تاریخ انتشار: ۱۷:۱۰ - ۱۶ مهر ۱۴۰۰
بپذیریم که لغو کلیه تحریم‌ها امکان‌پذیر نیست

افزایش توان هسته‌ای موجب عقب‌نشینی طرف مقابل نمی‌شود

  یک کارشناس سیاست خارجی گفت: اگر ایران بازگشت پای میز مذاکره را به منظور اصلاحات اقتصادی داخلی به تعویق انداخته تا اثربخشی تحریم‌ها را کم کند قطعا اقدام درستی است و توجیه دارد تا صبوری کنیم که البته چنین قرائن و شواهدی وجود ندارد، اما اگر امیدوار است افزایش توان هسته‌ای به تغییر رفتار طرف مقابل بینجامد اقدام درستی نیست و ما می‌بینیم دستیابی کره شمالی به بمب اتم هم باعث عقب نشینی غرب نشده است.

بهشتی پور

اقتصاد ۲۴ - حسن بهشتی‌پور در ارزیابی اظهارات وزیر امور خارجه در خصوص زمان و شرایط بازگشت به مذاکرات وین برای احیای برجام در پاسخ به این سوال که تعلل تهران برای بازگشت به وین ناشی از چه رویکردی است و این موضوع تا چه میزان می‌تواند به ضرر منافع کشور باشد، گفت: واقعیت این است که ایران تعهداتی را در چهارچوب برجام انجام داد و آمریکا از اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد و این مساله خیلی مهم است که همواره توجه داشته باشیم که این طرف آمریکایی بود که از توافق هسته‌ای خارج شد و تعهداتش را زیر پا گذاشت و ایران یک سال صبر استراتژیک کرد تا ببیند آیا اروپا به تعهدات ۱۱ گانه خود که مکتوب نیز شد، عمل می‌کند که شاهد بودیم آن‌ها هم به تعهدات خود پایبند نبودند و ایران در ۵ مرحله و در چهارچوب برجام تعهدات خود را کاهش داد مجلس شورای اسلامی هم در پایان با مصوبه خود دولت را ملزم به اجرای اقداماتی تندتر کرد به امید اینکه با این اقدامات طرف مقابل را به اجرای تعهدات خود وادار کند، اما طرف مقابل خلاف پیش‌بینی مجلس اقدام کرد و ۶ دور مذاکره هم انجام شد که پیشرفت‌هایی داشت و، اما موانع اساسی داشت.

وی ادامه داد: اگر ایران بازگشت پای میز مذاکره را به منظور اصلاحات اقتصادی داخلی به تعویق انداخته تا اثربخشی تحریم‌ها را کم کند قطعا اقدام درستی است و توجیه دارد تا صبوری کنیم که البته چنین قرائن و شواهدی وجود ندارد، اما اگر امیدوار است افزایش توان هسته‌ای به تغییر رفتار طرف مقابل بینجامد اقدام درستی نیست و ما می‌بینیم دستیابی کره شمالی به بمب اتم هم باعث عقب‌نشینی غرب نشده است.

وی افزود: اگر ما منتظر یک تحول اقتصادی هستیم تا اهرم تحریم را از دست طرف مقابل بگیریم، خوب است، اما اگر منتظریم اتفاقی با افزایش توان هسته‌ای رخ دهد، سوابق کار نشان می‌دهد چنین اتفاقی نخواهد افتاد و نظام پیچیده تحریم، بدون مذاکره از بین نخواهد رفت.

این کارشناس سیاست خارجی در خصوص اظهارات وزیر امور خارجه مبنی بر آزادسازی ۱۰ میلیارد پول‌های بلوکه شده ایران پیش از آغاز مجدد مذاکرات وین که از سوی طرف مقابل به عنوان پیش شرط مذاکرات تعبیر و محکوم شده است، گفت: هزینه‌ای که امروز از تحریم به ما تحمیل می‌شود، بسیار فراتر از این مبلغ است؛ هزینه تولید نفت برای ایران در هر بشکه ۵ دلار است، اما اینکه در بازار تحریمی مبادله می‌کنیم ۲۰ دلار هزینه دور زدن متحمل می‌شویم؛ بنابراین آن‌هایی که سفارش می‌کنند که بپذیرید که مذاکره کنید تا تحریم‌ها لغو شود، می‌خواهند این هزینه را از روی دوش کشور بردارند که البته ما به دلیل تحریم ارزان فروشی هم می‌کنیم.

وی ادامه داد: باید رویکرد ما این باشد که بخش قابل توجه مذاکرات بر روی تحریم نفت و بانک مرکزی باشد چراکه این دو موضوع خیلی کلیدی است. همان ۱۰ میلیارد پول بلوکه شده ناشی از این است که ما نفت فروختیم و پول را نتوانستیم برگردانیم. ما باید رویکردی را بپذیریم که لغو کلیه تحریم‌ها به صورت یک جا امکان‌پذیر نیست، یعنی ما خواستار چیزی هستیم که هیچ گاه به نتیجه نمی‌رسد. ما حتی اگر اقداماتی را انجام دهیم که اقتصادمان به شکلی اثر تحریم را کم کند، اما تحریم از بین نمی‌رود فقط با اصلاحات اقتصادی می‌توانیم با دست بالا در مذاکرات حاضر شویم چرا که همه دنیا به تحریم‌های ایالات متحده تن داده‌اند و راه درست این است که مذاکرات را هدفمند صورت دهیم.


بیشتربخوانید:درخواست از ایران؛ عدم تعیین شرط برای بازگشت به میز مذاکرات برجام


وی افزود: اینکه آقای امیرعبداللهیان مساله ۱۰ میلیارد دلار را مطرح می‌کند ناشی از این است که تهران می‌خواهد ایالات متحده برای نشان دادن اراده خود برای احیای برجام حسن نیت نشان دهد که البته پول خودمان است که باید به ایران بازگردد و این می‌تواند گره مذاکرات را باز کند. ما با شرایط بین‌المللی مواجه هستیم که در تاریخ بی‌سابقه است این را باید تمام کنیم و این از طرق مذاکره انجام می‌شود. البته باید توجه داشته باشیم که مذاکره هیچ گاه یک طرفه و به نفع یک نفر انجام نمی‌شود؛ شما در مذاکرات امتیازی می‌دهید و امتیازی می‌گیرید و این امتیازات هم یکسان نیست و برای طرفی بیشتر و برای طرف دیگر کمتر است و اینکه بخواهیم غیر از این باشد، عوامانه است و نباید از مذاکره تابو بسازیم.

بهشتی‌پور در پاسخ به این سوال که حال که مشخص شده آقای باقری کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه مذاکره‌کننده ایران در وین خواهند بود، آیا اساسا می‌توان امیدوار بود کسی که از ابتدا با برجام مخالف بوده بتواند این موضوع را به سرانجام برساند، گفت: آقای باقری نه پیش از این و نه امروز که مامور انجام مذاکره شده رویکرد‌ها را تعیین نمی‌کرد و نمی‌کند و شورای عالی امنیت ملی است سیاست را به مذاکره کننده ابلاغ می‌کند تا برای آن چانه‌زنی کند؛ البته من قبول دارم که در طول مذاکرات، ۵۰ درصد مساله به مذاکره‌کننده، اشراف به حقوق بین‌الملل و روابط بین‌الملل و اینکه مناسبات قدرت را بداند و بداند جایگاهش کجاست و تردید نداشته باشد و بتواند استدلال کند و تشخیص دهد برمی‌گردد، ولی ۵۰ درصد مهم‌تر این است که چه چیزی به این مامور ابلاغ شده و کجا می‌تواند کوتاه بیاید و کجا کوتاه نیاید.

وی تاکید کرد: موفقیت یا عدم موفقیت مذاکره‌کننده مثل فوروارد تیم فوتبال است که در گل زدن یا نزدنش همه تیم مسئول هستند و تعیین استراتژی با شورای عالی امنیت ملی است و تنها تاکتیک به عهده مذاکره کننده است و حالا اینکه تیم معاون سیاسی وزارت امور خارجه تا چه میزان در این تاکتیک موفق باشند و بتوانند از آرمان‌ها فاصله بگیرند، مهم است.

