اقتصاد ۲۴- طی هفته گذشته چندین گزارش در زمینه مشکلات توزیع آبمعدنی در سوپرمارکتهای تهران رسید که از تأخیر در توزیع و کمبود موجودی انبارهای تهران حکایت داشت.
گزارشها نشان میداد این کمبود بهطور ویژه در برندهای تولیدی خارج از استان تهران مشاهده میشود. بهگفته برخی سوپرمارکتها، کامیونهای توزیع آبمعدنی از استان تولیدکننده بدون مراجعه به انبارهای مرکز، مستقیما موجودی را در مناطق مختلف تهران توزیع میکردند و شرکتهای پخشکننده این کالا از نبود موجودی در انبارهای تهران خبر میدادند.
قرار داشتن در گرمترین روزهای سال و تداوم مشکلات قطع یا افت فشار آب در بیشتر مناطق تهران که از نخستین روزهای تابستان آغاز شد را میتوان یکی از دلایل اصلی افزایش تقاضا برای این کالا دانست. در کنار این موضوع، میتوان به کمپینهای حمایتی نیز اشاره کرد که برای کمک به حل مشکل آب مردم خوزستان طی هفته گذشته تشکیل شد و بسیاری از خیّران و سازمانهای خیریه به خرید و جمعآوری آبمعدنی و ارسال آن به این استان اقدام کردند؛ اقدامی که گرچه با انتقاد شدید همهجانبه مواجه شد و ادامه نیافت، اما نمیتوان تأثیر آن در ایجاد کمبود در بازار را نادیده گرفت.
دبیر انجمن آبهای معدنی و آشامیدنی ایران ضمن رد هرگونه مشکل در تولید یا توزیع آبمعدنی گفت: اگر در هر بخش از زنجیره تولید تا توزیع از جمله تامین مواداولیه مشکلی ایجاد شود، انجمن آبهای معدنی و آشامیدنی نخستین جایی است که در جریان قرار میگیرد و بهعنوان صدای تولیدکنندگان برای رفع مشکل اقدام میکند.
پیمان فروهر اضافه کرد: در روزهای گذشته هیچگونه گزارشی مبنی بر مشکل در روند تولید و توزیع در کار نبوده و گزارش کمبود در بازار مصرف نمیتواند صحت داشته باشد. وی درباره افزایش تقاضا از سوی کمپینهای حمایتی نیز گفت: در روزهای گذشته بسیاری از خیران بهمنظور خریدهای عمده با انجمن تماس گرفتهاند و ما آنها را با شرکتهای تولیدی مرتبط کردیم که خریدشان بدون هیچ مشکلی انجام شده است. وی انتشار چنین اخباری را نادرست و ناشی از سوءاستفاده برخی افراد از فضای ملتهب خبری دانست و تأکید کرد که تمامی شرکتهای تولیدی عضو انجمن با تمام قوا در حال تولید هستند و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
با وجود تکذیب مشکل در زمینه تولید و توزیع آبمعدنی از سوی انجمن آبهای معدنی در پیگیری گزارشهای رسیده، با یکی از شرکتهای تولیدی آبمعدنی در استان اردبیل نیز تماس گرفت. کارشناس بخش تضمین کیفیت این شرکت نیز هرگونه مشکل در تولید یا توزیع آبمعدنی تولیدی این شرکت را رد کرد و افزود: تولید، فروش و توزیع این کارخانه نهتنها کم نشده بلکه افزایش نیز داشته است.
هادی قبادی، افزایش تقاضا در این فصل را طبیعی دانست و افزود: تقاضا بهدلیل گرمای شدید هوا افزایش داشته و این تقاضا بهویژه برای بطریهای نیملیتری در فصل تابستان امری عادی است با این حال شرکتهای تولیدی به خوبی بازار مصرف را پوشش میدهند و کمبودی از این لحاظ وجود ندارد.
مشاهدات میدانی نشان میدهد در هفته گذشته تقاضا برای خرید آبمعدنی در بازار افزایش داشته و این در حالی است که دمای هوا در روزهای گذشته نسبت به هفتههای ابتدایی تیرماه کاهش داشته است. نکته حائزاهمیت دیگری که از گفتههای فروشندگان بهدست میآید این است که در هفته گذشته میزان تقاضا برای بطریهای ۱.۵ لیتری، مساوی و در مواردی بیش از بطریهای نیملیتری بوده است.
بیشتربخوانید:افزایش ۲۵درصدی قیمت آبهای معدنی
گذاشتن این موضوع در کنار تعطیلات نسبتا طولانی هفته گذشته، نشان میدهد با توجه به حجم بالای سفر در روزهای پایانی هفته گذشته تقاضای غیرعادی برای این کالای حیاتی، دور از انتظار و غیرعادی هم نبوده است و نتیجه چنین تقاضایی کاهش مقطعی کالا در بازار است. با این حال، آنگونه که از صحبتهای تولیدکنندگان و انجمن مربوطه برمیآید، تولید و توزیع آبمعدنی با چالش خاصی مواجه نیست و اگر کمبودی در بازار وجود داشته مقطعی بوده است.
اردیبهشتماه امسال، از سوی انجمن آبهای معدنی و آشامیدنی ایران اعلام شد قیمت آبمعدنی طی امسال افزایش نخواهد داشت، اما ۲ ماه بعد از این اعلام و با شروع تابستان، شرکتهای تولیدکننده آبمعدنی محصولات خود را حدود ۳۰درصد گران کردند. افزایش قیمت ۱۵۰درصدی ماده اولیه تولید بطری، رشد مکرر کرایه حمل، خدمات فنی و مهندسی و دستمزد از عوامل بالار فتن قیمت آبمعدنی اعلام شد.
تولیدات صنعت آبمعدنی با قرار داشتن در گروه ۳ کالایی مشمول قیمتگذاری دستوری نیست و بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار تعیین و تعدیل قیمت در این صنعت بهخود واحدهای تولیدی واگذار شده است.