اقتصاد24- عرضه سنگ آهن و سایر محصولات معدنی در بورس کالا طی هفته های گذشته در شرایطی آغاز شده که سنگ آهن در مسیر واقعی سازی قیمت قرار گرفته تا همانند سایر محصولات فولادی با نرخ هایی همسو با نرخ جهانی در بورس معامله شود.
حسن فهیمی راد در این باره توضیح داد: طی سال های گذشته به دلیل غیرواقعی بودن قیمت محصولات معدنی از جمله سنگ آهن، سهام این شرکتها تحت تأثیر منفی پیامدهای عرضه غیربورسی محصولاتشان قرار داشت؛ عرضه کالای هر شرکتی در بورس کالا، ظرفیت های جدیدی را مقابل آن شرکت در زمینه شفافیت معاملاتی، تسهیل فروش و کشف واقعی قیمت به همراه دارد و این مکانیسم قطع بهیقین از روشهای سنتی متکی به حواله و امضاهای طلایی، کارآمدتر و بهتر است.
این کارشناس باسابقه بازار سرمایه، یادآور شد: برای رسیدن به نتیجه مطلوب، نهادهای سیاست گذار به هیچ عنوان نباید وارد حوزه قیمتگذاری سنگآهن یا هر محصولی شوند تا براساس سازوکار بورس، نرخ واقعی محصول مشخص شود. تجربه سال های اخیر به سیاست گذار تاکید می کند که باید قید روند موجود مداخله در بازار و قیمت را به بهانه تنظیم بازار بزند و آنرا کنار بگذارد زیرا هر مداخلهای با فلسفه و مأموریت بازار سرمایه در تضاد بوده و به زیان تولید و سهامدار است.
وی افزود: با عرضه سنگآهن بهعنوان بالادست زنجیره فولاد، تقریباً، تمام این زنجیره با یک روش و مبتنی بر عرضه و تقاضا کشف قیمت میشود که باعث متعادل شدن کل زنجیره و توازن در آن خواهد شد. بنابراین، اگر عرضه محصولات، طبق سازوکارهای بورس کالا دنبال شود و از قواعد آن تخطی نشود، به نفع تولیدکنندهها در کل زنجیره فولاد تمام میشود.
بیشتر بخوانید: عرضه ۶۱ هزار تن فرآوردههای نفتی و پتروشیمی در بورس کالا
فهیمی راد درباره آثار عرضه سنگآهن بر شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار، گفت: زمانی که سنگآهن و محصولات مختلف آن در بورس کالا عرضه و براساس عرضه و تقاضا قیمتگذاری شود، تأثیر مثبتی بر شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار دارد.
وی تأکید کرد: در حوزه تولید و بازار هم نکته مهمی که پیرامون عرضه بورسی سنگآهن باید مدنظر قرار گیرد، ضرورت نظارت جدی بر توزیع آن پس از معاملات بورسی است.
این پیشکسوت بازار سرمایه ادامه داد: همه نهادهای ذیربط و مسئول باید با ابزارهایی که در اختیار دارند، بهگونهای برنامهریزی کنند که محصولات عرضهشده بهصورت مستقیم در اختیار تولیدکنندههای میان دستی زنجیره که همان تولیدکنندگان فولاد هستند، قرار گیرد و دلالان و واسطهها، مجال نفوذ و رانتخواری نیابند.
معاون پیشین دبیرکل بورس تهران در پایان گفت: روند ایجاد شده در اقتصاد و توجه به واقعی سازی قیمت ها در اقتصاد را باید به فال نیک گرفت و این رویه قطعا می تواند محرک تولید کشور باشد. در واقع پایبندی دولت به سازوکارهای بورس کالا در مبادلات کالایی میتواند به بهبود وضعیت نامناسب اقتصادی کنونی، کمک زیاد و مؤثری کند.