تاریخ انتشار: ۱۴:۵۹ - ۱۴ مهر ۱۴۰۰
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد:

بحران ورشکستگی در انتظار نیروگاه‌های تجدیدپذیر/ همدستی توتال و عراق علیه ایران

بحران ورشکستگی نیروگاه داران تجدیدپذیر در حالی به دولت سیزدهم به ارث رسید که رویکرد وزیر جدید نیرو نیز این بحران را تشدید و صدای اعتراض نیروگاه داران این بخش را بلند کرده است.

بحران ورشکستگی در انتظار نیروگاه‌های تجدیدپذیر/ هم دستی توتال و عراق علیه ایران

اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: چندی پیش توتال به عنوان غول نفتی و انرژی فرانسوی در عراق قراردادی معادل ۲۸ میلیارد دلار امضا کرد و در پی آن درصدد است واردات گاز از ایران را محدود کند. پیمان حسین قلمبر با هشدار نسبت به این اقدام توتال، فرصت ایران برای افزایش صادرات برق از طریق نیروگاه‌های تجدیدپذیر را گوشزد می‌کند و معتقد است کشور نباید این فرصت را از دست بدهد.

آغاز همکاری عراق و غول فرانسوی

یک نیروگاه دار تجدیدپذیر در این رابطه به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: عراق و غول نفتی فرانسوی توتال سرگرم مذاکره برای همکاری مشترک روی پروژه‌های نیروگاه‌های خورشیدی و استخراج گاز هستند.

پیمان حسین قلمبر افزود: وزارت نفت عراق در بیانیه‌ای اعلام کرد این کشور و توتال براساس قراردادی که در ۲۷ ژانویه به امضا رسانیده اند، قرار است در پروژه‌های جمع آوری گاز از میدان نفتی رتاوی در جنوب، دیاله در شرق و انبار در جنوب شرقی عراق همکاری کنند.

وقتی توتال ایران را کنار می‌گذارد

مدیرعامل شرکت آریانا انرژی و عضو انجمن مهندسین برق و الکترونیک ایران با بیان اینکه عراق و توتال بر سر پروژه‌های توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در استان‌های مرکزی و جنوبی این کشور گفتگو کردند، گفت: این گفتگو‌ها درباره حمایت احتمالی و فاینانس پروژه‌های زیرساخت نفت توسط توتال در عراق است.

قلمبر با بیان اینکه عراق تحت فشار آمریکا، در تلاش برای کاهش وابستگی به واردات گاز و برق ایران است، گفت: از زمانی که آمریکا صنعت انرژی ایران را در سال ۲۰۱۸ هدف تحریم قرار داد، عراق معافیت‌های متعددی از واشنگتن برای ادامه واردات انرژی از ایران دریافت کرد.

بحران ورشکستگی در انتظار نیروگاه‌های تجدیدپذیر/ هم دستی توتال و عراق علیه ایران

عراق به برق ایران نیاز دارد

این فعال بخش خصوصی در حوزه نیروگاه‌های تجدیدپذیر در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: عراق برای جلوگیری از کمبود شدید برق به ویژه در ماه‌های گرم تابستان که دمای هوا در جنوب این کشور به ۵۰ درجه می‌رسد، به واردات انرژی ایران نیاز دارد.

قلمبر با بیان اینکه گازی که در عراق تولید می‌شود، عمدتا به همراه نفت استخراج می‌شود که در حال حاضر تولیدش به دلیل مشارکت عراق در توافق کاهش تولید اوپک پلاس محدود شده، گفت: به این ترتیب میزان گاز مورد نیاز برای تولید برق در این کشور کمتر شده است. عراق همچنین قصد دارد مشعل سوزی را کاهش دهد. طبق گزارش بانک جهانی در سال ۲۰۱۹، عراق پس از روسیه، دومین رکورددار مشعل سوزی در جهان است.

غفلت ایران در استفاده از مخازن مشترک

مدیرعامل شرکت آریانا انرژی و عضو انجمن مهندسین برق و الکترونیک ایران با تاکید بر اینکه عراق قصد دارد از عربستان سعودی، کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس، ترکیه و اردن برق وارد کند، گفت: این کشور در حال بررسی پروژه‌های انرژی خورشیدی برای کمک به رفع کمبود برق است. بر اساس گزارش پلاتس، توتال در مقایسه با سایر غول‌های نفتی مانند اکسون موبیل، انی و بریتیش پترولیوم، فعالیت‌های محدودی در عراق دارد. این شرکت فرانسوی در میدان حلفیه در استان میسان در جنوب عراق ۲۲.۵ درصد و در بلوک اکتشافی سارسنگ در منطقه کردستان ۱۸ درصد سهم دارد.

