تاریخ انتشار: ۱۷:۰۰ - ۲۵ شهريور ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۱ نظر

چالش مرخصی زایمان پرستاران

مجوز رسمی افزایش مرخصی زایمان پس از ۸ سال از تصویب آن، اخیرا از سوی هیئت دولت صادر شد؛ این موضوع در حوزه پرستاری از آن رو مهم است که بسیاری از پرستاران شرکتی بوده و شرکت‌ها زیر بار این قوانین نمی‌روند و بارداری را تبدیل به تهدیدی علیه ادامه کار وی کرده‌اند.

چالش مرخصی زایمان پرستاران

جامعه ۲۴-  از زمان شیوع پاندمی کرونا یکی از مسائل نگران کننده وضعیت پرستاران باردار بود اگرچه تعداد پرستاران مبتلا به کووید ۱۹ و جانباختگان این گروه از کادر درمان کم نبودند، اما چندین پرستار باردار که برخی از آن‌ها در روز‌های آخر بارداری بودند جان خود را از دست دادند. این جانباختگان علی‌رغم وضعیت خطرناک موجود در بیمارستان برای خود و جنین‌شان تنها به دلیل ترس از اخراج بر سر کار حاضر شده و جان خود را به خطر انداختند.

قانون ۹ ماه مرخصی زایمان را برای تمام کارکنان زن باردار مورد تأکید قرار داده، اما تنها کارکنانی که استخدام آن‌ها دولتی است از این وضعیت استفاده می‌کنند و عمده کسانی که وضعیت استخدامی آن‌ها شرکتی یا قراردادی بوده نمی‌توانند از آن استفاده کنند، اما این حال قانون تفاوتی برای وضعیت‌های مختلف استخدامی قائل نشده است.

دریغ مرخصی زایمان برای پرستاران شرکتی و قراردادی

سال ۹۲ مرخصی زایمان با مصوبه مجلس از ۶ ماه به ۹ ماه افزایش پیدا کرد، اما اجرای این قانون به دلیل مشکلات پرداخت مالی و عدم تأمین منابع سه ماه اضافه شده به زمان مرخصی قبلی تا اردیبهشت‌ماه امسال اجرایی نشد. اگرچه برخی از نهاد‌ها مانند وزارت بهداشت این قانون را از همان زمان تصویب و اجرا کردند، اما با این حال به نظر می‌رسد که این نهاد هم حداقل برای کارکنانی که وضعیت استخدامی آنان شرکتی یا قراردادی بود چندان به این قانون پایبند نبود چرا که پرستاران باردار شرکتی یا قراردادی مجبور بودند بین بارداری و ادامه کار خود یکی را انتخاب کنند.


بیشتر بخوانید: چطور می‌توان از مرخصی زایمان ۹ ماهه استفاده کرد؟


محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار در گفتگو با جامعه ۲۴ در این رابطه اظهار کرد: قانون ۹ ماه مرخصی زایمان از چند سال قبل اجرایی شد، اما یکی از مشکلات جامعه پرستاری قانون‌گریزی نهاد‌ها است، الان با توجه به نرخ پایین زاد و ولد برخی انگیزه‌ها را ایجاد می‌کنند که نرخ زاد و ولد افزایش پیدا کند، به این دلیل این قانون مصوب شد. توزیع جنسیتی در برخی از مشاغل ۵۰-۵۰ است، اما در پرستاری این‌گونه نیست و ۸۰ درصد از پرستاران بانوان و ۲۰ درصد را مردان تشکیل می‌دهند. به همین دلیل عمده قوانینی که در مورد زنان تصویب می‌شود، این گروه را بیشتر تحت تأثیر قرار می‌دهد.

چالش مرخصی زایمان پرستاران

وی افزود: قبلا ۶ ماه مرخصی زایمان وجود داشت و بعد از آن به ۹ ماه تبدیل شد، پس از آن ۹ ماه، بستگی به شرایط مادر با نظر پزشک یا کمیسیون پزشکی مرخصی استعلاجی نیز ممکن بود به مادر تعلق می‌گرفت. در سیستم‌های دولتی و تأمین اجتماعی و نهاد‌هایی که مشمول قانون کار می‌شدند فقط ۶ ماه را تقبل می‌کرد، اما بیمه سه‌ماه باقی مانده را تحت عنوان کمک هزینه‌های بارداری تقبل می‌کرد و پایه حقوق را پرداخت می‌کرد.

عدم استخدام پرستاران متأهل در بخش خصوصی به دلیل تمایل به بارداری

شریفی مقدم بیان کرد: در هر دو بخش خصوصی و دولتی مشکلاتی برای مرخصی زایمان پرستاران باردار وجود داشت. مثلا در بخش خصوصی با گرفتن شرح حال سعی می‌کردند که پرستار متأهل و باردار را استخدام نکنند و ترجیح می‌دادند پرستاران مجرد یا متأهلانی را استخدام کنند که تمایلی برای بارداری نداشتند چرا که به زعم آنان بارداری بر روی عملکرد پرستاران تأثیر می‌گذارد و باید از مرخصی قبل و پس از زایمان نیز استفاده کنند به همین دلایل بخش خصوصی تمایلی به استفاده از پرستاران متأهل و یا کسانی که تمایل به بارداری از خود نشان می‌دادند نداشت.

قائم مقام سابق سازمان نظام پرستاری با تأکید بر رنج مضاعف پرستاران باردار اظهار کرد: در زمانی که در سازمان نظام پرستاری بودیم، گزارش‌های مختلفی از سقط‌های ناشی از فشار کاری در پرستاران باردار زاهدانی وجود داشت.

وی تأکید کرد: عمده مشکلات پرستاران باردار در پرستارانی دیده می‌شود که به صورت شرکتی استخدام شده‌اند و در صورت بارداری پس از قرارداد عذر او را می‌خواهند.

چالش مرخصی زایمان پرستاران

شریفی مقدم یادآور شد: عمده قوانینی که به نفع پرستاران است اجرا نمی‌شود، این مشکلات موجب می‌شود که برخی از پرستاران ترجیح دهند که باردار نشوند چرا که در صورت بارداری کار خود را از دست می‌دهند. در نظام سلامت قوانینی بسیار خوبی وجود دارد، اما مشکل آنجا است که این قوانین اجرا نمی‌شود و هرکسی به نفع خود این قوانین را تفسیر می‌کند.

وی ادامه داد: در قرارداد یکی از شرکت‌ها به تأمین پرستار آمده است که هرگاه کارفرما تشخیص داد می‌تواند فرد را اخراج کند؛ چنین قرارداد‌هایی به نفع کارفرما است.

دور زدن قانون مرخصی زایمان پرستاران

وی بیان کرد: در بخش خصوصی و دولتی که پرستاران شرکتی کار می‌کنند اگر کسی باردار شد آن دستگاه موظف است که پس از بارداری دوباره آن پرستار را به کار گیرد، اما شرکت‌ها زیر بار این موضوع نمی‌روند، این درحالیست که قوانین به صورت شفاف از مرخصی زایمان حمایت می‌کنند. در پرستارانی که استخدام دولتی هستند این قوانین برای آنان اجرا می‌شود. البته تعداد این گروه بسیار از کمتر است و عمده آنان حتی در بیمارستان‌های دولتی نیز شرکتی هستند.

دبیرکل خانه پرستار افزود: پرستاران مجبور هستند در شرایط بد کار کنند به این دلیل که کارفرما هر وقت خواست می‌تواند آن‌ها را اخراج کند یا اینکه مجددا با آن‌ها قرارداد نخواهند بست؛ در این وضعیت کرونایی هم دیدیم که برخی از پرستاران باردار متأسفانه جان خود را از دست دادند.

شریفی مقدم اظهار کرد: با وجود تأکیداتی که ماه‌های اخیر بر روی مرخصی زایمان شد و حتی مجوز اجرایی آن صادر شد بعید می‌دانم شرکت‌های خصوصی به ویژه در حوزه پرستاری زیر بار آن بروند و مطمئنا راه‌هایی برای دور زدن آن پیدا می‌کنند.

ضمانت اجرایی مرخصی زایمان

با این حال نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس در این رابطه گفته است که مرخصی ۹ ماهه زایمان ضمانت اجرایی داشته و با متخلفان برخورد قضایی می‌شود.

فاطمه رحمانی درباره ساز و کار برخورد با دستگاه‎های اجرایی و فعالان بخش خصوصی که در اعطای ۹ ماه مرخصی زایمان با حقوق همراهی نمی‎کنند گفت: امیدواریم با مصوبه دولت، مشکل اجرا نشدن قانون مرخصی زایمان در بخش خصوصی هم حل شود، اما باید در مجلس برای برخورد با تخلفات پیش‌بینی لازم را داشته باشیم و در قانون بگنجانیم.

رحمانی افزود: با توجه به این‎که هم‌اکنون در حال اصلاح طرح جوانی جمعیت برای اخذ تاییدیه شورای نگهبان هستیم، اگر نیاز به رفع ابهام و محکم‌کاری بیشتر باشد، موضوعاتی مثل برخورد با تخلفات را هم در طرح لحاظ خواهیم کرد تا حمایت بیشتری از مادران صورت بگیرد.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
انیسا
0
0
يکشنبه ۰۴ مهر ۱۴۰۰
باسلام
بنده پرستار هستم که در اواخر سال ۹۸ طرح اجباریم رو تموم کردم واز زمان شیوع ویروس کرونا بدلیل کمبود نیرو واحساس وظیفه شرعی وانسانیم ادامه طرح اختیاری دادم و به صورت داوطلبانه در بخش های تنفسی فعالیت داشتم ، چندین بار سهمیه جذب کارکنان داوطلب در بخش های کرونا اومد که بایستی تبدیل وضعیت بشن به شرکتی متاسفانه بدلیل تبعیض مارو جذب نکردن و در آزمون ۹۹ وزارت بهداشت و درمان شرکت کردم و تونستم پیمانی قبول بشم وامسال حکمم صادر شده ، باتوجه به اینکه بار دار بودم و در اردیبهشت ۱۴۰۰ فارق شدم متاسفانه مرخصی زایمان بهم تعلق نگرفت والان بچه ۴ ماه دارم که مجبورم بذارمش پیش همسایم وبرم سرکار ، با این شرایط ایا برای افرادی مثل ما مرخصی زایمان یا همکاری درخصوص اینکه موظفیمون کمتربشه وجود داره که بتونم به بچه ام رسیدگی کنم تا ۹ ماهش تموم بشه ، خواهشتن پیگیری کنید واقعا در شرایط بدی هستم و مجبورم بخاطر اینکه کارمو از دست ندم بچه ام رو آواره کردم
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/شایع‌ترین علائم کمبود کلسیم

کدام مواد مغذی برای ارتقای عملکرد تیروئید ضروری هستند؟

گم شدن اصلی‌ترین بحران‌های ایران در میان وعده‌های ناممکن پوششی‌ترین کاندیدا‌ها/ مهاجران افغان، آب، خشکسالی، زنان و ... دیگر هیچ!

جبران فقر آهن با این ۵ ماده غذایی

نیکزاد: مردم به شایعات انصراف قالیباف توجه نکنند

جنجال تازه داماد حسن روحانی خبرساز شد

اطلاعیه ستاد انتخابات؛ ساعت شروع اخذ رای اعلام شد

فیلم/چند نفر واجد شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری هستند؟

ستاره پرسپولیس پیشنهاد ۵۰ میلیاردی را رد کرد!

عکس/قیمت آپارتمان‌های شرق تهران

بمب بزرگ پرسپولیس؛ ستاره سوریه‌ای در راه ایران!

عکسی بسیار قدیمی از کریم شیره‌ای/ او که بود؟

بازار لپ تاپ به دست قاچاقچیان می‌افتد

زیدآبادی، تحلیلگر سیاسی: به گمان «شریعتمداری»، یگانه شدن کاندیدا‌های جناح‌شان معجزه می‌کند

عکس / اقدام رسمی استقلال برای بازگشت مهدی قایدی

عکسی از شال و عمامه شهید رئیسی در مراسم چهلم شهدای خدمت

اولین مناظره انتخاباتی بایدن و ترامپ؛ آن‌چه باید بدانیم

عکسی از همسر و دختران شهید ابراهیم رئیسی

عکس/فرزند رهبر انقلاب در مراسم اربعین رئیسی

تصویری از علم الهدی در مراسم چهلم ابراهیم رئیسی

اولین عکس از قاضی‌زاده بعد از انصراف از انتخابات

عکس پُربازدید از پزشکیان در مراسم چهلم رئیسی

قاضی‌زاده سخنان سخنگوی خود را رد کرد

واکنش کرباسچی به انصراف کاندیداهای پوششی

سقف قیمت بلیت پرواز‌های داخلی اعلام شد

برنامه بازی‌های ایران در مرحله سوم انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶

عکس/ حمایت رسمی قاضی‌زاده از جلیلی

عکس/درخواست کاندیدای «پوششی» از قالیباف و جلیلی: اجماع کنید

تصویری از داماد حداد عادل در مراسم چهلم وزیر خارجه شهید

مقام آمریکایی: ایران به‌دنبال سلاح هسته‌ای نیست

اولویت‌های اقتصادی روی میز دولت چهاردهم چیست؟

هر آنچه از کاخ نیاوران باید دانست

مهم‌ترین ویژگی خودرو‌های انژکتوری که باید بدانید

معرفی تانک کرار، رقیب ایرانی تانک آمریکایی آبرامز

بزرگترین بازار مصرف اسباب بازی کدام کشورها هستند؟

جنایتی که مرد خیاط با قیچی مرتکب شد

ب ام و ۵۰۷ زیباترین خودرو تاریخ این کمپانی است؟ +عکس

کمترین و بیشترین بازدهی نماد‌های بورس در هفته اول تیر ۱۴۰۳

آماری تکان دهنده از خط فقر در ایران

اعلام تاریخ بازی‌های ایران در مقدماتی جام جهانی

عکس/حضور جذاب بازیگران معروف در کنسرت رضا گلزار

پای زنان هم به جوکر باز شد

علیرضا بیرانوند کجاست؟

عکس قدیمی از کامبیز دیرباز برای دهه شصتی‌ها

دانشجویان و اساتید از رئیس‌جمهوری جدید چه می‌خواهند؟

جنگ کریدور‌ها و طرح خاورمیانه‌ای بایدن؛ تلاش تازه ایران و ترکیه برای کریدور جایگزین در قفقاز

فیلم / بله، یک رئیس جمهور شجاع می‌تواند بایستد

جزییات نرخ جدید بلیت هواپیما برای پرواز‌های داخلی

فیلم/تقسیم نقش‌های سینمایی در پارتی‌های شبانه!

چراغ سبز امیر عابدزاده به پرسپولیس+ عکس