اقتصاد۲۴ -مهراد عباد در مورد توقف رشد جمعیتی کشور و تاثیر آن بر اقتصاد اظهار کرد: مسلما رشد جمعیتی روی اقتصاد تاثیرگذار است. با روندی که پیش میرویم جامعه در حال پیر شدن است و نسلهای جوان در سالهای آینده کمتر خواهند شد. اما اینکه مردم را برای بچهدار شدن تشویق کنیم راه حل نیست، باید شرایطی ایجاد شود که مردم رغبت به بچهدار شدن داشته باشند تا بتوانند از نظر اقتصادی فرزند خود را حمایت کنند. وقتی اعتماد عمومی در جامعه از بین رفته است، این کار سختتر میشود.
وی افزود: بسیاری از جوانانی که میتوانستند بچهدار و باعث افزایش جمعیت ایران شوند، طی سالهای گذشته از کشور خارج شدهاند. بنابراین باید فکری برای این موضوع شود تا مهاجرت کاهش یابد.
وی با اشاره به دلایل این مساله گفت: عامل اصلی نبود بستر فرزندآوری، اقتصادی است. افراد وقتی هزینهها را میبینند و برآورد میکنند که حتی از پس هزینههای خود هم برنمیآیند، پس نتیجه میگیرند که نمیتوانند فرزندی را هم به خانواده خود اضافه کنند.
عباد در ادامه افزود: با پیر شدن جمعیت دیگر نیروی تازه کار وارد اقتصاد نمیشود، نیاز به خدمات درمانی بیشتر و بیمه درمانی که الان هم با مشکلات زیادی مواجه است، دچار چالشهای بیشتری مواجه میشود. پس این موضوع باید بسیار ریشهای حل شود.
بیشتربخوانید:۵ اولویت اقتصادی که باید در دستور کار دولت سیزدهم قرار بگیرد
این عضو اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: تاثیرات توقف رشد جمعیتی جامعه شاید در شاخصهای اقتصادی تاثیر زیادی نداشته باشد، اما تاثیرات آن غیرمستقیم خواهد بود. با ورود نسل جوان هم نیروی کار جوان و هم ایدههای جدید شکل میگیرد و با پیری جمعیت دیگر ایده و خلاقیت در اقتصاد هم کمتر میشود، از طرف دیگر هزینه جامعه پیر بیشتر از خلق ثروت آن است.
پیشتر صالح قاسمی، پژوهشگر تحولات جمعیت ایران و جهان در اینباره گفته بود: «براساس آمارهایی که در حال حاضر در طرح تحول جمعیتی کشور داریم، نرخ رشد جمعیتی کشورمان حدود ۶/ ۰ تا ۷/ . درصد است و با سرعت بسیار زیادی در حال کاهش است. نرخ باروری کشورمان ۱/ ۰ و ۶ / ۰ فرزند به ازای هر زن است، در حالی که نرخ جانشینی ۱/ ۲ فرزند به ازای هر زن است که متاسفانه باید گفت نرخ باروری فعلی کشورمان پایینترین نرخ باروری دنیای اسلام است.»