به گزارش جامعه ۲۴- یک سال و نیم از همهگیری بیماری کرونا گذشته است و به گفته برخی پزشکان طب سنتی، کشورهایی مثل چین و ژاپن از طب سنتی خود برای درمان این بیماری استفاده و آن را مهار کردهاند. پزشکان حاذق متخصص طب سنتی کشورمان نیز از همان ابتدای این بیماری بر این مهم پافشاری کردند و در مطبها و درمانگاههای خود به درمان این بیماران پرداختند و داروهایی نیز در همین زمینه بعد از تحقیقات علمی و پژوهشی تولید شد و نتایج درمان آنها نیز به اثبات رسید، اما همچنان این روش درمانی در کشور ما بر روی بیماران کرونایی مورد بحث و جدل است.
مژگان تنساز، مدیر گروه دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در همین خصوص گفت: وزارت بهداشت تاکنون اجازه ورود طب سنتی را در درمان بیماری کرونا نداده است و علیرغم مکاتباتی که دفتر طب ایرانی با معاونت درمان مبنی بر اینکه طرحهای تحقیقاتی که در این حیطه انجام شده و بعضاً نتایج خوبی هم داشته است، مورد بررسی قرار گیرد و در مفاد علمی ستاد کرونا آورده و ابلاغ شود، اما از این کار امتناع صورت گرفته است.
وی با اشاره به چرایی عدم ورود این طب در درمان بیماری کرونا اظهار کرد: بالاخره افرادی در سطوح مختلف ممانعتهایی با طب سنتی دارند، اما این طرحها میتوانست خیلی بیطرفانه مورد بحث و بررسی و نقد قرار گیرد، مثل طرحهایی که در ستاد کرونا مطرح میشود و بر اساس نتایج آنها داروهای مختلف در پروتکلهای بیماران کرونایی وارد یا خارج میشود. تا به حال نیز داروهای بسیاری وارد این پروتکل شده و داروهای بسیاری نیز به دلیل نتایج کارآزماییهای بالینی و ثابت شدن ناکارآمدی آنها، از چرخه درمان خارج شده است.
تنساز افزود: این قضاوت بیطرفانه میتوانست برای طرحهای طب سنتی هم صورت گیرد و مردم از این پتانسیل استفاده کنند، چراکه وزارت بهداشت ورود ابتدایی طب سنتی به درمان بیماری کرونا را منوط به پژوهش کرده و این پژوهشها نیز انجام گرفته و اینطور نبوده است که همکاران ما بخواهند بدون پژوهش و مستندات لازم مداخلاتی داشته باشند. نتایج نیز طبق دستورالعملها به ستاد کرونا ارائه شد، اما نتایج مورد استفاده قرار نگرفت و اینطور گفته میشد که باید کل کار را مجدد از ابتدا انجام دهید، در حقیقت داوریهای غیرمنصفانه روی این پژوهشها انجام گرفت.
بیشتر بخوانید: همه نسخههای شیخ عباس تبریزیان؛ از روغن بنفشه تا دق مرگ شدن بیماران کرونایی!
این پژوهشگر طب سنتی تصریح کرد: طبق این پژوهشها یکسری از داروها با اجازه وزارت بهداشت و براساس دستورالعملهای سازمان غذا و دارو مجوز گرفتند، تولید شدند و وارد سبد دارویی کشور شدهاند، اما همچنان در پروتکلهای درمانی امروز بیماران کرونایی مورد استفاده قرار نگرفته است. به هر حال مسئولان صلاح دانستهاند که این اتفاق نیفتند و مورد استفاده قرار نگیرد؛ اما این مسئله پتانسیلی بود که میتوانست از طرف طب ایرانی مورد استفاده قرار گیرد. قطعا هیچ روش درمانی برای بهبودی این بیماری نمیتواند ادعایی داشته باشد، اما با استفاده از طب سنتی-ایرانی تا حدی عوارض این بیماری کاسته میشد یا اینکه بار ورود بیمار به بیمارستانها کمتر میشد.
وی در ادامه گفت: با این روش بعضی از علائم بیمارها به ویژه علائم بعد از دوران پساکرونا که بیماران علائم بسیار شدیدی را تجربه میکنند، کمتر میشد. همچنین بعضی از بیمارانی که به دلیل عوارض واکسیناسیون وارد مراکز درمانی میشوند، این عوارض میتوانست تا حدی توسط طب سنتی کنترل شود که به هر حال از این ظرفیت استفاده نشد. همان زمان در جلساتی که در شورای سیاستگذاری برگزار شد، درخواستی مبنی بر ورود متخصصین طب ایرانی به عنوان مشاور صورت گرفت که خوشبختانه اخیرا نامه آن را معاونت درمان امضاء کرده است.
تنساز اظهار داشت: بر این اساس متخصصین میتوانند به عنوان مشاور در بیمارستانها چه برای بیماران کرونایی و چه برای سایر بیماران مشاوره دهند که این موضوع اخیرا توسط دفتر طب ایرانی و مکمل ابلاغ شده و انشاالله بتوانیم این مسیر را داشته باشیم. امیدوار هستیم که مبتنی بر شواهد و پروتکلهایی که دفتر طب ایرانی منتشر کرده و کارآزماییهای بالینی که در این حیطه انجام شده، همکاران ما بر این اساس بتوانند مشاورههایی داشته باشند و برای کنترل این موج به کادر درمان کمک کنند.
وی در خصوص مرکز طب سنتی شهید بهشتی که مختص بیماران کرونایی است، گفت: این مرکز سال قبل به همت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دکتر زالی ریاست این دانشگاه و فرمانده ستاد کرونای تهران و همزمان با اوج گرفتن موج سوم بیماری کرونا در تهران افتتاح شد و خوشبختانه مشاورههای خیلی زیادی از ابتدای فعالیت برای بیماران انجام گرفته است. این مرکز با استقبال خوب مردم روبرو شد و بعضا روزانه هزار تماس مشاورهای هم داریم که البته ظرفیت این مرکز بیشتر از این نیست و چه بسا که اگر ظرفیت بیشتر باشد، میتوانند تماسهای بیشتری را پاسخ دهند.
تنساز در پایان خاطرنشان کرد: تماسها بعد از کاهش هر موج کاهش پیدا میکند و طبعا با شروع موج جدید، تماسها افزایش پیدا میکند. برای آگاهیبخشی به مردم لازم است مجددا این مرکز به مردم معرفی شود چراکه ممکن است یا با آن آشنایی نداشته یا آن را فراموش کرده باشند. مردم میتوانند با شماره تلفن ۴۵۱۵۳ از هر نقطه از کشور با این مرکز تماس گرفته و مشاوره بگیرند و همچنین میتوانند برای مشاوره و درمان حضوری نیز به این مرکز مراجعه داشته باشند.