تاریخ انتشار: ۰۹:۰۷ - ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
توافق بر سر همه بندهای بسته نجات بورس

تزریق نقدینگی به بورس شتاب می‌گیرد

طرح حذف نظام قیمت‌گذاری دستوری در مورد صنایع مرتبط با بورس در نشست بعدی شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا بررسی می‌شود

بورس

اقتصاد ۲۴- بسته کامل نجات بورس در ۱۰ بند در شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا تصویب شد. ۳ بند از مفاد این بسته نجات شامل، تقویت مالی صندوق تثبیت بازارسرمایه، رفع ممنوعیت اعطای تسهیلات بانکی برای خرید سهام و تقویت حضور بانک‌ها در بازار سرمایه ازجمله مهم‌ترین مفاد ۱۰ گانه این بسته نجات هستند و برآورد می‌شود با اجرای مفاد این بسته، روند تزریق نقدینگی به بازارسهام شتاب بگیرد. همچنین قرار شده است در نشست بعدی این شورا طرح مجلس برای حذف نظام قیمت‌گذاری دستوری در مورد صنایع مرتبط با بورس بررسی شود.


 به‌دنبال موافقت ستاد اقتصادی دولت با ۳ بند از مفاد بسته نجات بورس روز دوشنبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا نیز با سایر بند‌های این بسته نجات که در ۱۰ بند تنظیم شده بود موافقت کرد. ماهیت اصلی مفاد ۱۰ گانه این بسته نجات، تقویت طرف تقاضا از طریق تزریق نقدینگی است. برآورد می‌شود با رفع ابهام‌های موجود در بازار سهام، تحت‌تأثیر برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و مذاکرات هسته‌ای اجرای مفاد این بسته نجات بتواند از تابستان امسال آثار مثبتی بر معاملات بازار سهام برجای بگذارد.


پیش از این ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ۳‌بند از این بسته نجات را تصویب کرده بود و قرار بود ۷ بند باقی مانده توسط شورای هماهنگی سران قوا تصویب شود. مطابق این ۳ بند باید یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی معادل ۲۰۰ میلیون دلار از طریق صندوق تثبیت بازار سهام به بورس تزریق شود و ممنوعیت نهاد‌های مالی برای استفاده از تسهیلات بانکی برای خرید سهام رفع شود. ستاد هماهنگی اقتصادی دولت همچنین با اعطای اقامت پنج‌ساله به سرمایه‌گذاران خارجی موافقت کرده بود. برآورد می‌شود فقط با اجرای بند نخست این مصوبات نزدیک به ۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی تازه به بازار سهام تزریق شود.

مصوبات شورای هماهنگی سران قوا

با وجود آنکه انتظار می‌رفت تصویب برخی از بند‌های هفت‌گانه بسته نجات بورس در شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا با چالش مواجه شود، اما بعد از بررسی‌هایی که در این شورا انجام شد، سران قوا با همه مفاد این بسته نجات موافقت کردند. حالا این بسته بعد از تصویب در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت و شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا، فقط یک گام دیگر تا اجرا فاصله دارد و بعد از تأیید مقام معظم رهبری، برای اجرا ابلاغ خواهد شد. مطابق مصوبات شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا مقرر شد ۸۰ درصد از مالیات نقل و انتقال سهام در سال ۱۴۰۰ به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شود. این شورا همچنین با انتشار ۲۰ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی توسط صندوق تثبیت بازار سرمایه و صندوق سرمایه‌گذاری مشترک توسعه بازار سرمایه با تضمین دولت موافقت کرد.


پیرو مصوبات شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا بانک‌ها و مؤسسات اعتباری برای برنامه‌های حمایت از بازار سرمایه از شمول ماده ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید خارج شدند. این به‌معنای آن است که بانک‌ها می‌توانند بدون در اختیار گرفتن مالکیت و مدیریت بنگاه‌های اقتصادی در سهام شرکت‌های بورس سرمایه‌گذاری کنند؛ موضوعی که قبلا در قانون رفع موانع تولید ممنوع اعلام شده بود.


همچنین قرار شد مالیات بر درآمد شرکت‌هایی که از سهام خود یا شرکت‌های زیر مجموعه‌شان حمایت می‌کنند در سال جاری امهال و به سال بعد موکول شود. در عین حال شرکت‌هایی که سود تقسیم نشده سال ۱۴۰۰ آن‌ها به حساب سرمایه منتقل می‌شود، مشمول مالیات با نرخ صفر خواهند بود. شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا همچنین اجازه سرمایه‌گذاری صندوق توسعه ملی در بازار‌های پولی و مالی داخلی ازجمله بازار سرمایه را صادر کرده است. سران قوا همچنین موافقت کرده‌اند زیان محقق شده آن دسته از خریداران واحد‌های سرمایه‌گذاری صندوق قابل معامله پالایش یکم که تاکنون واحد‌های خود را نفروخته‌اند از طریق اعطای سهام جبران شود.


بیشتر بخوانید: چرا بسته پیشنهادی ۳+۷، تاثیر مثبتی بر معاملات بورس نداشت؟


بحث درباره حذف قیمت‌گذاری دستوری

یکی از بحث‌های مهم در نشست شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا حذف قیمت‌گذاری دستوری بود. بیش از ۳ دهه است که بازار سهام از محل قیمت‌گذاری دستوری دچار آسیب‌های فراوان شده است. این آسیب‌ها فقط مختص بازار سهام نیست و کل بدنه اقتصاد به‌دلیل قیمت‌گذاری دستوری با خسارت‌های زیادی مواجه شده و حتی منجر به توزیع رانت‌های گسترده شده است. تقریبا هیچ اقتصاددانی نیست که به‌صورت آکادمیک با انجام قیمت‌گذاری دستوری موافق باشد، اما نفوذ گروه‌های قدرت در بدنه اقتصاد در طول چند دهه گذشته مانع از اجرای طرح حذف نظام قیمت‌گذاری دستوری شده است. بر همین اساس مجلس در جریان نشست شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی بسته جداگانه‌ای را برای تصویب در این شورا مطرح کرده است که مبتنی بر حذف نظام قیمت‌گذاری دستوری مرتبط با صنایع بورس است.


از قرار معلوم همه اعضای این شورا با حذف قیمت‌گذاری موافق بوده‌اند و حتی کلیات این طرح هم مورد تأیید سران قوا قرارگرفته است، اما قرار شده است موضوع حذف قیمت‌گذاری دستوری در ارتباط با صنایع مرتبط با بورس در نشست بعدی مورد بررسی قرار گیرد. به زعم اقتصاددانان حذف نظام قیمت‌گذاری دستوری می‌تواند موتور اقتصاد ایران را به حرکت در آورد و منجر به ایجاد فضای رقابتی و توسعه صادرات شود.

محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس که در این نشست حضور داشت درباره ارائه این طرح گفت: در نشست شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا پیشنهاد‌های بسیار خوبی از سوی سران قوای مقننه و قضاییه ارائه شد؛ ازجمله این موارد پیشنهاد مجلس برای حذف قیمت‌گذاری دستوری از محصولات شرکت‌های بورس بود که مقرر شد تمام این پیشنهاد‌ها در کمیسیون مقدماتی شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی بررسی و سپس در جلسات بعدی سران قوا مطرح شوند، بدین‌ترتیب حمایت سران ۳ قوه به مصوبات این جلسه بسنده نشده و ادامه خواهد داشت.

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم که در این نشست حضور داشت به این موضوع اشاره کرد وگفت: نظام قیمت‌گذاری دستوری بیش از ۴۰ درصد از کل بازار سرمایه را تحت‌تأثیر قرار داده است به‌طوری که این روش قیمت‌گذاری هم‌اکنون عملکرد بسیاری از صنایع ازجمله شرکت‌های تولید‌کننده فولاد و پتروشیمی را که از بزرگ‌ترین شرکت‌های بورس هستند، تحت‌تأثیر قرار داده است. بر همین اساس طرحی برای حذف نظام قیمت‌گذاری دستوری در شورای سران قوا به پیشنهاد مجلس مطرح و مقرر شد این موضوع در نشست بعدی مورد بررسی قرار گیرد. به‌گفته او سران قوا با کلیات طرح پیشنهادی کمیسیون اقتصادی مجلس برای حذف نظام قیمت‌گذاری دستوری موافقت کرده‌اند.

آثار اجرای بسته

بررسی مفاد ۱۰ گانه بسته نجات بورس نشان می‌دهد که بخش عمده بند‌های ۱۰ گانه این بسته، مبتنی بر تزریق نقدینگی در کوتاه‌مدت است. از این نظر برخی کارشناسان انتقاد می‌کنند که با توجه به فضای به‌وجود آمده بعد از نزول شاخص‌ها و گسترش اعتراض‌های اجتماعی، بهتر بود سازمان بورس همه خواسته‌های بلندمدت خود را که تاکنون دولت‌ها به آن توجهی نمی‌کردند، در قالب یک بسته بنیادی برای تصویب به دولت و شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا می‌برد تا ازاین طریق زمینه اصلاح و تقویت ساختار‌های بازار سرمایه را در بلندمدت فراهم کند. با وجود چنین انتقاد‌هایی، بررسی مفاد بسته نجات بورس نشان می‌دهد که اجرای حتی برخی از بند‌های این بسته می‌تواند در کوتاه‌مدت زمینه تزریق نقدینگی و رشد شاخص‌های بورس را فراهم کند و منجر به تقویت طرف تقاضا در بازار سرمایه شود. علت اصلی تمرکز مسئولان بازار سرمایه به تزریق نقدینگی به بازار سهام این است که به زعم کارشناسان مشکل فعلی بورس، کمبود نقدینگی است. برخی از مهم‌ترین مفاد این بسته نجات شامل تزریق نقدینگی از محل صندوق توسعه ملی و مالیات نقل و انتقال سهام به صندوق تثبیت بازار سرمایه، رفع ممنوعیت اعطای تسهیلات بانکی برای خرید سهام به نهاد‌های مالی و تقویت حضور بانک‌ها در بازار سرمایه است. برآورد می‌شود اجرای همین بند‌ها کافی است تا ظرف ماه‌های آینده نقدینگی زیادی به بازار تزریق شود با این حال به زعم کارشناسان اصلی‌ترین کارکرد این مصوبات اعتمادزایی دوباره در بازار سهام است.

جواد عشقی‌نژاد، یک کارشناس بازار سرمایه درباره تصویب بسته نجات بورس می‌گوید: چنین مصوباتی می‌تواند اعتماد عمومی را به بازار برگرداند. به‌گفته او این مصوبات می‌تواند طرف تقاضا را دربورس تقویت کند و منجر به تزریق نقدینگی به بورس شود.


عرفان هودی یک کارشناس دیگر بازار سرمایه هم با بیان اینکه بازار نیاز به پول دارد تا به تعادل برگردد، می‌گوید: با ورود نقدینگی از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار صف‌های فروش جمع می‌شود، اما در مرحله دوم نیاز به مبلغی است تا بتواند محرکی برای بازار باشد. او درباره تزریق منابع حاصل از مالیات نقل و انتقال سهام به صندوق تثبیت بازار سرمایه می‌گوید: بخش معافیت مالیاتی این بسته اگر وارد صندوق توسعه بازار شود می‌تواند کمک حال بازار باشد.

عظیم ثابت، یک کارشناس دیگر بازار سرمایه هم با بیان اینکه بازارسرمایه به اعتماد‌سازی دوباره نیاز دارد توضیح می‌دهد: مصوبات اینچنینی می‌تواند در بازگشت اعتماد به بورس مؤثر باشد و با بازگشت اعتماد، نقدینگی که تا حدود زیادی در صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت، صندوق‌های قابل معامله و اوراق مشارکت پارک شده دوباره به بورس بر می‌گردد. او پیش‌بینی می‌کند: نقدینگی بعد از رفع ابهام‌های موجود در بازار با سرعت بیشتری به بورس بازمی‌گردد و این ابهام‌ها شامل نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری و مذاکرات هسته‌ای است. به‌گفته او با مشخص‌شدن نتایج این دو ابهام از نیمه دوم سال شتاب ورود نقدینگی به بورس بیشتر می‌شود.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

احتمال بازگشت دلار به دامنه ۵۰ هزار تومانی

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل، MSI و لنوو امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

اما استون کیست؟

فیلم/ پارکینگ خودرو‌های، خودروساز کرمانی را آب برد

خرید و فروش سهمیه ارزی و رجیستری در فرودگاه امام خمینی!/ جولان سرخوشانه دلال‌ها در فرودگاه

مقایسه مجید واشقانی با بازیگر سریال بلک لیست

فیلم/ مونتاژ فونیکس‌های مدیران خودرو در آب

جشن تولدی خاص برای بهار نوروزپور همسر امیرعلی نبویان + عکس

دلار پاشنه آشیل بازار خودرو است/ هیچ راه گریزی جز آزاد‌سازی قیمت نداریم/ حاکمیت هیچ اراده‌ای برای واردات انبوه خودرو ندارد

 پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

کریستوفر نولان فیلم ساز افسانه‌ای کیست؟

عکس/استایل خیابانی بازیگر سریال یانگوم

عکس/استایل نوجوان‌پسند نانسی عجرم در لس‌آنجلس

معرفی بهترین سریال های کره‌ای

فیلم/آموزش کنسرو کردن خورشت قرمه سبزی

سید هادی شیخ الاسلامی، مدیرعاملی در نقش تخریب‌گر!/ ری برندیگ ناکام بیمه میهن

فیلم/طعنه سنگین جواد هاشمی به مهران رجبی!

فیلم/ خلق چهره با کفش و کفی

انتقاد تند و تیز نماینده زنجان از دولت رئیسی

آقای زلفی‌گل! شما از ابتدا هم اشتباهی بودید!

فیلم/لحظه معجزه آسای نجات کودک از سیلاب رودخانه‌ای در بم

فیلم/پوزخند عباس جدیدی هنگام سخنرانی علیرضا دبیر

فیلم عجیبی که از یک دانشگاه در تهران لو رفت!

فیلم/شانه‌زدن مو‌های آقای رئیس‌جمهور سوژه شد!

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

پاسخ معاون رئیسی به انتقادات ارزی قالیباف

فیلم/ فنی‌ترین نوع درست کردن چایی

آلومینیوم ۴ (۶) - پرسپولیس (۵) ۴، حذف مدعی بزرگ!

تاریخ‌سازی یک دختر ایرانی در دبی

عکس/ شکار یک پلنگ ایرانی

آقای شمسایی، شما امشب مردم را جان به لب کردید!

 پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

پیش بینی بورس فردا شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

حماس با درخواست چین برای برگزاری نشست «آشتی ملی» موافقت کرد

خطر ریزگرد‌های قم بیخ گوش تهران

تصویر همسر ناوالنی بر روی جلد مجله تایم

جمیله علم الهدی: به ایران بیایید و وضعیت زنان را ببینید

ورق در بازار طلا و ارز برگشت؟

ورزشکار زن ایرانی روی جلد مجله معروف؛ ورود به عرصه مد پس از مهاجرت! + عکس

محافظ سابق خاتمی: در سال ۷۵ می‌خواستم هاشمی را ترور کنم

فیلم/ کاخ سفید مسجد شد!

فیلم/ اشکان خطیبی در اروپا: دیگر توانایی کار کردن ندارم

فرونشست زمین در بهارستان پراید را بلعید

کنایه سنگین عبدالناصر همتی به ابراهیم رئیسی

ظن ربودن اعضای بدن شهدای فلسطینی توسط اسرائیل

رکوردشکنی شمس و مولوی در سینمای ایران

عکس/ حضور تک‌تیرانداز‌ها در اطراف دانشگاه‌های بزرگ آمریکا

پاسخ منفی کمیته استیناف به فرجام‌خواهی کاپیتان استقلال

نجات باغ گیاه‌شناسی؛ مال‌باختگان ارتش دوباره سر خط / جنجال ساختمان‌سازی ارتش در حوالی چیتگر

برای تسکین دردهای عضلانی ناشی از ورزش این روش‌ها را امتحان کنید

عکس/ تصویر صمیمانه فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

یک سفر تفریحی به ازمیر چقدر آب می‌خورد؟ + جدول

عکس/ استایل جذاب بازیگر نقش افسر مین جانگو در ۵۲ سالگی

ماجرای پرت شدن سعید آقاخانی از کوه

تیم فوتسال افغانستان در یک قدمی صعود به جام جهانی ۲۰۲۴

کلید اولیه نوبت اول کنکور شنبه اعلام می‌شود

خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در زمین میانکاله

فیلم/ لحظه‌ هولناک نجات یک کودک از سیلاب در بم

فیلم/ تنها تصاویر به جا مانده از پدر رهبر انقلاب

فیلم/ گلایه‌ دانش آموزانی که به دلیل سیل به کنکور نرسیدند