اقتصاد ۲۴- طرح «صیانت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» با یک نام گره خورده، «روح الله مومن نسب» از مشهورترین حامیان طرح محدودیت اینترنت و فضای مجازی که شواهد نشان میدهد از طراحان اصلی آن نیز به شمار میرود.
مومن نسب از سالها پیش در حوزه فضای مجازی فعالیت میکرد و از او به عنوان جاده صاف کن فیلترینگ در ایران یاد میشود. مومن نسب با اظهارات جنجالیاش درباره اینترنت و فضای مجازی تاکنون بارها بر سر زبانها افتاده و واکنش طنز آمیز کاربران در شبکههای اجتماعی را به دنبال داشته است.
مومن نسب از حامیان اصلی طرح صیانت از فضای مجازی و مشاور این طرح است که از مدتها پیش در راستای بررسی و تایید این طرح در مجلس در فضای مجازی و رسانهها فعال بود، مصاحبه میکرد، یادداشت مینوشت و توییت میکرد.
بیشتر بخوانید: اعتراضات برای اصل نظام خطرناک است/ دولت دنبال ناامنی و نارضایتی در داخل است
مومن نسب فضای مجازی را محیطی «ول و رها» خوانده که باید ساماندهی شود. در حالی که محمدباقر قالیباف رئیس مجلس تاکید میکند که بر اساس طرح صیانت قرار نیست اینستاگرام و واتس آپ فیلتر شوند، مومن نسب به صراحت از وجود برنامههایی که میتوانند به خوبی جایگزین اینستاگرام شوند خبر میدهد و میگوید: حداقل ۵ اپلیکیشن بومی و داخلی شبیه اینستاگرام داریم و یکی از آنها روبینوست که هم لایو دارد و هم استوری. این اظهارات مومن نسب با واکنش کاربران در فضای مجازی مواجه شده و برخی با تمسخر این ادعای او، نوشتند «دنیا کلا ۴ تا واکسن کرونا ساخت و ما در داخل ۷ تا، اما الان نتایج واکسنهای ما در قبرستان هستند، اینستاگرام چیزی نیست که ما بتونیم حتی شبیه آن را بسازیم»
روح الله مومن نسب رئیس مرکز آموزش سواد فضای مجازی کشور و کارشناس فضای مجازی است که بر اساس اطلاعات سایت بسیج نیوز، «بیش از ۱۶ سال در سمتها و مراکز معتبر مسئولیتها و خدمات زیادی در زمینه فضای مجازی و مقابله با آسیبهای آن داشته و چندسالی است در همین زمینه روشنگری میکند.»
مومن نسب همچنین دبیرکلی مجموعهای را برعهده دارد که با عنوان «جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی» از سال ۹۳ مشغول فعالیت است. همچنین روحالله مومننسب در دوران احمدینژاد مدیر واحد اینترنت مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت ارشاد بود و از مدافعان اصلی فیلترینگ به شمار میرفت.
بیشتر بخوانید: هشدار سید محمد خاتمی نسبت به طرح ضد اینترنت مجلس
از جمله مسائلی که به شهرت مومن نسب کمک کرد، ادعای او درباره کمک مالی لیونل مسی به اسرائیل، عدم تعویض لباس کریستین رونالدو با بازیکن اسرائیلی، تاثیر تماشای فیلمهای غیر اخلاقی بر طلاق و موارد مشابه بوده که به مرور مومن نسب را همانند افرادی همچون رائفی پور، سید بشیر حسینی، حسن عباسی و... تبدیل به سلبریتی جریان تندروی ارزشی کرده است.
اوج شهرت مومن نسب طرح موضوع حاملگی با دو گیگ اینترنت بود که در تلویزیون ایران پخش شد. وی دراین برنامه ماجرای اینترنت رایگانی را تعریف کرد که منجر به آشنا شدن یک دختر نوجوان با پسری و باردار شدن او میشود. گویا پدر این دختر که یک کارگر هم بوده برای دختر مدرسهایاش یک گوشی موبایل میخرد، اما به او میگوید که حق ندارد از اینترنت استفاده کند. دختر هم بهواسطه ۲ گیگ اینترنت رایگانی که دریافت کرده با پسری دوست شده و مابقی ماجرا اتفاق میافتد. در آن زمان این بخش از صحبتهای این کارشناس فضای مجازی به سرعت در فضای مجازی دست به دست شد و اغلب با واکنشهای طنز آمیزی همراه شد.
پس از آن مشخص شد که او سه سال پیش هم همین روایت را درباره دختری ۱۲ ساله تعریف کرده بود که از طریق وایبر حامله شده است!
