تاریخ انتشار: ۱۲:۳۰ - ۰۶ شهريور ۱۴۰۰

چرا مردم در ایران نادیده گرفته می‌شوند؟

در سال‌های اخیر تصمیم‌های حاکمیت به سمتی رفته که گویا افکار عمومی در نازل‌ترین سطح توجه قرار گرفته‌اند و از سوی دیگر، ریاکارانی به عنوان نیروی متعهد وارد سیستم شده‌اند که به ناکارآمدی مستمر منجر شده است.

چرا مردم در ایران نادیده گرفته می‌شوند؟

اقتصاد۲۴- انتخاب وزرای دولت رئیسی نه تنها برای افکار عمومی که برای سیاستمداران هم تعجب‌انگیز بود؛ تا کنون سابقه نداشته که بخش عمده وزرا با تعداد رای بالای ۲۰۰ و ۲۵۰ نماینده رای اعتماد بگیرند؛ اگر وزرای پیشنهادی چهره‌های سرشناسی بودند که سابقه آن‌ها در مدیریت مشخص بود، باز هم این اتفاق تعجب‌آور نبود، اما مجلس اصولگرای یازدهم در حالی چنین اقدامی کرد که به گفته یکی از نمایندگان شرایط به گونه‌ای بود که حتی خود وزرا نیز یکدیگر را نمی‌شناختند و در راهرو‌های مجلس با هم آشنا شدند! در چنین شرایطی سوال این بود که چرا بخشی از حاکمیت ایران افکار عمومی را رها کرده و توجهی به خواسته‌های مردم ندارند.

در ادبیات سیاسی گفته می‌شود خروجی تصمیم‌های یک حکومت باید همپوشانی بالایی با خواسته‌های مردم داشته باشد؛ به این معنا یک حاکمیت بر اساس نیاز‌ها و خواسته‌های یک ملت برنامه‌ریزی می‌کند تا بیشترین نزدیکی میان تصمیم‌ها و خواسته وجود داشته باشد؛ هر چقدر این فاصله زیادتر باشد، به این معناست که یک حکومت اکثریت شهروندان خود را نادیده گرفته است. یکی از مثال‌های قابل فهم ماجرای عادل فردوسی پور بود؛ هرچند درخواست اجرای او درخواست همه مردم نبود، اما نکته اینجا بود که برنامه او بر اساس آرای مردمی بهترین برنامه تلویزیون ایران شده بود، اما در اتفاقی عجیب فقط بنا به لجبازی یکی از مدیران تلویزیون ایران که اتفاقا هیچ سابقه‌ای در رسانه نداشت، برنامه او از تلویزیون ملی ایران حذف شد!

اگر در بُعد سیاسی‌تر مثالی بیاوریم، ماجرای انتخاب علیرضا زاکانی در شهرداری تهران یکی از همین اتفاقات بود که حاشیه‌های زیادی را به وجود آورد. نه تنها اصلاح طلبان که نیرو‌های عمدتا اصولگرای بدنه شهرداری هم از آن انتخاب استقبال نکردند. در واقع این گمانه وجود داشت که فقط بدنه بسیج دانشجویی که روزگاری زاکانی فرماندهی آن را بر عهده داشت و از آنجا پیمودن پله‌های ترقی را آغاز کرده بود موافق زاکانی باشد، اما همان بسیج دانشجویی هم بیانیه داد و از انتخاب زاکانی انتقاد کرد.

در بیانیه بسیج دانشجویی دانشگاه‌های بزرگ تهران آمده بود «جناب‌عالی پیش از این نیز با بیان دلایلی خود را اهل قم و خادم آن دیار عزیز معرفی کرده‌اید؛ در انتخابات اخیر مجلس نیز با وجود انتقادات گسترده احزاب، گروه‌ها و نیرو‌های انقلابی شهر قم، برای نمایندگی مردم قم در مجلس شورای اسلامی، نامزد شدید! امید است که تاکنون صدای اعتراض حوزه‌های علمیه و مردم مؤمن و شریف شهر قم را شنیده باشید.»


بیشتر بخوانید: جهان در بیم و امید پایان ویروس کرونا/ آیا واکسن کرونا موثر است؟


با روی کار آمدن دولت رئیسی، این انتظار وجود داشت که زاکانی، به خاطر نقش‌آفرینی در مناظره‌ها، سهمی از کابینه داشته باشد، اما حضور در شهرداری، خیلی با انتظارات افکار عمومی همسویی نداشت. اما به نظر می‌رسد افکار عمومی همان جایی باشد که خیلی برای بخشی از تصمیم‌گیران جمهوری اسلامی اهمیت استراتژیک نداشته باشد؛ این بخش اتفاقا همانجاست که قلب تصمیم‌گیری هم در دست اوست!