قلمبر ادامه داد: توتال به دنبال سرمایه‌گذاری در بخش گازی عراق و ایجاد زیرساخت از طریق صرفه جویی در خرید گاز و برق از ایران است.

آیا قطر و اماراتی جدید در راه است؟

مدیرعامل شرکت آریانا انرژی با بیان اینکه نتایج مثبت کشور‌های خلیج فارس و غفلت ایران در استفاده از مخازن مشترک حالا کشور جنگ زده عراق را محفل غول‌های انرژی دنیا کرده است، گفت: این روز‌ها شرکت فرانسوی توتال، چهار قرارداد بزرگ به ارزش ۲۷ میلیارد دلار با دولت عراق منعقد کرده که در فاز اول توسعه میدان نفتی رتاوی در جنوب عراق؛ ساخت پالایشگاه مرکزی، جداسازی و پالایش گاز طبیعی تولیدشده در پنج میدان جنوبی آن کشور و تزریق آب خلیج فارس به میدان‌های نفتی برای حفظ سطح استخراج و تولید و ساخت نیروگاه انرژی خورشیدی یک‌ هزار مگاواتی بوده است.

تبعات قطع صادرات برق ایران به عراق

مدیرعامل شرکت آریانا انرژی به اقتصاد ۲۴ گفت: عراق برای تامین سوخت نیروگاه‌های برقش به توسعه فوری منابع گازش نیازمند است، چون به‌شدت به واردات گاز و برق ایران وابسته است و آن هم در ماه‌های اخیر به دلیل بدهی‌های پرداخت نشده و بالا رفتن مصرف در داخل ایران، نامنظم بود.

پیمان حسین قلمبر با بیان اینکه تحریم صادرات گاز ایران به عراق از سوی آمریکا معافیت دارد، اما به دلیل تحریم‌های بانکی پول آن قابل پرداخت به ایران نیست، گفت: عراق در حال حاضر برای تامین نیاز داخلی‌اش به گاز باید دو میلیارد فوت مکعب گاز وارد کند و به همین دلیل درصدد است ظرفیت تولید گازش را تا سال ۲۰۲۵ به سه میلیارد فوت مکعب برساند.

قطع واردات گاز از ایران در دستور کار عراق است

مدیرعامل شرکت آریانا انرژی گفت: عراق روزانه ۱۶میلیارد متر مکعب گاز طبیعی را سر چاه‌های استخراج نفت می‌سوزاند و میلیون‌ها دلار درآمدش را از دست می‌دهد، اما حالا توتال با یک پالایشگاه مرکزی به جدا کردن و پالایش گاز استخراج‌شده به‌همراه نفت در میدان‌های نفتی جنوبی عراق کمک می‌کند.

قلمبر ادامه داد: عراق می‌خواهد در دو تا سه سال آینده، سوزاندن گاز در میدان‌های نفتی را به صفر برساند و گاز تولید شده و برای سوخت نیروگاه‌های برق استفاده کند و گاز تولیدی در جنوب عراق هم کمک می‌کند که واردات گاز عراق از ایران را قطع کند.

وی ادامه داد: قیمت گاز وارداتی عراق از ایران حدود هشت دلار برای هر یک میلیون بی‌تی‌یو (۲۹۳ کیلووات ساعت) است در حالی که به گفته وزیر نفت عراق، قیمت گاز تولیدی در پروژه‌های توتال، ۱/۵ دلار برای این حجم از انرژی است.

ایران هم‌ردیف کشور‌هایی است که دچار فقر اقتصادی هستند

مدیرعامل شرکت آریانا انرژی با بیان اینکه بانک جهانی (The World Bank) به تازگی تولید ناخالص داخلی (یا همان GDP) ایران را بر اساس نرخ ارز نیمایی (حدود ۲۲ هزار و ۸۰۰ تومان در زمان نگارش این متن) به روزرسانی کرده است، گفت: اقتصاد ایران که تا پیش از این ادعا می‌شد در زمره ۲۰ اقتصاد بزرگ دنیاست، اکنون دست‌کم ۳۰ رتبه تنزل پیدا کرده و ایران حالا ۵۱ امین اقتصاد بزرگ دنیاست. اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۹۱ میلیارد دلار کالا و خدمات تولید کرده است. در همان سال، اقتصاد ترکیه حدود ۷۲۰ میلیارد دلار (۴ برابر بیشتر از ایران) تولید داشته و اقتصاد پاکستان هم حدود ۲۶۳ میلیارد دلار (حدود ۳۷ درصد بیشتر از ایران) تولید کالا و خدمات داشته است.


بیشتر بخوانید: از پشت بام خود درآمدزایی کنید!