گفته میشود در ابتدای راه اندازی امکان برقراری تماس تصویری، روحالله مومن نسب با حضور در دفاتر مراجع تقلید و پخش فیلم بالای ۱۸ سال موجب شد تا جلوی تماس تصویری رایتل با اینترنت ۳G گرفته شود.
مومن نسب پیشتر هم درباره پیام رسان تلگرام گفته بود «تلگرام از نظربرنامهنویسی عقبافتاده، کپیکار و ضعیف است. پیامرسانهای ایرانی بیش از ۱۴ برابر امنتر از تلگرام هستند.»
اظهارات عجیب او بعد از حادثه تروریستی اهواز نیز به بیشتر شناخته شدن او کمک کرد. در آن زمان گفته میشد گروههای تروریستی از تلگرام برای ارتباط استفاده کرده بودند و افرادی از خانواده قربانیان قصد شکایت از آذری جهرمی را دارند. گفته میشد مومن نسب در تهیه طومار شکایت نقش اصلی را بر عهده داشته است.
مومن نسب میگوید بررسی طرح صیانت از فضای مجازی از ۷ سال پیش طی سلسله نشستهایی، با حضور نهادهای مختلف کلید خورد که خود او تقریبا در ۴۰ جلسه و بقیه همفکرانش در اغلب این جلسات حضور داشتهاند. مومن نسب طرح نهایی اعمال محدودیت بر اینرنت و فیلترینگ را نتیجه یک تلاش همگانی با صرف حدود ۱۲۰۰ ساعت جلسه کارشناسی میداند.
یادداشتهای مومن نسب در رسانهها میتواند به خوبی بیانگر پشت پرده افکاری باشد که دست به طراحی و تدوین طرح صیانت زدهاند. وی در بخشی از یادداشت خود با عنوان طرح حمایت، برای صیانت از فضای مجازی ایران که در خبرگزاری فارس منتشر شده، تدوین سیاستهای فناورانه و ارتباطات در ایران را نتیجه کار اسرائیل میداند و مینویسد: طرح حمایت، برای صیانت از فضای مجازی ایران؛ میراث متخصصان گمنام است. انشاءالله مجلس انقلابی با تصویب طرحی که میتواند در مسیر جهانی شدن ایران، گامی باشد برای ملی شدن صنعت اینترنت و فضای مجازی، کار نیمه تمامشان را تمام کند و این قانون باقیاتالصالحاتی شود برای همه موافقان و پیگیریکنندگان و تکمیلکنندگانش در هفت سال گذشته.
مومن نسب در بخشی از سخنانش با روزنامه همشهری درباره طرح صیانت از فضای مجازی میگوید: ما جایگزینهای بسیار مناسب داخلی برای سرویسهای خارجی (اینستاگرام، واتساپ، تلگرام، سرویسهای گوگل و...) داریم به عنوان مثال روبینو بهعنوان جایگزین اینستاگرام گزینه خوبی است. مومن نسب که در این گفتگو عنوان کارشناس فضای مجازی را یدک میکشد با اشاره به اینکه ما کار خود را بهصورت مردمی و آتش به اختیار پیش بردهایم، تأکید میکند: «از زمانی که فعالیت خود را شروع کردهایم، هیچ کمک مادی از هیچ نهادی دریافت نکردهایم و خود من هم یک ریال، حتی بابت هزینه ایابوذهاب حضور در جلسات تدوین طرح دریافت نکردهام.»
مومن نسب در این گفتگو با تأیید تلویحی خسارت به کسبوکارها معتقد است که «باید به کسبوکارهایی که در اینستاگرام فعال هستند، فرصت انتقال داد و مزیتها و امکاناتی ایجاد کرد که خسارت آنها جبران شود.»
بعد از بازداشت روح الله زم نیز مدتی شایعه بازداشت روح الله مومن نسب در فضای مجازی پیچید. اما حالا قدرت امثال او مشخص شده است. او توانسته طرحی را در مجلس به مرحله تصویب نهایی برساند. گرچه به نظر میرسد برخی نمایندگان مجلس که مخالفت مردم را دیدهاند با این طرح مخالفت کنند، اما مشخص نیست روح الله مومن نسب با نسبت سواد مجازی که دارد چه خوابی برای اینترنت در ایران دیده است.
خود کم بینی - غرب پرستی - تا مغز استخوان غربزده ها رسوخ کرده است. کسانی مثل تقی زاده هنوز هم نفس می کشند.
اما انقلاب اسلامی به خودباروی و استقلال و عزت مسمانان رونق خواهد داد ان شاءالله