اقتصاد۲۴- هرچند با توجه به ترکیب نامزدها بسیاری پیشبینی میکنند که این دوره در مناظرهها احتمالا خبری از بحث و جدل جدی کاندیداها همچون دورههای گذشته نباشد.
باوجود این، اما مناظرهها هنوز شروع نشده، حاشیه مناظرههای انتخاباتی آغاز شده است. کمیسیون تبلیغات نامزدهای انتخابات دیروز از تصمیم خود مبنی بر این خبر داد که مناظرهها را زودتر از موعد مقرر برگزار کند. تصمیمی که به باور برخی ناظران میتواند بر میزان اثرگذاری این مناظرهها سایه بیفکند.
در این میان در حالی که برخی ناظران از دستبالاتر اصولگرایان در این انتخابات میگویند و برخی مدعی آن هستند که شرایط نیز به سود ۵ کاندیدای جناح راست است، عبدالناصر همتی یکی از دو کاندیدای غیراصولگرای انتخابات مدعی است که برخی نامزدها از تغییر برنامه مناظرهها باخبر بودهاند. از دیگر سو در حالی که تمامی ۷ نامزد انتخابات ریاستجمهوری پیشرو سخت سرگرم چانهزنی و تبلیغاتند، همتی ظاهرا اندکی خود را از جایگاه نخست بالا کشیده و اندکی بیش از روز نخست برای خود در میان گروههای اصلاحطلب و نزدیکان دولت، جایگاه و پایگاه ایجاد کرده است.
آن هم در حالی که برخی تصور میکردند که احتمالا اگر از یکی از این دو استقبالی صورت بگیرد، احتمالا گرایش به سمت مهرعلیزاده بیشتر باشد، اما همتی آنطور که با رصد فضای مجازی دستگیرمان میشود، انگار گوی سبقت را از مهرعلیزاده ربوده است.
طی روزهای گذشته اظهارات مختلف او در فضای مجازی مورد توجه برخی کاربران بوده و برخی هم از عزم خود برای حمایت از او گفتهاند. این در حالی است که همچنان جبهه اصلاحات ایران در سکوت ناظر وقایع است و گویا فعلا قصد ندارد تصمیم خود را درباره عدم حمایت از نامزدها تغییر دهد.
بیشتر بخوانید: حمله به رضایی فاز تازه اصولگرایان
البته این باعث نشده که برخی تلاشهای خود را درباره همتی متوقف کنند. به تازگی چند گروه و تشکل اصلاحطلب دست به کار شدهاند تا بر میزان حمایت از همتی بیفزایند. شواهد و قرائن از این قرار است که دستکم برخی چهرههای شاخص کارگزاران سازندگی تلاشهایی را در همین راستا انجام میدهند.
به هر حال احتمالا همتی و مهرعلیزاده سعی میکنند خود را برای مناظرههای پیشرو آماده کنند تا بلکه آنجا بتوانند توجه عموم را به سوی خود جلب کنند. در جبهه اصولگرایی، اما تلاش موازی با محوریت وعدههای انتخاباتی کلان در حال انجام است.
صدای ۵ نامزد از یکدیگر متفاوت نیست، اما برخی ناظران میگویند در مواردی رضایی به دیگر نامزدهای اصولگرا کنایههایی میزند. رضایی هرچند اصولگراست، اما گویا قصد ندارد به نفع رییسی یا دیگری در انتخابات کنارهگیری کند و احتمالا در میدان میماند.
با این توصیف شاید در مناظرهها هم بحثهای اقتصادی بین او و دیگر نامزدها دربگیرد، اما پیشبینی میشود که این نامزدها تقابل سیاسی با یکدیگر نداشته باشند. اظهارات و فعالیتهای دیگر کاندیداهای اصولگرا یعنی زاکانی، جلیلی، قاضیزادههاشمی و البته رییسی نیز به دقت زیر ذرهبین کاربران شبکههای اجتماعی است و هر کوچکترین فعالیتشان به سرعت با واکنش مواجه میشود.
چنانکه هنوز فیلم تبلیغاتی قاضیزادههاشمی دستمایه توییتها و اظهارنظرهای کاربران شبکههای اجتماعی است. در این بین همچنان هستند کاربرانی که در ۲۴ ساعت گذشته بخشهای دیگری از این مستند تبلیغاتی را به نقد توام با شوخی کشیدهاند.
حجم این واکنشها، اما حالا باعث شده برخی ناظران از این بگویند که باتوجه به آنکه امیرحسین قاضیزادههاشمی ازجمله کاندیداهای کمتر شناخته شده در انتخابات پیشرو بوده، این مستند اگرچه اهداف او را محقق نکرده، اما دستکم به شهرت او کمک رسانده است.
در عین حال دیروز موضوع تغییر زمان مناظرهها محل توجه و انتقادات مختلف قرار گرفت. قبلا قرار بود مناظرههای انتخاباتی در روزهای دوشنبه ۱۷، جمعه ۲۱ و سهشنبه ۲۵ خرداد برگزار شود ولی حالا مناظرهها از ۱۵ خرداد شروع میشود.
مدت زمان مناظرههای انتخاباتی نیز هر کدام ۳ ساعت خواهد بود. تغییر برنامهای که با واکنش انتقادی همتی مواجه شد و او در توییتی نوشت: «مناظرههای انتخابات را چرا ۲ روز جلو انداختید؟ آیا این شایعه که برخی نامزدها از تغییر زمان مناظرهها اطلاع داشتند، صحیح است؟ رقابت نابرابر، ناعادلانهتر شد. اما برخلاف تصورتان من آمادهتر از آن هستم که با این اقدامات صحنه را واگذار کنم.»
جالب آنکه سیداحسان قاضیزادههاشمی، عضو کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات دیروز درباره این تصمیم گفته است: «استدلال ما برای برگزاری مناظرهها در زمان پیشین، همزمان با برگزاری مسابقات مقدماتی فوتبال جام جهانی این بود که شور و نشاط عمومی میان قشرهای مختلف مردم با شور سیاسی گره میخورد و به افزایش مشارکت در انتخابات کمک میکرد. اما استدلال از دیگر اعضای کمیسیون برای تغییر زمان مناظرهها این بود که این شور باید تفکیک شود و در روز دیگری که همه مخاطبان صرفا تمرکزشان روی مناظره نامزدهای ریاستجمهوری است، باشد در نهایت این پیشنهاد وزیر کشور با موافقت اعضای کمیسیون مواجه شد.»