اقتصاد۲۴- آیا به بهترین و بدترین غذاها برای دندان هایتان فکر کرده اید؟ احتمالا هر روز مسواک میزنید، مرتب نخ دندان میکشید و سالی دو بار به دندانپزشک مراجعه میکنید، اما آیا غذاهایی که میخورید سلامت دندانهای تان را پشتیبانی میکنند؟
غذاها و نوشیدنیهایی که مصرف میکنید نقش مهمی در حفظ سلامت و شکل دندانها دارند. در اینجا بهترین و بدترین غذاها برای دندانهای شما آورده شده است.
دندانها نیز مانند سایر اعضای بدن برای حفظ سلامت و استحکام شان نیازمند مواد مغذی خاصی هستند. غذاهای غنی از کلسیم، ویتامینهای A و D، فسفر و فیبر همه برای تقویت و محافظت از دندانها فوق العاده هستند. غذاهایی که میزان تولید بزاق را افزایش میدهند و نیاز به جویدنهای زیاد دارند مفیدند و به دندانها کمک میکنند تا از لکهها پاک شوند و از پوسیدگی جلوگیری میکنند.
اما همه غذاها و نوشیدنیها مناسب دندان نیستند. برخی از غذاها میتوانند مینای دندان را فرسایش دهند، باعث پوسیدگی دندان شوند یا فقط برای دندانها خطرناک باشند - آیا تا به حال گاز زدن یک سیب یا آب نبات را امتحان کرده اید؟
کرفس در کنار سایر غذاهای ترد، شما را مجبور به جویدن بیشتر میکند و میزان بزاق در دهان را افزایش میدهد. بزاق از آن جهت مورد اهمیت است که به عنوان جریان خون دهان عمل میکند و باعث سالم ماندن بافتها میشود. همچنین به عنوان دهان شویه شخصی عمل کرده، دهان را نیز از شر ذرات غذا در بین دندانها و لثهها خلاص میکند.
یکی از فواید کرفس شامل بافت چیپسی آن است. هنگام پاک کردن، سطح دندان را کمی تمیز میکنید. کرفس دوست ندارید؟ هویج، خیار و سایر سبزیجات ترد نیز این کار را انجام میدهند.
اگر هنوز دانههای چیا نمیخورید، منتظر چه چیزی هستید؟ این دانهها نه تنها برای سلامت دستگاه گوارش و تقویت انرژی مفید هستند، بلکه حاوی ویتامینها و مواد معدنی برای داشتن دندانهای سالم مانند کلسیم، ویتامین A، فیبر و فسفر هستند. همچنین ترکیب آنها در رژیم غذایی بسیار آسان است. کفی است یک قاشق غذاخوری دانه چیا به اسموتی خو بیفزایید.
بیشتر بخوانید: آیا قرص زینک پلاس موجب چاقی میشود؟
یک بطری روغن نارگیل چیزی است که باید هر فردی در خانه اش داشته باشد. جدا ازمصرف آن در پخت و پز، خاصیت مرطوب کنندگی به اضافه ۷۰ مزیت دیگر را شامل میشود که برای حفظ سلامت دندان بسیار مفید است. با چرخاندن یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل در دهان به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه سموم جمع شده در دهان را بیرون میکشد، به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک میکند و یک محیط تمیز را ایجاد میکند که در آن باکتریها نمیتوانند رشد کنند.
نتیاج یک مطالعه نشان داد که فقط پس از هفت روز استفاده ز روغن نارگیل در دهان برای شستشو، شرکت کنندگان این پژوهش با کاهش آماری معنی داری در پلاک و التهاب لثه ناشی از پلاک روبرو شدند. در طی مطالعه ۳۰ روزه، میزان پلاک همچنان کاهش پیدا کرد و محققان را به این نتیجه میرساند که روغن نارگیل در کاهش تشکیل پلاک و التهاب لثه موثر است.
دوستداران لبنیات از شنیدن این مزیت خاص خوشحال باشید. پنیر، ماست و شیر به دلیل کلسیم موجود در آنها، هنوز هم از بهترین غذاها و نوشیدنیها برای دهان هستند. کلسیم به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کرده و سلامت دندان را حفظ میکند. آنچه در مورد لبنیات - به ویژه پنیر - منحصر به فرد است این است که حاوی کازئین است، پروتئینی که مینای دندان را تقویت و ترمیم میکند.
ماهیها غنی از اسیدهای چرب امگا ۳، مانند ماهی آزاد و ماهی ساردین نه تنها خوشمزه هستند، بلکه برای دندانها نیز مفید هستند. این ماهیها سرشار از ویتامین D هستند که به بدن در جذب کلسیم (دندانهای مستحکم) و فسفر کمک میکند که به محافظت از مینای دندان کمک میکند. مشخص شده است که اسیدهای چرب امگا ۳ باعث کاهش پریودنتیت میشوند که به عنوان بیماری لثه شناخته میشود. اگر طرفدار ماهی نیستید، ممکن است بخواهید در عوض مکملهای روغن ماهی را در نظر بگیرید.
