اقتصاد ۲۴- بعد از ابلاغ پیشنهادات سازمان بورس و اوراق بهادار برای بهبود بازار، گمانهزنیهایی مبنی بر روشنشدن تکلیف بازار سهام و بازگشت معاملات بورس به مدار صعودی مطرح شد و این موضوع توانست برای مدتی موقت روند بازار را تغییر و چراغ معاملات بورس را سبزپوش کند.
با توجه به تلاشهای صورت گرفته برای ایجاد تعادل در معاملات بورس، اما تاثیر مثبت انتشار خبر پیشنهادات ده گانه سازمان بورس و اوراق بهادار در هفته نخست اردیبهشت ماه و تصویب آنها با برخی از اصلاحات از سوی سران قوا چندان در بازار دوام نداشت و بعد از مدتی کوتاه دوباره شاهد وجود ترس و هیجان در این بازار، تداوم اصلاح و افت دوباره شاخص بورس بودیم.
اکثر کارشناسان بی توجهی بازار سهام نسبت به مصوبات سران قوا را وجود ابهام در زمان اجرایی شدن آن میدانند و معتقدند که به محض اعلام زمان دقیق آن میتوان تاثیر مثبت آن را از طریق ورود دوباره نقدینگیهای سهامداران به بازار مشاهده کرد.
همچنین برخی دیگر از کارشناسان اعلام کرده اند نمیتوان در کوتاهترین زمان ممکن شاهد تاثیر مصوبات جدید ارائه شده در بازار باشیم بلکه اجرا و تاثیر آن نیازمند زمان است و به دلیل حمایت دوباره مسوولان عالی رتبه کشور از بورس روزهای خوبی در انتظار معاملات این بازار است.
در کنار مصوبات ابلاغ شده از سوی سران قوا و الزام در شفاف سازی برای زمان اجرای آن، فعالان بازار از انتخابات ریاست جمهوری ایران را به عنوان عاملی دیگر در ایجاد شک و تردید سهامداران برای ورود سرمایههای خود به بازار میدانند و معتقدند که با معرفی کاندیداهای ریاست جمهوری و شفاف سازی موضع آنها تا حدودی از بهامات ایجاد شده در بازار کاهش پیدا میکند و روزهای خوبی در انتظار بازار خواهد بود.
«مصطفی صفاری» امروز (یکشنبه) به بی توجهی معاملات بورس به تصمیمات جدید اتخاذ شده از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار و سران قوا اشاره کرد و اظهار داشت: اکنون بازار سهام به شدت درگیر دو بحث مهم سیاسی و اقتصادی قرار گرفته است و معاملات آن تحت تاثیر این دو موضوع مهم دچار نوسان و افزایش هیجان از سوی سهامداران شده است.
بحث سیاسی خود به دو قسمت تقسیم میشود که در ابتدا باید مساله برجام برطرف و مشخص شود که آیا توافقات لازم در این زمینه صورت میگیرد یا خیر؟
وی به دیگر موضوع سیاسی موجود در کشور که روند فعلی معاملات بورس را تحت تاثیر خود قرار داده است اشاره کرد و گفت: موضوع سیاسی دیگر مربوط به مسایل داخلی و انتخابات ریاست جمهوری میشود که باید در ابتدا کاندیدای ریاست جمهوری مشخص شوند و موضع خود را در زمینه بازار سرمایه اعلام کنند، این امر باعث روشن شدن ابهامی میشود که اکنون فعالان بازار با آن مواجه شده اند.
صفاری خاطرنشان کرد: بازار سهام در وضعیت فعلی از دید اقتصادی از کمبود منابع رنج میبرد و نبود نقدینگی این بازار را با مشکل مواجه کرده است که این امر باعث ایجاد شتاب در روند نزولی بازار شده است.
بیشتر بخوانید: رونق تولید جز با نگاه جدیتر به بازار سرمایه ممکن نخواهد بود
وی با اشاره به علت عدم تاثیرپذیری بازار از مصوبات جدید شورای عالی هماهنگی سران قوا گفت: مصوباتی که هفته گذشته از سوی سران قوا منتشر شد فقط در حد مصوبه باقی مانده و به مرحله اجرا نرسیده است که بتواند تاثیر مثبت خود را در بازار داشته باشد و جذابیتی را در طرف تقاضا ایجاد کند.
صفاری به احتمالات ورود دوباره نقدینگی به بازار سهام تاکید کرد و اظهار داشت: در صورت کاهش نرخ ارز، مسکن و طلا، نقدینگیهای خارج شده از بازار دوباره وارد بورس میشوند و زمینه روند صعودی دوباره این بازار را فراهم خواهند کرد.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، اگر درکنار این موضوع، ابهام پیش آمده در مسایل سیاسی کشور برطرف شود میتوان شاهد روزهای بسیار خوبی در این بازار بود.
وی با تاکید بر اینکه بازار سهام دوباره به طور حتم به مدار صعودی باز میگردد، اظهار داشت: براساس پیش بینیهای صورت گرفته به نظر میرسد بورس در سال ۱۴۰۰ بهترین بازدهی را در مقایسه با دیگر بازارها به دست میآورد و در اختیار سهامداران قرار خواهد داد.
صفاری به زمان بازگشت معاملات بورس به روند صعودی اشاره کرد و گفت: این موضوع وابسته به ابهام موجود در زمینه مسایل سیاسی و اقتصادی است که در صورت رفع آنها، بازار هر چه زودتر مسیر خود را پیدا میکند و میتواند دوباره به مدار صعودی بازگردد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه اجرای مصوبات و تصمیمات اتخاذ شده از سوی سران قوا زمان بر است، افزود: به طور حتم به محض اجرای مصوبات سران قوا شاهد نتیجه مثبت آنها در بازار خواهیم بود.
وی معتقد است، اجرای مصوبات دولت مانند بخش خصوصی نیست که بتوان در کوتاهترین زمان ممکن آن را اجرایی کرد.
صفاری ادامه داد: با جمع بندی همه مسایل موجود در بازار مانند ابهام مسایل سیاسی که معاملات بورس را تحت تاثیر خود قرار داده است، به نظر میرسد که روند اصلی بازار در هفته نخست خرداد ماه مشخص و نیز اثر اجرایی مصوبات سران قوا در بازار منعکس شود که میتوان با توجه به وجود چنین اتفاقی در بازار تا حدودی شاهد کاهش هیجانهای ایجاد شده در معاملات باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در صورتی که کاندیداها موضع خود را در بازار مشخص و شفاف سازی کنند، روند بازار بسیار بهتر از وضعیت فعلی میشود و دیگر شاهد وجود چنین هیجان و روند نزولی در بازار نخواهیم بود.
وی با اشاره به سهامداران گفت: سهامداران باید در در وضعیت فعلی بازار صبوری کنند، اکنون اکثر سهام حاضر در بازار به قیمتهای ارزان و تاریخی رسیده اند و سهامداران میتوانند با استفاده از این موقعیت اقدام به خرید و سرمایه گذاری در سهام بنیادی کنند و به هیچ عنوان بدون تحلیل سرمایههای خود را وارد این بازار نکنند.