تاریخ انتشار: ۱۳:۰۵ - ۱۶ تير ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۱ نظر

پشت پرده قطعی‌های اخیر زمینه سازی برای افزایش قیمت برق است؟

شواهدی مبنی بر زمینه سازی افزایش قیمت برق در پشت پرده قطعی‌های اخیر مطرح شده است.

پشت پرده قطعی‌های اخیر زمینه سازی برای افزایش قیمت برق است؟

اقتصاد ۲۴- قطعی‌های مکرر برق در اقصی نقاط کشور در ساعت‌های متمادی و دفعات زیاد در طول روز باعث بروز نارضایتی در شهروندان شده است تا جایی که شب گذشته در برخی از مناطق از جمله شهرری و بابلسر تعدادی از شهروندان در مقابل اداره برق شهر خود حضور پیدا کردند و دست به اعتراض زدند.

اما ماجرا چیست؟

در ماه‌های اخیر پاسخ‌های مختلفی که درخصوص قطعی برق داده شده آنقدر متفاوت بوده که از ابهامات نه تنها کاسته نشده بلکه بر شدت آن نیز افزوده شده است.

از سوخت مازوت و ممنوعیت آن گرفته تا استخراج رمز ارز‌ها و کمبود منابع آبی و ... تا اینکه اخیرا گفته شده کمبود ۱۰ هزار مگاواتی تولید برق باعث قطعی‌ها در شهر‌های مختلف شده است.


بیشتر بخوانید: آخرین وضعیت صادرات و واردات برق در کشور


محمد خدادادی بهلولی یکی از مدیران وزارت نیرو اخیرا در خلال گفت و گویی گفته است که هر ۳۰۰ مگاوات برق، نیاز ۳۵ هزار واحد مسکونی را تامین می‌کند. با این احتساب کمبود ۱۰ هزار مگاواتی برق تنها مصرف ۱.۱ میلیون خانوار را تحت شعاع خود قرار می‌دهد. این در حالی است که مطابق سرشماری سال ۱۳۹۵، ۴.۲ میلیون خانوار در تهران زندگی می‌کنند که این روز‌ها اغلب شان از قطعی‌های مکرر برق ناراضی هستند. علاوه بر این در تمام شهر‌های کشور سیاست قطعی برق اعمال شده است و با این اوصاف نمی‌توان گفت مشکل اصلی کمبود ۱۰ هزار مگاواتی برق است. ‌

می‌خواهند برق را گران کنند؟

در روز‌های اخیر از سوی برخی مسئولان و برخی فعالان رسانه ای، کلیدواژه‌ی نقش قیمت گذاری دستوری در بی سرو سامان بودن حامل‌های انرژی در حال تاکید است. سیاستی که در سال‌های اخیر برای بالا بردن نرخ حامل‌های انرژی جهت کسب درآمد بیشتر دولت به کار برده می‌شود که تجربه نشان داده است آثار جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت.

فرشاد مومنی یکی از صاحبنظران عرصه اقتصاد در خصوص اجرای سیاستی مشابه آنچه گفته شد در سال ۸۹، می‌گوید: «ما در صفحه‌ی یک گزارش رسمی بانک مرکزی تحت عنوان خلاصه‌ی تحولات اقتصادی کشور که در سال ۱۳۹۱ منتشر شد، با پدیده‌ی آثار قابل انتظار اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها و افزایش قیمت حامل‌های انرژی روبرو شدیم که فهرستی که از آثار قابل انتظار می‌دهد، ازجمله: ۱- قیمت تمام شده‌ی محصولات انرژی‌بر جهش پیدا خواهد کرد. ۲- هزینه‌های حمل و نقل افزایش چشمگیر پیدا خواهد کرد. ۳- توان مالی تولیدکنندگان سقوط خواهد کرد. ۴- قدرت خرید مصرف‌کنندگان سقوط خواهد کرد. همه‌ی این‌ها در سند رسمی منعکس شده و اسمی که در صفحه‌ی اول روی کار گذاشته آثار قابل انتظار است؛ بدین معنا که از پیش می‌دانستیم این اتفاقات می‌افتند»

شعار حذف قیمت گذاری دستوری توسط برخی فعالان اقتصادی مشهور درحالی مطرح می‌شود که بسیاری از کارشناسان به شدت آن را مامنی برای سفله پروری، افزایش رانت و فشار به طبقات فرودست تلقی می‌کنند.

غلامحسین حسن تاش صاحب نظر حوزه انرژی می‌گوید: «گفتیم اصول قیمت‌گذاری منطقی چه چیز‌هایی هستند. گفتند می‌خواهیم بهینه‌سازی کنیم، مصرف غیر بهینه است. گفتیم بهینه‌سازی چه مسائل و اصولی دارد و کتاب ترجمه کردیم. با مرحوم آقای دکتر صدیقی کتاب سیاستگذاری‌های افزایش راندمان را ترجمه کردیم و گفتیم به غربی‌هایی که استناد می‌کنید ببینید خودشان چه کاری انجام دادند. بحث الگوی مصرف را مطرح کردند و هر کدام جواب داده شد مستمسک دیگری پیدا کردند و گاهی به وجه شرعی متوسل شدند و گفتند اسراف و قاچاق می‌شود و عدالت اجتماعی برقرار نمی‌شود. هر کدام توضیح و جواب داده شد در آخر معلوم شد بودجه کم داریم و نمی‌توانیم صنعت نفت را اداره کنیم. ما گفتیم صادقانه همان چیزی که مشکلتان است را بگویید و ادبیات مربوط به بهینه‌سازی و قیمت‌گذاری را خراب نکنید این‌ها چیز‌هایی هستند که باید حل شوند.

وی در ادامه می‌گوید: اینکه دائم اقتصاد کشور را در دور تسلسل باطلی قرار دهید و قیمت چیزی را بالا ببرید آثار تورمی آن ظاهر شود بعد بگویید اختلاف بین تورم جهانی و داخلی وجود دارد نرخ ارز را بالا ببرید. اگر نرخ ارز را بالا ببرید دوباره انرژی فوب خلیج فارس را با نرخ ارز جدید محاسبه کنید و دوباره بگویید انرژی ارزان است و چرا ارزان به مردم می‌دهید؟ تا چه زمانی می‌خواهیم اقتصاد را در دور تسلسل باطل نگه داریم؟

وی با طرح این پرسش که آیا بقیه‌ی کالا‌ها و خدمات در ایران با قیمت‌های بین‌المللی و فوب خلیج فارس تعیین می‌شود که این گونه حامل‌های انرژی را تعیین کنیم؟، افزود: چند روز پیش در بحثی یک آقایی بحث قیمت فوب خلیج فارس و قیمت‌های جهانی و... را مطرح می‌کرد. در آنجا کسی گفت آیا دستمزد‌های ما در ایران که قدرت خرید مردم را تعیین می‌کند با قیمت‌های جهانی تعیین می‌شوند؟ ایشان عصبانی شد و در صحبت‌های بعدی مدعی عدالت اجتماعی بود. چنان خشمگینانه با بحث دستمزد برخورد کرد که برای من عجیب بود. او گفت حامل‌های انرژی استاندارد هستند، ولی بهره‌وری نیروی کار استاندارد نیست. شما که معتقد هستید قیمت و آثارش چیز شگفت‌آوری است که به هر چیز بزنید بهره‌وری همه چیز را حل می‌کند به کارگری که حداکثر ۵ تومان می‌دهید و کارگر مشابه او در آلمان ۳ تا ۴ هزار یورو می‌گیرد به این کارگر بگویید اگر استاندارد بهره‌وری آلمانی را پیاده کردید ۴ هزار یورو در ماه حقوق می‌دهیم. ببینید اگر او مسئله‌ی دانش و آموزش و کارایی حل نکرد و تا نیمه شب هم کار نکرد تا ماهانه ۸۰ تومان حقوق بگیرد... چگونه است که در آنجا مکانیزم قیمت‌ها عمل نمی‌کند، ولی در اینجا عمل می‌کند؟

با این حال، علی رغم توجه دولت‌ها در سال‌های اخیر برای بالا بردن قیمت حامل‌های انرژی و کسب درآمد ز طریق آن، در ماجرای قطعی‌های برق اخیر نمی‌توان توپ را فقط به زمین دولت انداخت.

امروز سه شنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۰ رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در حاشیه جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی کد‌های جدیدی دراین خصوص مطرح کرد.

پورابراهیمی در ویدئوی زیر می‌گوید: متاسفانه نیروگاه‌هایی که امروز در بخش خصوصی حضور دارند به دلیل سیاست‌های اشتباه در وزارت نیرو در قیمت گذاری دستوری و عدم پرداخت تعهدات به آن‌ها و همچنین بر اساس تصمیمات وزارت نیرو که امکان صادرات را برای آن‌ها فراهم نمی‌کند، امکان ادامه فعالیت هایش سلب شده است»

این برای اولین بار است که نارضایتی نیروگاه‌های خصوصی تولید برق از سوی مقامات رسمی به عنوان یکی از عوال مشکلات تامین برق نام برده می‌شود و از آنجا که عدم اجازه صادرات برق به این نیروگاه‌ها به عنوان یک گلایه به میان آمده است، شائبه خودداری اعتراضی نیروگاه‌های خصوصی با وجود امکان تولید برق به منظور گرفتن امتیاز مطرح می‌شود که بایستی توسط مالکان آن پاسخ داده شود.

