اقتصاد۲۴- صبح روز گذشته چهارشنبه حسن روحانی در جلسه هیات دولت نوید پایان مذاکرات وین را داد و تاکید کرد دولت او وارد هیچ مذاکرهای نشده مگر اینکه این مذاکرات را با پیروزی از سر گذرانده باشد. رییس جمهور خطاب به مخالفان دولتش اعلام کرد که «چه بخواهند و چه نخواهند» هیچ مذاکرهای انجام نداده مگر اینکه در آن پیروز و موفق شده است. «درحالی که بعضیها به مذاکرهای نرفتند مگر اینکه قطعنامهای علیه کشور گرفتند.»
حسن روحانی به ملت ایران قول داد که پایان مذاکرات وین هم پیروزی ملت ایران است و تاکنون نیز قدمهای بزرگی در آن برداشته شده است.
عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه و رییس هیات ایرانی مذاکره کننده هستهای دو هفته بعد از آغاز دور چهارم مذاکرات وین به تهران آمده تا به گفته خودش «مشورتهای آخر» را بگیرد. عراقچی گفته پیشرفت خوبی حاصل شده و نگارش متنها نیز صورت گرفته است.
او گفته چند موضوع کلیدی باقیمانده که برای گرفتن مشورتهای نهایی این موضوعات باید به پایتخت برگردد. شواهد نشان میدهد این مشورتها با سطوح بالای حاکمیت انجام میشود. دو شاهد بر این مدعای روحانی وجود دارد که در ادامه این گزارش به آن میپردازیم.
اول نامه انصراف ظریف از کاندیداتوری انتخابات که در آن به هدایت سکان مذاکرات وین توسط عباس عراقچی اشاره کرده بود و دوم اینکه ظریف خود هم اکنون در تور اروپایی وزارت خارجه به سر میبرد و عملا برای اینکه طرف مشورت عراقچی باشد در پایتخت حضور ندارد.
برای این که مطمئن باشید خبرهای خوبی از وین به گوش میرسد کافیست به دو نشانه یکی صحبتهای نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام و دیگری تغییرات قیمت نفت خام دقت کنید.
میخائیل اولیانوف نماینده روسیه روز گذشته به بی بی سی گفته مذاکرات پیشرفت عمدهای داشته و احتمالا تا فردا خبر مهمی منتشر خواهد شد.
همزمان با این تحولات در وین، عباس عراقچی نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز روز سه شنبه با کریس مورفی سناتور آمریکایی درباره تبادل زندانی مذاکره کرده است. مبادله زندانی با آمریکا یکی از نشانههای گشایش در مذاکرات است. اتفاقی که در جریان مذاکرات برجام در سال ۲۰۱۵ نیز رخ داده بود.
دفتر مورفی درباره این مذاکرات به نقل از وی گفته: در دیدار با تختروانچی، از ایران خواستم در مذاکرات هستهای با جدیت و فوریت مشارکت داشته باشد، به حوثیها برای پایان جنگ در یمن فشار آورد، از حماس بخواهد آتشبس را بپذیرد و به حملات راکتی به اسرائیل پایان دهد و «مراد طاهباز» را از زندان آزاد کند.
با وجود این خبرهای خوب، بلومبرگ به نقل از سه مقام اروپایی که نامشان برده نشده مدعی شد خبری از بیانیه قابل توجه در آینده نزدیک نیست.
با این حال بازار نفت اولین واکنش را به خبر اولیانوف از مذاکرات وین نشان داده است. بعد از اعلام خبر یک تحول عمده در وین، قیمت نفت در بازار لندن ۳.۱ درصد کاهش یافته است. بازگشت آمریکا به برجام به منزله رفع تحریمهای نفتی و ورود نفت ایران به بازار است. این یعنی میزان عرضه بالا رفته و قیمت نفت خام در بازار خواهد شکست.
بیشتر بخوانید: روحانی: میخواهیم تحریم را برداریم، اما عدهای عزاداری میکنند
نشریه پراگرسیو فارمر آمریکا نوشته: معاملات آتی نفت خام برنت در بازار بورس نیویورک در روز چهارشنبه با کاهش قیمت آغاز شدهاند.
این نشریه دلیل کاهش قیمت نفت آتی را مذاکرات تهران واشنگتن خوانده و گفته این دو کشور به زودی قرار است به یک توافق برسند که نتیجه آن لغو تحریم صادرات نفت ایران است.
کاهش قیمت نفت سبب شد که اولیانوف به سرعت حرف خود را پس بگیرد. او در توییتر نوشت: «من نگفتم در مذاکرات وین در خصوص برجام، گشایش حاصل شده است. گفتم که از نظر من پیشرفتهای مهمی حاصل شده است. این صحت دارد، اما مسائل حلنشده هنوز باقی ماندهاند و مذاکرهکنندگان برای نهایی کردن توافق در خصوص احیای برجام به وقت و تلاش بیشتری نیاز دارند.»
نشریه «آپ نیو» نوشته روند کاهشی قیمت نفت تا قبل از اینکه اولیانوف حرف خود را پس بگیرد و بگوید از اظهار نظر او سو برداشت شده است، ادامه داشته. این نشریه نوشته ارزش دلار نیز روز سه شنبه درکمترین حالت خود در سه ماه گذشته قرار داشته و همین مساله به کاهش قیمت نفت کمک کرده است.
روز گذشته قیمت نفت خام در بازار نیویورک به ۶۴.۱۷ دلار و در بازار لندن به ۶۷.۳ دلار در هر بشکه رسیده بود.
به گزارش آپ نیو، تحلیل گران بر این باورند که اضافه شدن نفت ایران به بازارهای جهانی منجر به پیکربندی مجدد بازار توزیع نفت در جهان خواهد شد. همزمان با افزایش عرضه، تقاضا در بازار نفت نیز با مهار ویروس کرونا در اثر افزایش واکسیناسیون بالا خواهد رفت.
به ثمر رسیدن مذاکرات وین قبل از انتخابات ریاست جمهوری یکی از دغدغههای جریان منتقد دولت روحانی است. این جریان معتقد است در صورت پیروزی مذاکرات، تصمیم رای دهندگان برای انتخاب کاندیدای مدنظر آنها با چالش مواجه خواهد شد. دلیل این نگرانی نیز روشن است. تقریبا تمامی شاخصهای اقتصادی ایران بعد از برجام تغییرات مثبتی را تجربه کرده بودند و رشد اقتصادی کشور بر اساس برآوردهای مرکز آمار ایران و بانک مرکزی ۴.۳ درصد اعلام شده بود.
تجربه رشد مثبت اقتصادی در سال ۹۶ به انتخاب مجدد حسن روحانی منجر شد. تکرار این تجربه میتواند به معنای بالا رفتن شانس کاندیدای نزدیک به روحانی یعنی اسحاق جهانگیری باشد.
با این حال به نظر نمیرسد جریانات مخالف قصد امتیاز دادن به حامیان روحانی و اصلاح طلبان را داشته باشد. یکی از نشانههای این مقاومت را میتوان در نوسانات قیمت ارز مشاهده کرد. رییس کل بانک مرکزی ۱۹ اردیبهشت ماه در یک گفتگوی تلویزیونی اعلام کرد نرخهای دلار ۲۰ تا ۲۲ هزار تومان منطقی نیست و این نرخها حتما پایین خواهد آمد.
با وجود این اظهار نظر که در بازار به منزله سیگنال دهی است، اما نرخ ارز نه تنها کاهشی نشده بلکه در دو هفته گذشته روند افزایشی را در پیش گرفته است.
منبع: رویداد۲۴