اقتصاد۲۴- روز گذشته با ورود رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بینالمللی به تهران، نرخ دلار در صرافی بانکی به کانال ۲۶ هزار تومان بازگشت و شاخص بورس نیز کانال یک و نیم میلیون واحد را از دست داد، شاخص کل با بیش از ۴۰ هزار واحد منفی و با عقبگرد زیاد از نقطه حمایتی مهم خود در پله ۱، ۴۸۹، ۹۹۵ واحدی قرار گرفت. در این روز ۷۶۸ هزار فقره معامله به ارزش ۶،۲ هزار میلیارد تومان به ثبت رسید و ارزش کل بازار سرمایه نیز جایگاه قبلی خود را از دست داد و به زیر ۶ هزار هزار میلیارد تومان کاهش یافت. در یکشنبه سیاه بورس برای چهارمین روز متوالی ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی شد و هزار و ۴۶۰ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد که نسبت به روز شنبه رشد ۲۴۳ درصدی دارد.
بر این اساس باید گفت حرکت بازار سرمایه به چند عامل ازجمله نرخ ارز، نرخ تورم، قیمتهای جهانی و سود شرکتها بستگی دارد. با توجه به کسری بودجه دولت، احتمالا در ماههای پیش رو تورم بالایی تجربه خواهیم کرد. نرخ تورم امسال تاکنون حدود ۴۷درصد بوده و نرخ تورم تولیدکننده در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته حدود ۹۵درصد بوده است! از اینرو احتمالا امسال تورم سنگینتری را شاهد خواهیم بود. کسری بودجه دولت حدود ۴۵۰ هزار میلیارد تومان است و کسری بودجه باید از محلی تامین شود که یکی از آنها بازار سرمایه است. کارشناسان بازار سرمایه بر این باروند که منفیهای روز گذشته تا حدودی ناشی از اصلاح بازار بعد از رشد چند هفتهای این بازار بوده و اغلب فعالان بازار سرمایه در روزهای گذشته منتظر اصلاح بازار در یک محدوده خاص بودند، البته بخش دیگر از این منفیها به دلیل نگرانی عدهای بابت احتمال تکرار رویه قیمتگذاری دستوری بوده است.
محمدرضا مظفری، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بازار سرمایه همواره با نوسان و افت و خیزهایی همراه است به «اعتماد» گفت: یکی از علتهایی که باعث میشود تا ریزشهای اینچنینی را شاهد باشیم چند صدایی است که امروز از سوی مراجع سیاستگذار و تصمیمگیر شنیده میشود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تعیین نرخ دستوری سیمان و فولاد از سوی مسوولان افزود: معمولا این تصمیمات تاثیرات بدی روی بازار دارد، اما باید گفت این تصمیمات در کوتاه مدت روی بازار موثر است و یکی، دو روز دیگر ممکن است این بازار منفی باشد، اما قطعا این بازار راه خود را پیدا میکند و باید گفت کلیات بازار در وضعیت مثبتی قرار دارد و روند رو به رشدی را طی میکند.
او با بیان اینکه روند رو به رشد بازار سرمایه همچنان ادامهدار خواهد بود خاطرنشان کرد: امیدوارم سیاستگذاران و مسوولان ما که به تازگی بر سر کار آمدهاند بدانند نان عدهای به یک تصمیم یا حتی یک جمله این افراد وابسته است و سعی شود تصمیمات منطقی در حوزه اقتصادی کشور گرفته شود.
بیشتر بخوانید: شاخص بورس کانال ۱.۵ میلیون واحدی را از دست داد
مظفری در مورد تاثیر نرخ دلار بر بازار سرمایه گفت: هفته گذشته از سوی دولت ارزپاشی در بازار انجام شد و نرخ دلار روی ۲۶ هزار تومان قرار گرفت که این موضوع نشان میدهد نرخ دلار تا زمانی که وضعیت کلان کشور مشخص نشود مسیر نزولی نخواهد داشت و ارزپاشی هم که نتوانست نرخ دلار را خیلی پایین بیاورد. این کارشناس بازار سرمایه کمترین نرخ دلار را تا پایان سال جاری ۲۴ هزار تومان برآورد کرد و گفت: در خوشبینانهترین حالت که شاخصهای مختلف روی نرخ دلار تاثیر مثبت بگذارد نرخ دلار در همین محدوده قرار خواهد گرفت.
او ادامه داد: زمانی که زمزمههایی درخصوص کاهش نرخ دلار شنیده میشود بازار هم افت میکند، اما اتفاقی که روز گذشته درخصوص نرخ دلار و روند نزولی بورس رخ داد تنها به دلیل چند صدایی مسوولان بود.
مظفری در پاسخ به این پرسش که آیا این بازار حباب دارد یا خیر تصریح کرد: در شرایطی که قیمت مسکن به شدت بالاست و قیمت کالاهای مصرفی رشد دارد عمده این بازار حباب ندارد و هنوز جای رشد دارد البته شاید چند سهم کوچک و خاص که در اتفاقات سال ۱۳۹۹ و با بیتدبیریهایی که شد به شدت بالا رفت هنوز حباب داشته باشند، اما سهمهای بنیادی و بزرگ حبابی ندارند.
این کارشناس بازار سرمایه در مورد P/E شرکتها نیز گفت: P/E شرکتهای صادراتمحور نسبت به دو سال گذشته به شدت افت کرده است و اگر وضعیت به این شکل جلو رود که نرخ دلار به شدت افت کند (که البته این فرضیه از دیدگاه من بعید است) P/E شرکتها آن زمان جای بحث دارد. اما مطمئنا با این رویه کنونی P/E بازار منطقی است و در صورتی که روابط بینالمللی ایران عادی شود P/E، ۱۰ برای این بازار مناسب خواهد بود.
او ادامه داد: در صورت توافق و احیای برجام احتمالا در بلندمدت این موضوع موجب کاهش بهای تمامشده و نیز افزایش تولید شرکتها خواهد شد و از این جهت، احیای برجام در بلندمدت به نفع بازار سرمایه خواهد بود. اما نکته اینجاست که انتظارات تورمی و کسری بودجه دولت و افزایش نرخ ارز موجب افزایش قیمت کالاها و خدمات شده است.
مظفری با اشاره به موج فروش برخی حقیقیها خاطرنشان کرد: در هفته گذشته عرضه اولیه «فجهان» انجام شد که حدود ۳.۶ میلیون نفر در این عرضه اولیه شرکت داشتند این در حالی است که پیشبینی میشد هر سهمی حدود ۴ میلیون تومان باشد و طبیعی است که عرضه اولیه جذابیت خود را دارد و عدهای بخواهند سهمهای قبلی خود را بفروشند و آن را نقد کنند تا برای خرید عرضه اولیه اقدام کنند.
او با بیان اینکه خروج منابع مالی از بازار سرمایه زمانی که بازار منفی میشود منطقی است، تصریح کرد: در صورتی که بازار مثبت شود عکس این اتفاق رخ خواهد داد و با ورود منابع مواجه خواهیم شد. ضمن آنکه در شرایط فعلی فرصت مناسبی برای خرید است و منفیهای بازار سرمایه، فرصت خرید برای تمامی گروههای بازار محسوب میشوند. سهمهایی که به لحاظ بنیادی، از وضعیت مناسبی برخوردار هستند و این مدت، رشد خاصی نداشتهاند، در منفیها برای خرید جذاب هستند.
این کارشناس بازار سرمایه پیشبینی کرد: تا سه ماه آینده وضعیت بازار صعودی خواهد بود، اما پس از این مدت باید دید سیاستهای کلان کشور به چه سمتی خواهد رفت در آن زمان میتوان پیشبینی درستی داشت که آیا این وضعیت ادامهدار خواهد بود یا خیر، اما تا پایان سال ۱۴۰۰ دست یافتن به شاخص بیش از ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد برای این بازار دور از انتظار نیست.