اگر صبحها دوست دارید یک لیوان آب پرتقال بنوشید، باید بدانید که موجب فرسایش مینای دندان خود میشوید. اسیدهای موجود در مرکبات مینا دندان را تجزیه کرده و آسیبهای جبران ناپذیری میزنند. به نظر میرسد آب لیمو و آب گریپ فروت حاوی میزان اسیدی بیشتری هستند، اگرچه، در یک مطالعه، محققان دریافتند که آب پرتقال ۸۴ درصد سختی مینای دندان را کاهش میدهد.
اگر نمیتوانید نوشیدنی مرکبات مورد علاقه خود را کاهش دهید و یا کنار بگذاریذ، توصیه ما این است به جای اینکه زمان بیشتری در اختیار اسیدها قرار بدهید تا موجب آسیب به دندانها شوند، سپس به سرعت دهان خود را با آب بشویید، و از نوشیدنی تان با خیال آسوده لذت ببرید.
فواید آب لیمو بسیار زیاد است، بنابراین به جای اینکه به طور کامل آن را کنار بگذارید، روشهای هوشمندانهای برای لذت بردن از آن وجود دارد:
• قبل از نوشیدن آب لیمو دندانهای خود را مسواک نزنید
• آب لیمو را به خوبی با آب رقیق کنید
• بعد از نوشیدن آب لیمو دهان خود را با جوش شیرین مخلوط با آب بشویید
• قبل از مسواک زدن بعد از نوشیدن آب لیمو حداقل ۳۰ دقیقه صبر کنید
• از خمیر دندانهای ترمیم کننده استفاده کنید
اگر از سرکه سیب که با آب رقیق شده لذت میبرید، حداقل ۳۰ دقیقه قبل و بعد از نوشیدن از مسواک زدن خودداری کنید، پس از نوشیدن دهان خود را خوب بشویید و استفاده از نی را در نظر بگیرید.
امیدوارم که در حال حاضر نان سفید جزو موارد محبوب تان نباشد، زیرا سرشار از کالری خالی (empty calories) و کربوهیدراتهای تصفیه شده است، اما بنا به یک دلیل دیگر، نان سفید برای دندانها بسیار مضر است. پس از برش خوردن اولیه به شکاف دندانهای شما میچسبد و باکتریها را به دهان دعوت میکند؛ و پس از جویدن، آنزیمهای نان به شکر تبدیل میشوند و آسیبهای بیشتری بر سلامت دندان وارد میکنند.
در اینجا یک دلیل دیگر وجود دارد که از نوشیدنیهای ورزشی صرف نظر کنید، مگر اینکه یک ورزشکار سخت گیر باشید. مانند نوشابه، نوشیدنیهای ورزشی قند بالایی دارند، برخی از آنها حاوی ۱۳ قاشق چای خوری شکر هستند که موجب پوسیدگی دندانها میشوند. اگرچه در ابتدا ممکن است چنین چیزی به نظر نرسد، اما نوشیدنیهای ورزشی بسیار اسیدی هستند. نتایج یک مطالعه نشان داد که این نوشیدنیها حتی از نوشابه اسیدیتهتر هستند و مینای دندان را فرسایش میدهند. همراه با این واقعیت که اکثر مردم یک نوشیدنی ورزشی را جرعه جرعه نمینوشند، اما آن را به آرامی در طی یک دوره مینوشند که به دندان آسیب میزند.
سرکه موجود در ترشیها که به آنها طعم ترش مورد علاقه ما را میدهد، به محتوای اسیدی آن نیز میافزاید. یک مطالعه بر روی بیش از ۲۳۰۰ دانشجو در انگلیس دریافت که ترشی بیش از هر ماده غذایی دیگر دندان را میخورد. اگر نمیتوانید ترشی را کنار بگذارید، پس از خوردن هر بار ترشی، دهان خود را بشویید.
اگر اکثر مواقع میوه خشک میخورید باید بدانید که به سلامت دندان خود آسیب میزنید. برای افراد مبتدی، میوههای خشک - حتی آنهایی که قند اضافی ندارند - معمولاً هنوز مقدار زیادی از مواد را شامل میشوند. این بد است، زیرا باکتریهای مضر دهان از قند تغذیه میکنند. میوههای خشک اغلب در دندانها میچسبند، و حتی باکتریهای بیشتری را به مهمانی دعوت میکنند. بهترین است میوه خشک را رها کنید و چیزهای تازه را انتخاب کنید.