قلمبر به اقتصاد ۲۴ گفت: جایگاه اقتصادی ایران بر اساس گزارش‌های بانک جهانی، به حالت اضطرار درآمده و ایران هم‌ردیف کشور‌هایی است که دچار فقر اقتصادی هستند. «سرانه تولید ناخالص داخلی» در ایران در سال ۲۰۲۰ میلادی، حدود ۲ هزار و ۳۰۰ دلار محاسبه شده، یعنی تقریبا برابر با کشور‌های فقیر دنیا مانند جزایر سلیمان، غنا، نیجریه و کنگو.

مخالفت وزیر نیرو با خرید تضمینی برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر

مدیرعامل شرکت آریانا انرژی در مورد رویکرد دولت سیزدهم و نگاه وزیر جدید نیرو به ایجاد انگیزه برای سرمایه‌گذاران در بخش انرژی‌های خورشیدی به اقتصاد ۲۴ گفت: در سال ۹۹ بود که هشدار خروج سرمایه‌گذاران از صنعت ساخت نیروگاه خورشیدی را داده بودیم و امروز شاهد مرگ این جسم بی جان هستیم.

پیمان حسین قلمبر می‌افزاید: به دستور علی اکبر محرابیان وزیر جدید نیرو، خرید تضمینی برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر از یک مهرماه ۱۴۰۰ متوقف شد. ساتبا (سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی ایران) با همکاری توانیر به عنوان ضابط اجرایی قرارداد‌های تجدیدپذیر در کشور این اطلاعیه را به تمام شرکت‌های توزیع نیروی برق سراسر کشور ارسال کرده و از آن‌ها خواسته شده است تا اطلاع ثانوی از عقد قرارداد‌های خرید تضمینی جلوگیری کنند. علی اکبر محرابیان که با طرح ایجاد ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر طی ۴ سال توانسته بود نظر مثبت نمایندگان مجلس را جلب کند و رای اعتماد بگیرد در اولین قدم با خرید تضمینی برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر مخالفت کرد.

وی ادامه داد: وزیر سابق نیرو در اردیبهشت سال ۱۴۰۰ ابلاغ کرد ۴۰ درصد به قیمت‌های پایه خرید تضمینی برق انرژی‌های تجدیدپذیر اضافه شود، اما در کمال تعجب ۳۰ تا ۴۰ درصد در ابتدای سال‌های هشتم، دوازدهم و شانزدهم از قرارداد‌ها کم کرد! طوری که مجموع درآمد یک نیروگاه خورشیدی با ابلاغیه قدیم بیشتر از مجموع درآمد همان نیروگاه با ابلاغیه جدیدی که ۴۰ درصد قیمت‌های پایه را افزایش داده بود، می‌شود.

مهاجرت نیروگاه داران تجدیدپذیر از ایران

مدیرعامل شرکت آریانا انرژی گفت: در ایران با تغییر دولت‌ها و شیوه‌های مدیریتی و به دور از پیروی از استاندارد‌های جهانی و الگوبرداری از کشور‌های موفق در حوزه تجدیدپذیر‌ها هنوز هم تصمیمات یک شبه و کارشناسی نشده ایران را به جایی با ریسک سرمایه‌گذاری بالا تبدیل کرده که نه تنها سرمایه‌گذاران خارجی، بلکه سرمایه‌گذاران داخلی را هم فراری داده است.

پیمان حسین قلمبر به اقتصاد ۲۴ گفت: با تصمیم مبهم برای تجدیدپذیر‌ها به نظر می‌رسد وزیر نیرو که با اوجی وزیر فعلی نفت سابقه دوستی دارد می‌خواهد از ظرفیت‌های قانونی در خصوص در اختیار قرار دادن سوخت معادل صرفه‌جویی شده به سرمایه گذاران بخش تجدیدپذیر آن‌ها را به حضور در این بخش ترغیب کند. مشاوران محرابیان وی را متقاعد کرده اند که با قیمت‌ها و شرایط فعلی در صورتی که سوخت معادل صرفه جویی شده به نیروگاه‌های تجدیدپذیر اختصاص یابد بازگشت سرمایه نیروگاه‌های تجدیدپذیر به حدوداً دو تا دو و نیم سال کاهش خواهد یافت. در طرح وزیر جدید نیرو قرار است سوخت معادل صرفه جویی شده به صورت حواله‌ای در اختیار سرمایه گذاران قرار گیرد تا آن‌ها نیز با ارائه این حواله‌ها و فروش ظرفیت سوخت شان در بورس انرژی مطالبات را تبدیل کنند؛ شیوه‌های ابداعی که هیچ وقت جواب نداده است!

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول