اقتصاد۲۴- کمتر از ۵۰ روز دیگر تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باقی مانده است. روز گذشته گزینههای نهایی حزب اتحاد ملت مشخص شدند (ظریف، جهانگیری، تاجزاده، مولاوردی و سیدمحمد صدر) همچنین حزب کارگزارن نیز (محسن هاشمی، ظریف و جهانگیری) را به عنوان گزینههای اصلی خود برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام کردند. با معرفی گزینههای سایر احزاب تاثیرگذار همچون اعتماد ملی، اسامی در نهاد اجماعساز بررسی خواهند شد تا در نهایت اصلاح طلبان به یک نام نهایی برسند. اما آیا آنها با چنین نامهایی امکان پیروزی در رقابت را دارند؟ وضعیت اصلاح طلبان با حضور این چهرهها چگونه است؟ اینها سوالاتی است که محمود صادقی به آن پاسخ داده است.
محمود صادقی دبیرکل حزب اصلاح طلب انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها و نماینده سابق تهران در مجلس شورای اسلامی میگوید: اصلاح طلبان با تمام توان تصمیم دارند وارد انتخابات شوند و با یک انسجام حداکثری از مدتها قبل کار تشکیلاتی کردهاند و در قالب کمیتههای مختلف جلسات خوبی را تشکیل دادند و سازوکارهای متعددی را برای انتخابات تعیین کردند و از این هفته هم فرآیند بررسی کاندیداها شروع میشود و کاندیدا یا کاندیداهای خودشان را اعلام خواهند کرد.
وی ادامه داد: شرایط اصلاح طلبان را مثبت ارزیابی میکنم و شخصیتهای بسیاری از اصلاح طلبان برای انتخابات کاندیدا شدهاند و همین تعدد هم میتواند به نوعی نشاندهنده میل به مشارکت باشد. با وجود همه مخاطرات و محدودیتها اصلاحطلبان میخواهند که در صحنه حضور داشته باشند و این اتفاق مثبتی است و باید دید که در نهایت اصلاحات به چه جمعبندی میرسد و شورای نگهبان نیز چه عملکردی را در قبال این جریان خواهد داشت. اما تا به این لحظه آن چیزی که میبینم تحرک خوبی است، با اینکه بدنه مردمی جریان اصلاحات هنوز آن تحرک و انگیزه لازم را پیدا نکرده، اما در سطح نخبگانی و تشکیلاتی اصلاح طلبان تحرک چشمگیر و خوبی ایجاد شده است.
صادقی با بیان اینکه هریک از گزینههای اصلاح طلب یک ظرفیتی را دارا هستند، گفت: آقای ظریف در مجموع به نظرم جز اشخاصی است که نسبت به سایر کاندیداها پتانسیل جذب بالایی برای آرا عمومی دارد. عامه مردم البته از دولت روحانی نارضایتی دارند، اما شاید تنها جایی که نقطه قوت دولت روحانی محسوب میشود، سیاست خارجی و رفع تحریمها است. به دلیل اینکه تاثیر خود را در سایر بخشها به ویژه در حوزه اقتصادی و معیشتی لمس کردند، خب در این حوزه مردم نظر مثبتی دارند و ظریف را نماد گشایش و رفع تحریمها میدانند و معتقدم میتواند اعتماد از دست رفته را تاحدی بازسازی کند.
بیشتر بخوانید: پشت پرده اختلاف و درگیری در جریان اصولگرا
این فعال اصلاح طلب ادامه داد: دکتر ظریف ارتباط خوبی با حاکمیت و رهبری دارند و از افراد مورد اعتماد رهبری بوده و هستند و از این جهت فکر میکنم شرایط خوبی دارند. تخریبهایی که بعد از انتشار فایل صوتی ظریف نسبت به او میشود، نشان میدهد که مخالفان و تندروها چقدر نگران شدهاند و میتواند موقعیت ظریف را ارتقا ببخشد. این تخریبها کاملا نشان دهنده نگرانی رقبا است. در واقع انتشار این فایل صوتی باعث ارتقا جایگاه او در صحنه انتخاباتی شد.
صادقی با بیان اینکه در خصوص آقای جهانگیری هنوز به جمعبندی نرسیدهام، یادآور شد: شخصا در این موقعیت معتقدم هرچقدر که تعداد کاندیداها بیشتر باشد، به نفع جریان اصلاحات است و اگر با دست پرتری در انتخابات حاضر شوند، میتوانند تاثیرگذاری بیشتری داشته باشند. حضور جهانگیری در دولت روحانی خصوصا در دوره دوم، سرمایه اجتماعی او را تضعیف کرد، اما در مجموع وی به عنوان یک پتانسیل خوب میتواند در صحنه حضور پیدا کند و استقبال مردم از حضور او در کلاب هاوس نیز نشان دهنده سیگنالهای مثبتی در این باره است.
نماینده سابق مجلس، با تاکید بر اینکه روند انتخابات یک روند سیال است، تصریح کرد: با اینکه فرصت کمی تا انتخابات باقی مانده است، ولی با یک مناظره، یک اتفاق یا یک حرف ممکن است شرایط تغییر کند و آرا خاکستری به سمت یک فرد یا گروه برود. اکنون گزینه نهایی جریان اصولگرا مشخص نشده است و نمیتوانیم پیشبینی خاصی هم داشته باشیم. به نتیجه رسیدن مذاکرات وین میتواند تاثیر بسیار زیادی روی انتخابات داشته باشد، بنابراین معتقدم جریان اصلاحات از شرایط بسیار خوبی برخوردار هستند که بتوانند رویاروی اصولگرایان بایستند. این انتخابات البته سختیهای خاص خود را هم دارد و کاندیدای اصلاحات ممکن است به عنوان گزینه وضع موجود تلقی شود، خصوصا در رابطه با آقای جهانگیری. به نتیجه رسیدن مذاکرات میتواند شرایط ظریف را بهبود ببخشد.
صادقی ادامه داد: ممکن است تصمیمات دقیقه نودی در انتخابات گرفته شود و از حالا نمیتوان در باره برخی از موضوعات به صورت قاطعانه صحبت کرد. نمونه بارز آن انتخابات ۹۲ است و یک هفته مانده به انتخابات کمتر کسی فکر میکرد که چنین رویدادی اتفاق بیفتد. اما با توجه به سازوکاری که تاکنون مشخص شده، رویه به این صورت است که اگر گزینه مورد اجماع جریان اصلاحات از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شود، با توجه به تجربه گذشته، دیگر کاندیدایی معرفی نخواهیم کرد و هیچگونه گزینه پوششی نخواهیم داشت، حتی آقای لاریجانی. رفتن به سمت لاریجانی را عدول از آقای ظریف میدانم. یعنی ظریف را هم اصلاح طلبان او را یک اصلاح طلب تمام عیار نمیدانند و پایینتر از او را قبول ندارند. ظریف به نوعی سقف و کف اصلاحطلبان است.
منبع: رویداد۲۴