آن‌ها در این چند سال برنده انتخابات‌های غیر رقابتی بوده‌اند و با تاسی از شعار‌های ابتدای پیروزی انقلاب، مبنی بر اولویت تعهد به تخصص، به دنبال نیرو‌های متعهدی می‌گردند که بیشتر و بیشتر به آرمان‌هایی که انقلابی معرفی می‌شوند، متعهد باشند.

در همین کابینه ابراهیم رئیسی هم، نمونه‌های دیگری از این مسئله به چشم می‌خورد. شاید به‌خاطر تخصصی بودن حوزه‌ها، جمعیت بسیار کمی از مردم ایران با وزارت نفت، اقتصاد یا مسکن به صورت مستقیم در ارتباط باشند، اما وزارت آموزش و پرورش، مهمترین وزارتخانه‌ای بود که به صورت مستقیم با میلیون‌ها نفر از دانش آموزان و معلمان در ارتباط است. اما ابراهیم رئیسی، گمنام‌ترین گزینه ممکن را با سابقه مدیریت یک مدرسه غیر انتقاعی، به این وزارتخانه فرستاد؛ و عجیب‌تر آنکه همین وزیر ناشناس که کوچکترین تجربه‌ای در حوزه آموزش و پرورش نداشت، ۷۶ رای مجلس را به دست آورد؛ یعنی یک سوم! به بیان دقیق‌تر اینکه وزارت آموزش و پرورش به عنوان مهمترین وزارتخانه پاشنه آشیل دولت بشود، بسیار عجیب است؛ در حالی که این وزیر معرفی شده می‌بایست بالاترین رای را بیاورد نه وزارت دفاع یا وزارت اطلاعات!

در حوزه فرهنگ و ارشاد هم که هنرمندان به خاطر نحوه مواجهه با سانسور، با حساسیت اخبار آن را پیگیری می‌کنند، این اتفاق به شکل دیگری تکرار شده است. این رفتارها، شبیه لج بازی با افرادی است که سعی دارند خود را در زمینه‌ای صاحب‌حق معرفی کنند.


بیشتر بخوانید: عیسی زارع پور گزینه جوان وزارت ارتباطات کیست؟


در حالی که افکار عمومی به خاطر ماجرای بابک زنجانی و گم شدن دکل‌های نفتی رستم قاسمی را مقصر می‌داند، در اتفاقی عجیب او به عنوان وزیر راه و شهرسازی معرفی می‌شود و اتفاقا کسی هم در مجلس در مخالفت با او صحبت نمی‌کند!

در ماجرای شیوع ویروس کرونا نیز وضعیت به همین شکل بود و در حالی که درخواست بخش عمده‌ای از مردم واردات واکسن بود، بخشی از تصمیم‌گیران آنقدر روی ساخت واکسن اصرار کردند و وعده‌های نابجا و دروغ دادند که همان تولید ملی که می‌توانست باعث افتخار باشد را به یک نقطه ضعف برای جمهوری اسلامی تبدیل کردند که پیامد آن جان باختن بیش از صد هزار نفر از هموطنانمان بود.

این لجاجت با افکار عمومی، تنها در انتصاب و انتخاب افراد نبوده است. همین یک ماه پیش طرح صیانت از فضای مجازی هم با مخالفت گسترده مردم مواجه شد. صد‌ها شرکت استارت‌آپی علیه آن بیانیه دادند و نزدیک به یک میلیون نفر در مخالفت با آن در یک کارزار اینترنتی شرکت کردند. به جز صد‌ها هزار توییت و پست که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده بود. اما در نهایت این طرح روند خود را حفظ کرد و نمایندگان مجلس، حاضر به عقب‌نشینی درباره تصمیم خود نشدند. این یعنی باید این سوال را از حاکمان پرسید که آن‌ها نمایندگی چه کسانی را برعهده دارند؟

حذف مردم و توجیه افکار عمومی، از طرفی به حذف نیرو‌های متخصص منجر شده است و از طرف دیگر، ریاکارانی را به عنوان نیروی متعهد وارد سیستم کرده که به ناکارآمدی مستمر آن منجر شده و متاسفانه به نظر می‌رسد فعلا انگیزه‌ای برای اصلاح این روند وجود ندارد.

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند