اقتصاد ۲۴ - دو ماه مانده به پایان دولت روحانی و در روز انتخابات، احمد امیرآبادیفراهانی، نماینده اصولگرای قم در مجلس، دو وزیر این دولت را تهدید به استیضاح کرد. او در توییتی نوشت: وزیر کشور که مسئولیت اجرای انتخابات را عهدهدار است، باید از رأی مردم بهعنوان حقالناس مراقبت کرده و صندوقها را سامان دهند، البته وزیر ارتباطات هم در اختلال ایجادشده مسئولاند. والله یک روز هم از وزارتشان مانده باشد، استیضاح میشوند.
اصولگرایان مدعی دولت در زمینه برگزاری انتخابات شدهاند. فعالان رسانهای اصولگرا در شبکههای مجازی از تأخیر در ارسال هولوگرام یا اختلال در سامانه یکپارچه صندوقها مینوشتند و سعی در القای این تصویر داشتند که دولت در روند رأیگیری خلل ایجاد میکند. زهره الهیان، نماینده تهران از کمبود تعرفه نوشته بود و اینکه اگر در تهران وضعیت اینگونه باشد، در شهرستانهای دورافتاده و کوچک و روستاها چه خبر است. این درحالی است که اخبار منتشرشده از حوزههای رأیگیری با توجه به اینکه میزان مشارکت نسبت به دورههای قبل کمتر بوده، هیچ نشانی از کمبود تعرفه ندارد. بااینحال دیروز ستاد مرکزی ابراهیم رئیسی، نامهای به کمیسیون تبلیغات انتخابات نوشت با این محتوا که: «به استحضار میرساند علیرغم اعلام رسمی آغاز رأیگیری از ساعت هفت صبح گزارشات متعدد از مناطق مختلف کشور نشاندهنده وجود اخلال جدی در فرایند برگزاری انتخابات است که به پیوست تعدادی از اعتراضات رسمی نماینده ستاد در وزارت کشور ارسال میشود. خواهشمند است در بخشهای خبری و برنامههای صداوسیما و مراکز استانها نسبت به اطلاعرسانی و تذکر به مجریان و وزارت کشور اقدام عاجل را مبذول فرمایید».
دیروز همچنین دقایقی بعد از مشارکت ناطقنوری در انتخابات برخی خبرگزاریها و رسانهها مدعی شدند حجتالاسلاموالمسلمین ناطقنوری موفق به رأیدادن در انتخابات شورای شهر نشده و از رأیدادن او ممانعت شده است. در همین رابطه رئیس دفتر ناطقنوری ضمن تکذیب این ادعا، گفت: ایشان در ابتدای ساعات رأیگیری در حسینیه ارشاد حضور یافته و در هر چهار انتخابات ریاستجمهوری سیزدهم، شوراهای شهر تهران و میاندورهای مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رأی خود را به صندوق انداخته است.
بیشتر بخوانید: تهدید رحمانی فضلی و آذری جهرمی از سوی عضو جبهه پایداری
طبق یک سنت، حسینیه ارشاد معمولا پایگاه رأی اصلاحطلبان و مسجد لرزاده پایگاه رأی اصولگرایان است. برای همین حدادعادل در مسجد لرزاده رأی خود را به صندوق انداخته و کنایهای هم نثار منتقدانش کرده است. او گفته: «آقایانی که مجمع را متهم میکنند که لایحه را نگه داشته است، نمیگویند چرا این کار انجام داده است. انگار ما لج کردهایم و میخواهیم کار مملکت متوقف شود. در یک کلام میخواهم بگویم دیدگاه اعضای مجمع این است که نمیخواهیم غفلتهایی که در تصویب برجام به وجود آمده، در مورد FATF هم تکرار شوند. سردار عزیز جعفری هم در همان مسجد لرزاده خطاب به عدهای که با صندوق رأی قهر کردهاند، گفت: مردم حقشان است که ناراحت و دلخور باشند؛ چراکه این امکان وجود داشت که در هشت سال اخیر مشکلات را بهتر برطرف کرد. مردم دچار سرخوردگی شدهاند که البته بخشی از آن تقصیر خودشان است؛ چراکه در این هشت سال گذشته به فرد دقیقی رأی ندادند. قهر با صندوق رأی هیچ دردی را علاج نمیکند بلکه فقط دشمن را شاد میکند و مشکلات را بدتر میکند. اگر مردم میخواهند مشکلات حل شود باید پای صندوق رأی بیایند و بادقت رأی دهند.
علی لاریجانی عضو مجمع تشخیص که صلاحیتش برای انتخابات رد شد، رأیش را در مازندران به صندوق انداخت و گفت: «متعلق به مازندران هستم، خسته نباشید بگویم، آنچه مهم است همه ما باید تلاش کنیم انتخابات سرمایه ملی برای کشور شود.
مصالح کشور مربوط به خودمان است، پس قهرکردن با خودمان معنی ندارد، باید نگاه ایجابی، مثبت و سازنده، اصلاحی و راهحل داشت تا مشکلات را رفع کنیم؛ مانند بیماری که عضوی از بدنش بیمار است و ناامید است. وی افزود: با هیچ کاندیدایی دیدار انتخاباتی نداشتم، نگاه من در مسائل کشور ایجابی است و برحسب وضعیت مسئولان نگاه مثبت داشته و نظراتمان را به دولت سیزدهم انتقال میدهیم. او دیروز هم در توییتی نوشت که برخی مشکلات در کشور مثل بیماری است. بیماری را باید علاج کرد نه اینکه مأیوس شد
و قهر کرد.
انصراف سعید جلیلی و علیرضا زاکانی به نفع رئیسی در روزهای آخر واکنشهای زیادی دربرداشته است. برخی اخبار حاکی از این است که سعید جلیلی تمایلی به کنارهگیری نداشته و بر اثر فشار جریان اصولگرا وادار به کنارهگیری شده است. سعید جلیلی برای یادداشت نامه انصرافش از سربرگ شورایعالی امنیت ملی استفاده کرده است نه سربرگ ستاد انتخاباتی خود که به نظر میرسد عامدانه نشانی جایگاه و سمت آتی خودش را داده است! کانال تلگرامی ما اصولگراها هم به انصراف علیرضا زاکانی از انتخابات واکنش نشان داده و نوشته بود: «این جمله را آویزه گوش فرمایید که هرکس «به فرموده» و با یک تلفن ثبتنام کند و کاندیدا شود، با یک پیامک، انصراف میدهد. ما هم یادمان نمیرود که فرمایشاتتان در مناظرهها، مصداق این بیت دستکاری شده است: در پس آینه طوطیصفتم داشتهاند/ آنچه ارباب خودم گفت بگو میگویم».
به نظر میرسد که راهافتادن موج حمایت از همتی از سوی اصلاحطلبان در انصراف این دو نفر مؤثر بوده است. همتی بارها در مناظره آنها را پوششی خطاب کرده بود که دست آخر به نفع نامزد اصلی کنار خواهند رفت. بر همین مبنا عبدالرضا داوری در توییتر نوشت: در انتخابات ۱۴۰۰ هر کاندیدا هزارو ۴۹۰ دقیقه برنامه تبلیغاتی در صداوسیما داشت؛ اگر هزینه تولید و پخش هر دقیقه برنامه در صداوسیما را هفتمیلیون تومان در نظر بگیریم، برای تبلیغ هر کاندیدا ۱۰.۵ میلیارد تومان از بودجه عمومی هزینه شده است. انصراف جلیلی و زاکانی ۲۱ میلیارد تومان آب خورد.