تاریخ انتشار: ۱۶:۰۰ - ۲۸ شهريور ۱۴۰۰

فسخ قرارداد قرن فرانسوی یا فروش زیردریایی که هوا شد؟

وزیر خارجه فرانسه روز پنجشنبه نقش آمریکا در فسخ قرارداد خرید زیردریایی‌های فرانسوی را به «خنجر از پشت» تشبیه کرد. او همچنین رویکرد جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در قبال پاریس را مشابه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق ایالات متحده خواند.

فسخ قرارداد قرن

اقتصاد ۲۴-نقش آمریکا در فسخ قرارداد استرالیا با فرانسه برای خرید زیردریایی از این کشور منجر به بحرانی دیپلماتیک بین پاریس و واشنگتن شده است.

این بحران دیپلماتیک بین دو عضو دائم شورای امنیت و متحد ناتو را می‌توان آخرین نمود از شکافی دانست که طی دهه‌های اخیر بین ایالات متحده و قدرت‌های اصلی اروپایی پدید آمده بود. پاریس در واکنش به نقش آمریکا در فسخ قرارداد استرالیا برای خرید زیردریایی از فرانسه اعلام کرد جشنی را که قرار بود در گرامیداشت روابط دو کشور در اقامتگاه سفیر فرانسه در واشنگتن برگزار شود لغو کرده است.

ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه روز پنجشنبه نقش آمریکا در فسخ قرارداد خرید زیردریایی‌های فرانسوی را به «خنجر از پشت» تشبیه کرد. او همچنین رویکرد جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در قبال پاریس را مشابه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق ایالات متحده خواند.

روزنامه فرانسوی فیگارو با استفاده از واژه «خیانت» برای رفتار دولت آمریکا، آن را یادآور انصراف باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا از همراهی با فرانسه در حمله به مواضع حکومت بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه به دنبال استفاده از سلاح‌های شیمیایی در این کشور در سال ۲۰۱۳ دانست.


بیشتر بخوانید: استرالیا: درباره قرارداد زیردریایی نسبت به فرانسه صادق بودیم


با این حال مهم ترین شکاف بین آمریکا و فرانسه پس از جنگ جهانی دوم در سال ۲۰۰۳ و در دوران ریاست‌جمهوری ژاک شیراک، رئیس‌جمهوری وقت فرانسه پدید آمد.

پاریس در آن زمان حاضر به همراهی با دولت جورج دبلیو بوش، چهل و سومین رئیس‌جمهوری آمریکا برای حمله به عراق نشد. دومینیک دوویلپن، وزیر خارجه وقت فرانسه در جلسه شورای امنیت در برابر کالین پاول، همتای آمریکایی خود ایستاد و از موضع پاریس که آلمان را نیز با خود همراه می‌دید دفاع کرد. یکی دیگر از بحران‌های دیپلماتیک در روابط واشنگتن با قدرت‌های اروپایی در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما و به دنبال افشاگری‌های ادوارد اسنودن، کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا روی داد. ادوارد اسنودن در آن زمان از شنود مکالمات رهبران و دیپلمات‌های اروپایی از سوی ایالات متحده پرده برداشت.

رنگ باختن امید اروپایی‌ها به گشایش فصل جدید در روابط با آمریکا

هر چند تنش و اختلاف بین آمریکا و قدرت‌های اروپایی تا پیش از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۷ وجود داشت، اما ریاست‌جمهوری او به اختلاف‌ها در دو سوی اقیانوس اطلس ابعاد جدیدی بخشید.

اروپایی‌ها با وجود تنش‌های متعدد با واشنگتن در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ امیدوار بودند تا با آغاز دوران ریاست جمهوری جو بایدن فصل جدیدی در روابط با واشنگتن گشوده شود.

امیدی که این روز‌ها پس از خروج آمریکا از افغانستان و اعلام پیمان امنیتی «اوکوس» با مشارکت آمریکا، بریتانیا و استرالیا رنگ باخته است. پافشاری جو بایدن بر موعد ۳۱ اوت (۹ شهریور) برای خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان باعث شد تا لندن، برلین و پاریس در برابر عمل انجام‌شده قرار گیرند.

اکنون نیز فرانسه تنها چند هفته پس از خروج نظامیان آمریکا شاهد فسخ قرارداد فروش زیردریایی به استرالیا است. پاریس از این قرارداد به عنوان «قرارداد قرن» یاد می‌کرد. یک مقام ارشد در کاخ سفید روز پنجشنبه گفته بود که واشنگتن از قبل فرانسه را در جریان اعلام پیمان امنیتی «اوکوس» و لغو قرارداد زیردریایی‌ها قرار داده بود. سخنانی که ساعاتی بعد از سوی پاریس تکذیب شد.

بحران دیپلماتیک کنونی بین پاریس و واشنگتن و درهم شکسته شدن توهم اروپایی‌ها درباره تفاوت رویکرد جو بایدن با دونالد ترامپ ممکن است فرانسه را که چند ماه دیگر عهده‌دار ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا خواهد شد در پیگیری موضوع استقلال راهبردی اتحادیه اروپا و تشکیل نیروی نظامی اروپایی مصمم‌تر کند.

یورونیوز

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استایل تابستانه و جوان‌پسند بازیگر تاسیان در یک مراسم

عکس/ چشم انداز بی نظیر از کلیسای وانک اصفهان تجلی معماری ایرانی

مبلغ قرارداد آل‌کثیر با استقلال لو رفت

عکس/ ژست ملوکانه ناصرالدین شاه در کنار عزیز سلطان ۱۳۲ سال پیش در سرخه حصار

دستور اژه‌ای برای شناسایی عاملان حادثه تروریستی زاهدان

جهش یورو در سایه جنگ؛ آیا مداخله بانک مرکزی کافی بود؟ + نمودار

افزایش چشمگیر آگهی‌های فروش فوری خانه‌های لاکچری + جدول قیمت ها

رونمایی از مجسمه ۱۵ متری برنزی آرش کمانگیر در میدان ونک

فیلم/ سفر یکی از مقامات آژانس به ایران ظرف دو هفته آینده

فیلم/ درخواست عجیب برادر قاتل الهه حسین نژاد

دستپخت عجیب مهدی تاج برای فوتبال ایران

عکس/ چهره بانمک و خنده دار نادرسلیمانی در جشن تولد ۵۸ سالگی‌اش با کیک خاص

عکس/ استوری وریا غفوری درباره دو شهید کردستانی

فیلم/ هجوم هزاران فلسطینی به کامیون‌های کمک‌های بشردوستانه

صادرات نفت ایران ادامه دارد

عکس/ ژست خاص رضا بیک ایمانوردی ۷۳ سال پیش در حال تمرین وزنه برداری

اینفوگرافی/ آب تهران کجا مصرف می‌شود؟

فیلم/ ایران با سازوکار ماشه مخالف است

بورس کالای ایران میزبان عرضه ۳۰۸ هزار تن محصول

فیلم/ خبر خوب برای بازنشستگان تامین اجتماعی

حمله تند آتیلا حجازی به مدیرعامل استقلال

۲۰ پول قدرتمند دنیا در سال ۲۰۲۵ را بشناسید + عکس

کاهش ۲۶ درصد موجودی مخازن سد‌های کشور

عکس/ سجده کننده به رضا پهلوی شانه به شانه قالیباف

هشدار عباس آخوندی به پزشکیان درباره لایحه جنجالی

رئیس‌جمهور چرا گفت‌و‌گو با اپوزیسیون را از «میرحسین» شروع نمی‌کند؟

بازی دو سر سود چین در بازار نفت روسیه و ایران

عکس/ توئیت اوباما درباره قحطی غذا در غزه

بلاتکلیفی گاز‌های گم‌شده در اعماق اقیانوس

شرط پزشکیان برای استرداد لایحه جنجالی

کریدور چابهار–زنگزور: چارسوک ایران به جهان

آب برنج در آسیاب خشکسالی ریختن/ چگونه کاشت برنج ناگهان در بلوچستان رونق گرفت؟

تهران تا روز صفر آبی فاصله‌ای ندارد

عکس/ حضور رئیس کل دادگستری در دادگاه الهه حسین نژاد

روایت در انحصار حاکمیت/ تصویب همراه با دستپاچگی لایحه دو فوریتی دولت برای «جرم‌انگاری محتوا» در مجلس

نگرانی روزنامه‌نگاران از لایحه محدودکننده آزادی بیان

الهه حسین‌نژاد در بیابان زنده بوده است

آیا لایحه حاشیه‌ساز پس گرفته می‌شود؟

دولت در محاصره مجلس با ۱۹۲۰ سوال از وزرا / ارزیابی نمایندگان درباره علل افزایش سوالات از اعضای کابینه

نامه صریح ۱۹ نماینده به پزشکیان درباره بازپس گیری لایحه جنجالی

فیلم/ خروج مرگبار قطار از ریل در آلمان

جیره بندی آب در راه است؟

جزئیات جلسه محاکمه قاتل الهه حسین نژاد

خروج شاهین از جمع مدل‌های میلیاردی بازار

آژیر بدون پناهگاه؛ مساله اظهارات عجیب اعضای شورای شهر تهران درباره نصب بلندگو‌ در میادین شهر

سه روایت تازه از قربانیان جنگ ۱۲ روزه

بورس دوباره ریزش کرد

فیلم/ اظهارات جدید وزیر کشور درباره اخراج اتباع افغان

قیمت نفت صعودی شد

فیلم/ افزایش دما برای تمامی استان‌ها از سه‌شنبه