بخش خصوصی دست کیست؟

با میان آمدن نام بخش خصوصی تولیدکننده برق این سوال مطرح می‌شود که مالکیت این نیروگاه‌ها در دست کیست؟

در ادامه به بررسی مالکان برخی نیروگاه‌های تولید برق بخش خصوصی در اطراف استان تهران می‌پردازیم:

۱. نیروگاه دماوند: بنا بر اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار تهران مالکیت ۷۵ درصد سهام این شرکت متعلق به بانک دی یعنی سازمان بنیاد شهید است.

۲. نیروگاه رودشور: این نیروگاه متعلق به شرکت آرین ماهتاب گستر است که بنابر گزارش سایت اقتصاد شهروند ۲۲ درصد سهامش در اختیار شرکت سرمایه گذاری و توسعه عمران استان کرمان (نماد کرمان) و بیش از ۱۰ درصد سهام، در اختیار شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه (با نماد سرچشمه) است.

۳. نیروگاه شهید رجایی: این نیرگاه طبق اسناد موجود در روزنامه رسمی کشور تحت مالکیت شرکتی سهامی عام است که هیات مدیره آن بر عهده تعدادی افراد با شخصیت حقیقی است.
این نیروگاه در وبسایت خود طی اطلاعیه‌ای تاکید کرده است که با تمام ظرفیت در حال تولید برق است.

۴. نیروگاه پرند: این نیرواه متعلق به گروه مپنا است که ۴۷.۵ درصد سهام این شرکت متعلق به سهام دار عمده آن یعنی شرکت سرمایه گذاری برق و آب صبا است.

شرکت برق و آب صبا خود به دو شرکت تعلق دارد. صاحیان آن شرکت ساتکاب و مهاب قدس هستند.

در اساسنامه ساتکاب آمده است که کلیه سهام آن متعلق به دولت است.

۵. نیروگاه قم: این نیروگاه متعلق به بنیاد مستضعفان است.

۶. نیروگاه بعثت: مالکیت سهام عمده این شرکت نیز با مجموعه شرکت برق و آب صبا یعنی خود دولت است.

منبع: جماران
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
0
0
جمعه ۱۸ تير ۱۴۰۰
پول برقی که دو سال پیش برای هر روستایی می آمد چهل و پنجاه هزار تومان بود و برای شهر ۶۰ و ۷۰هزار تومان الان نمیدونم چطور شده برای یک روستایی که منبع درامد درستی ندارد ۷۰۰هزار تا یک میلیون و نیم پول برق می آید،پول یک را از کجا بیاورد مگر یک روستایی درامدش در ماه چقدر هست اونم در جنوب کشور که در سال ۷ماه گرم است شاید در ماه دو میلیون هم کار نکند که خود بنده درماه درآمدم یک میلیون نمیشود،این پول را باید بجای پول آب برق یا غذا شود یا پول مریضی و پوشاک، حالا شما بیائید در فکر گران شدنش باشید،چند ماه هست که پول برق را هم کسی واریز نمیکند چون نداریم که بخواهیم بدهیم،نمیدونم چطور شده که پول برق روستایی که باید نصف پول شهر هم محاصبه میشد الان دو برابر یک شهری محاصبه میشود که کولرهای شهری هم شب و روز روشن است و چرا اینطوری برکس شده،پول شهر کمتر میشود و پول روستایی که برق کمتری مصرف میکند بیشتر میشود این هم خودش حکایتی است.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

رژیم کم‌ سدیم چیست؟

فواید زود شام خوردن

عوارض نوشیدن قهوه با شکم خالی

چگونه خوب عمر کنیم؟

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه پس از تحلیف ترامپ/ بازار منفجر می شود یا اثراتش پیشخور شده است؟

تعیین تکلیف تعطیلی مدارس و ادارات تهران

پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی درپی درگذشت حجت‌الاسلام سقای بی‌ریا

فیلم/ جزییات جدید از سوء قصد امروز به قضات بلندپایه از زبان پورمحمدی

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی