تاریخ انتشار: ۰۹:۲۵ - ۲۷ مهر ۱۴۰۰
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم شوفاژ و تهویه مطبوع اعلام کرد؛

کوچکی بازار محصولات گرمایشی به دلیل گرانی

کاهش قدرت خرید، افزایش قیمت و رکود بازار مسکن بر افت تقاضای خرید محصولات گرمایشی تأثیر زیادی داشته است. البته کالای گرمایشی به وفور و با کیفیت بسیار بالا در بازار موجود است

 محصولات گرمایشی

اقتصاد ۲۴ - هر ساله با فرارسیدن فصل سرد تقاضا برای محصولات گرمایشی مانند انواع بخاری و لوازم شوفاژ و تهویه مطبوع افزایش می‌یافت اما بازار امسال محصولات گرمایشی متاثر از افزایش قیمت این اقلام، رکود ساخت‌وساز و کاهش شدید قدرت خرید مشتریان، حال و هوای دیگری دارد.

پارسال کاهش عرضه برخی از انواع پکیج و شوفاژ موجب کمبود و افزایش بی‌رویه قیمت این محصولات در بازار شده بود و شرکت‌های توزیع‌کننده را ناچار به تحویل این اقلام به ازای مهر کردن کارت گارانتی و تحویل در منازل کرد.اما به ‌گفته فعالان صنفی، امسال رشد تولید و عرضه این محصولات و افت تقاضای خرید موجب کاهش تخلفات در توزیع انواع محصولات گرمایشی و تهویه‌مطبوع مانند پکیج و شوفا‌ژ دیواری شده است.

با محمدباقر معتمد، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم شوفاژ و تهویه مطبوع در این زمینه گفت‌وگو کرده‌ایم.

*وضعیت این روزهای بازار پکیج، لوازم شوفاژ و تهویه مطبوع چگونه است؟

با توجه به فرارسیدن فصل سرد، امسال به مصرف‌کنندگان نوید می‌دهیم که کالاهای مورد نیاز آنها به‌وفور در بازار موجود است زیرا سیستم‌های گرمایشی اغلب در ایران و باکیفیت بسیار بالا تولید می‌شود و به واردات اینگونه محصولات نیازی نیست. همچنین کارخانه‌هایی که اینگونه محصولات را تولید می‌کنند و به مواداولیه نیاز دارند نیز معمولا پیش‌بینی لازم برای تامین این مواد و تداوم تولید اینگونه محصولات را داشته‌اند. با این روند اکنون شرایط به‌گونه‌ای است که بسیاری از محصولات گرمایشی بیش از نیاز در بازار مصرف وجود دارد و کمبودی در این زمینه احساس نمی‌شود. اما نسبت به سال گذشته بازار اینگونه محصولات توسعه نیافته و حتی از نظر میزان مصرف، بازار امسال نسبت به پارسال، نه‌تنها رشدی نداشته بلکه 10 تا 15درصد نیز کوچک‌تر شده است. در واقع کاهش تقاضا و ثابت ماندن تیراژ تولید کارخانه‌های داخلی، موجب ثبات نسبی در بازار محصولات گرمایشی مانند پکیج، شوفاژ و تهویه مطبوع شده است.

*شرایط کسب‌وکار فعالان این صنف نسبت به سال گذشته چه تغییری کرده است؟

امسال نه‌تنها شاهد رشد بازار محصولات گرمایشی نبوده‌ایم بلکه کسب‌وکار فعالان این صنف نسبت به پارسال افت کرده؛ به‌نحوی که برخی از اعضای این صنف اعلام می‌کنند که بعضی روزها از صبح تا شب هیچ‌گونه فروشی ندارند.

*آیا این شرایط طبیعی است؟

هر سال در آغاز این فصل با رشد تقاضا مواجه بودیم اما افزایش قیمت محصولات و رکود شدید بازار مسکن بر افت تقاضای خرید محصولات گرمایشی تأثیر زیادی داشته است. همواره در فصول سرد سال در حوزه موتور‌خانه‌ها بخشی از تقاضا افزایش می‌یابد اما در حوزه پکیج‌ها تقاضا در طول سال تقسیم می‌شود؛ زیرا خرید و نصب پکیج و رادیاتور آخرین مرحله تکمیل واحد ساختمانی است. با این روند امسال نیز با فرارسیدن فصل سرما، باید فشار تقاضای خرید اینگونه اقلام افزایش می‌یافت که هنوز چنین چیزی را دربازار شاهد نیستیم.

*علت اصلی کاهش تقاضای خرید محصولات گرمایشی چیست و سهم افزایش قیمت‌ها در افت تقاضا چقدر بوده است؟

رکود بازار و افزایش قیمت مسکن بر کاهش تقاضا در بازار لوازم شوفاژ و تهویه مطبوع مؤثر بوده است. با توجه به اینکه کارخانه‌های تولیدکننده افزایش قیمت چندانی در محصولات‌شان نداشته‌اند، نمی‌توان گفت گرانی، عامل افت تقاضای بازار بوده است. با این روند می‌توان گفت کاهش قدرت خرید و افزایش نسبی قیمت‌ها تأثیر چندانی بر افت تقاضای خرید در بازار نداشته است. زیرا کارخانه‌ها تنها با افزایش قیمت مواداولیه تولید داخل مانند آلومینیوم و آهن یا گرانی مواداولیه وارداتی به‌دلیل افزایش نرخ ارز، قیمت محصولات خود را بالا برده‌اند اما امسال این افزایش قیمت نسبت به رشد هزینه تمام‌شده تولید زیاد نبوده و تولید‌کنندگان حداکثر در حد 8‌تا‌10درصد قیمت محصولات‌شان را افزایش داده‌اند. در واقع تولیدکنندگان به‌دلیل نگرانی از افت بیشتر تقاضای بازار و کاهش میزان فروش، قیمت محصولات‌شان را حداقلی و متعادل افزایش داده‌اند درحالی‌که قبلا به‌ دلیل کاهش تولید و رشد تقاضا، قیمت‌ها افزایش می‌یافت ولی اکنون به‌دلیل شرایط خوب تولید و اطمینان تولیدکنندگان به بازار نسبت به فراوانی عرضه، در برخی موارد شرکت‌های توزیع‌کننده حتی از اعمال سود 7درصدی مصوب خرده‌فروشی نیز خودداری کرده و سودهای 2 تا 3درصدی را لحاظ می‌کنند.

*نیاز سالانه کشور به محصولات گرمایشی و سهم تقاضای بازار این اقلام چگونه است؟

برآورد ما این است که نیاز سالانه به محصولات گرمایشی و تهویه مطبوع معادل نیمی از 700 تا 800هزار واحد مسکونی‌ای است که ساخته می‌شود زیرا نیمی از این ساختمان‌ها به محصولات صنایع گرمایشی مانند دیگ‌ها، پکیج‌ها و... نیاز دارند. با این روند سالانه نیازمند 350 تا 400هزار دستگاه انواع محصولات گرمایشی هستیم که همه آنها در داخل تولید می‌شود. همچنین نیاز بازار سالانه به دیگ و مشعل 30 تا 40هزار دستگاه و انواع پمپ‌ 60هزار دستگاه است. در مورد حجم تقاضا نیز اکنون تقاضای خرید برای برخی ازکالاهای گرمایشی مانند رادیاتورها، دیگ‌های چدنی و فولادی، پکیج‌ها، پمپ‌ها، مشعل‌ها، ابزار کنترل موتورخانه‌ها و شیرآلات مربوط به رادیاتور و موتورخانه‌ها بیشتر است که شاهد مقدار زیاد تقاضای خرید قطعات یدکی دستگاه‌هایی که در منازل کار می‌کنند مانند الکتروپمپ، دینام پمپ و دینام و رله مشعل و قطعات مربوط به پکیج‌ها هستیم.

*چرا سال گذشته در زمینه عرضه پکیج‌های دیواری با کمبود و افزایش قیمت مواجه بودیم؟

امسال کمبودی در این اقلام نداریم و شرایط به‌گونه‌ای است که مثلا وقتی کالایی که مجاز به عرضه با سود خرده‌فروشی 7درصدی است با سود 2 تا 3درصدی عرضه می‌شود، کمبود و گرانفروشی معنا ندارد. علاوه‌بر آن امسال شاهد مسائلی مانند مهر کردن گارانتی برای فروش پکیج مرتفع شده و هر کسی می‌تواند این دست از کالاها را در بازار با قیمت مناسبی تهیه کند.


بیشتربخوانید:قطعی برق، چالش جدی در تابستان داغ ۱۴۰۰/ زور ادارات برق و گاز همیشه به تولیدکنندگان رسیده است


در سال گذشته به ‌دلیل کاهش تولید، کارخانه‌ها این اقلام را کمتر به بازار تزریق می‌کردند و از آنجا که بازار تابع نظام عرضه و تقاضاست، کمبود این کالا و نگرانی مصرف‌کنندگان از احتمال افزایش قیمت‌ها به شکل‌گیری تقاضای کاذب دامن زده و انتظارات تورمی را به بازار تزریق می‌کرد که این امر موجب خرید و دپوی اینگونه محصولات توسط افرادی شد که در هنگام خرید احتیاجی به این محصولات نداشته و تنها به‌دلیل نگرانی از افزایش قیمت‌ها در آینده نسبت به خریدشان اقدام می‌کردند اما اکنون آمادگی خرید و نصب روزانه شده و به تولیدکنندگان نیز تفهیم شده که بازار این محصولات به‌گونه‌ای نیست که انتظار افزایش شدید قیمت‌ها را داشته باشند. در‌شرایطی که برای عرضه اینگونه اقلام در بازار سود خرده‌فروشی 6.9درصدی در نظر گرفته شده اما اکنون فروشندگان نمی‌توانند حتی این میزان سود را دریافت کنند و فروشگاه‌هایی که در بورس اینگونه محصولات مانند خیابان طالقانی قرار دارند این اقلام را با سود حدود 3درصدی می‌فروشند.

*سهم واردات از بازار محصولات گرمایشی چقدر است؟

این سهم خیلی پایین است و در زمینه رادیاتورها بسیار ناچیز است. همچنین دیگ‌ها و رادیاتورها وارد نمی‌شوند و علاوه‌بر تامین نیاز بازار داخلی، حتی صادر نیز می‌شوند. در حوزه پکیج‌ها نیز اگر سهمی برای اقلام وارداتی باشد کمتر از 2 تا 5درصد است. انواع رادیاتورهای فولادی و آلومینیومی در ایران با قیمت مناسب تولید و تکنولوژی ساخت این محصولات، بومی‌سازی‌ شده است و اغلب صادرات از طریق نمایندگی کارخانه‌ها در کشورهای اطراف و عمده‌فروشان صورت می‌گیرد. قبل از انقلاب رادیاتورهای پره‌ای فولادی از آلمان وارد می‌شد که در همان زمان کارخانه‌های تولید این محصولات با کسب دانش فنی و تربیت تکنسین‌های داخلی، ساخت این اقلام را در دستورکار خود قرار دادند. در ادامه این راه سال56 نخستین رادیاتور آلومینیومی از ایتالیا وارد شد اما بعد از انقلاب تولید این رادیاتورها در ایران آغاز شد ولی در مقطعی که قیمت ارز غیرواقعی بود برخی برای واردات رادیاتورهای آلومینیومی اقدام و اعلام کردند که این نوع رادیاتورها که پره‌ای 8هزار تومان بود را با نرخ 6هزار تومان از چین وارد و عرضه می‌کنند اما با بررسی کیفیت رادیاتورهای چینی توسط تولید‌کنندگان داخلی و تصمیم آنها برای افزایش کمتر قیمت‌ها با مصرف‌کنندگان اعلام کردیم که رادیاتورهای چینی در آینده برای مردم مشکل‌ساز می‌شود زیرا این نوع رادیاتورها خدمات پس از فروش و گارانتی مناسبی نداشتند؛ از سوی دیگر رادیاتورهای چینی به ‌دلیل کیفیت پایین بعد از نصب نیاز به افزایش تعداد پره در آپارتمان‌ها داشت اما وارد‌کنندگان دیگر این کالا را وارد نمی‌کردند و مصرف‌کننده برای افزایش مثلا 5پره رادیاتور چینی با مشکل مواجه می‌شد و به مرور اقبال بازار به این رادیاتورهای چینی کاهش یافت.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات