصورت سود یک سویه برای چین به منزله نابودی ایران خواهد بود.