منبع: ایلنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عربستان ۲۰۲۵؛ از میانجی گری میان ایران و آمریکا تا حل بحران اوکراین/ در عربستان انقلاب نخواهد شد، چون جوانان بن سلمان را دوست دارند/ پادشاهی سعودی مانند کره جنوبی مدرنیزه می‌شود

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ژست عجیب شیدا یوسفی با فرش ایرانی

عکس/ تیپ گنگ مهسا حجازی در حال خرید عید با کلاه گپ چند میلیونی

عکس/ استوری عاشقانه آیسان آقاخانی و رضا گلزار حسابی سروصدا کرد

عکس/ بنر‌های عجیب در سراسر شهر تهران جلب توجه کرد

عکس/ سارا و نیکا در آغوش محسن تنابنده

عکس/ استایل طاووسی شبنم قلی‌خانی با جواهر گران قیمت

عکس/ نمایی از خرم آباد ۹۳ سال پیش با خانه‌های کاهگلی

عکس/ قابی ماندگار و دیدنی از کتایون ریاحی در کنار نوه محمدعلی فردین

عکس/ تیپ کژوال لیندا کیانی با کیف و گوشواره یاقوتی

عکس/ حال و هوای مردم تهران در اسفند ۲۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اعتراف اسکارلت جوهانسن

شیرینی پزی مخصوص عید ۱۴۰۴

مرگ هولناک دختر مدرسه‌ای در ویلای اجاره‌ای

طرز تهیه فرنی شیره انگور، افطاری گرم و مقوی

جی ۲۰ چگونه عمل می‌کند و چرا اهمیت دارد؟/ اگر G20 متحمل شکست شود چه چیزی از بین خواهد رفت؟

رسوایی با برگه آزمایش

طرز تهیه نان سیب زمینی روسی

ربودن زن جوان با قصد آزار و اذیت

چرا برخی خاطرات را فراموش می‌کنیم؟

زیدآبادی: دکتر پزشکیان! مملکت در حال فنا شدن است، می‌خواهی چه کنی؟

ایران خواستار آتش‌بس دائمی در غزه شد

محمد فاضلی: عدد دبش در تاریخ ریاضیات می‌ماند!

واتساپ با قابلیت‌های تازه به‌روز‌رسانی شد!

سرپیچی ایرلاین‌ها از ممنوعیت توزیع مواد غذایی ناسالم

توضیح سخنگوی وزارت خارجه درباره محتوای نامه ترامپ به ایران

فیلم/حافظ‌خوانی سفیر کره جنوبی در ایران

ساعت کاری کارمندان تغییر کرد

پزشکیان: امروز دیگر کسی حرف خوب بدون عمل را از ما قبول نمی‌کند

پوتین: با پیشنهاد آتش‌بس موافقیم

ماجرای شماره متفاوت آقای گل لیگ یک

CFT و پالرمو در کمیسیون تصویب شد

آمریکا وزیر نفت را تحریم کرد

جزئیات قرعه‌کشی دور حذفی لیگ نخبگان آسیا اعلام شد

الجولانی پیش‌نویس اعلامیه قانون اساسی را امضا کرد

شهرداری تهران: هیچ مجوزی برای تخریب ساختمان سینگر صادر نشده

سهمیه سوخت تغییری نخواهد کرد

عصبانیت شدید نتانیاهو از گزارش سازمان ملل درباره جنایات اسرائیل

اتحادیه اروپا: به برجام متعهد هستیم

درگاه پرداخت ریالی روی وبسایت قمار!

محمدرضا شریفی نیا کیست؟| بازیگر پرحاشیه و تأثیرگذار سینمای ایران

مرگ پرویز در ۷۰ سالگی

مهدی قایدی به شخص مورد علاقه‌اش رسید

صلح اوکراین تازه آغاز ماجراست!

عکس/ ویلا‌های لاکچری ۸۳ سال پیش در بابلسر

اینفوگرافی/ عواملی که سلامت روده‌ها را تهدید می‌کند

فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون

قیمت برنج ایرانی به ۲۰۰ هزار تومان رسید

بهترین افطاری برای ماه رمضان

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت قطار در آستانه نوروز

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

پرسپولیس گرانترین و تراکتور ارزانترین بلیت در ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ عذرخواهی مجری صداوسیما از شهرداری

دلیل افطار کردن با خرما در ماه رمضان چیست؟

چرا بعد از غذا خوردن میل به شیرینی داریم؟

با رقم فساد چای دبش چند هواپیما می‌شد خرید؟

برای پیشگیری از زوال عقل در پیری چه باید کرد؟

فیلم/ تمرین شنای سوئدی امام جماعت با نمازگزاران در مسجد