اقتصاد ۲۴-امیرخان متقی، وزیر امور خارجه طالبان طی سخنانی در دوحه، پایتخت قطر خواستار بهبود روابط جهان با امارت اسلامی افغانستان شد، اما وعدهای جدی برای بازگشت دختران به کلاسهای درس نداد.
طالبان از زمان بازگشت به قدرت در ماه اوت، برای بهبود رابطه با جامعه جهانی بسیار تلاش کردهاند. افغانستان پس از سقوط حکومت وابسته به غرب اشرف غنی، با چالشهای اقتصادی بیشماری روبهرو است.
آقای متقی روز دوشنبه در جریان سخنرانی در «مرکز مطالعات مخاصمات و بشردوستانه» موسسه تحصیلات عالی قطر گفت: «جامعه جهانی به آغاز همکاری با ما نیازمند است. به این ترتیب ما میتوانیم جلوی ناامنی را بگیریم و همزمان با جهان روابط مثبت برقرار کنیم.»
کابینه طالبان تاکنون از سوی هیچیک از کشورهای جهان به رسمیت شناخته نشده است. نبود زنان و حضور کمرنگ نمایندگان اقلیتهای قومی و مذهبی از جمله انتقادهای جامعه جهانی نسبت به نخستین هیأت دولت جدید امارت اسلامی افغانستان است.
با این حال، دستکم ایالات متحده، قطر، ازبکستان و پاکستان با مقامهای عالیرتبه طالبان دیدار و گفتگو کردهاند و قرار است نمایندگان اتحادیه اروپا نیز روز چهارشنبه با آقای متقی و هیأتی از طالبان در دوحه قطر گفتگو کنند.
وزیر امور خارجه دولت افغانستان اعلام کرد که امارت اسلامی با دقت حرکت میکند؛ اما طالبان تنها چند هفته است که کشور را کنترل میکنند و نمیتوانند اصلاحاتی را که جامعه جهانی نتوانست در ۲۰ سال اجرا کند، به این زودی به سرانجام برسانند.
او در این باره گفت: «آنها [دولت پییشن]منابع مالی فراوان و حمایت گسترده بینالمللی داشتند، اما شما میپرسید چرا ما نتوانستیم همه اصلاحات را چندهفتهای انجام دهیم؟»
افغانستان در دو دهه گذشته با دشواریهای فراوان ازجمله فساد سازمانیافته، افزایش چشمگیر تولید مواد مخدر و کودکآزاری در مقیاس وسیع مواجه بود. دولتهای مورد شناسایی و حمایت جامعه جهانی و بهویژه کشورهای غربی، عامل بخش عمدهای از این مشکلات بودند.
مساله تحصیل دختران که احتمالا یکی از معدود دستاوردهای حضور ۲۰ ساله نمایندگان جامعه جهانی در افغانستان بود، یکی از چالشهای جدی پیشرو برای بهبود روابط میان حاکمان جدید کابل با جهان است. پیش از این آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد طالبان را بهدلیل خانهنشین کردن زنان و ممنوعیت تحصیل دختران به پیمان شکنی متهم کرده بود.
آقای متقی در سخنرانی روز دوشنبه خود بار دیگر از ایالات متحده آمریکا خواست تا ۹ میلیارد دلار داریی ارزی خارج از این کشور را آزاد کند. با این حال رئیس دستگاه دیپلماسی امارت اسلامی تاکید کرد که افغانستان «از طریق مالیاتها، عوارض گمرکی و فروش محصولات کشاورزی» کسب درآمد میکند.
فراتر از نابهسامانی اقتصادی، امارت اسلامی در مرزهای داخلی با چالش ادامه حملات شاخه «ولایت خراسان» دولت اسلامی هم روبهرو است. امیرخان متقی میگوید طالبان هماکنون کنترل تمام کشور را در دست دارد و میتواند با تهدیدهای داعش در افغانستان مقابله کند، اما فشارهای جامعه جهانی بر دولت جدید افغانستان، روحیه جنگجویان داعش را بالا برده است: «جهان به جای فشار، باید با ما همکاری کند.»
یورونیوز