اقتصاد ۲۴- گروه لو طاهور یکی از فرقههای دینی از یهودیان حریدی است که حدودا ۵۰۰ نفر عضو دارد و در گواتمالا زندگی میکنند. سال ۲۰۱۹ میلادی دادگاه فدرال آمریکا پروندهای را افشا کرد که در آن به بیعت این گروه با جمهوری اسلامی و درخواستشان برای پناهندگی در ایران اشاره شده بود.
هفته گذشته گزارشهایی منتشر شد که نشان میداد حدود نیمی از اعضای این گروه یهودی قصد دارند به سمت فرودگاه گواتمالا به مقصد کردستان عراق بروند و از آنجا به ایران منتقل شوند. علت رسانهای شدن این خبر، نگرانی اسرائیل از استفاده ایران از اعضای گروه یهودی لو طاهور علیه امنیت ملی این رژیم است.
تصاویر خانوادههای این فرقه یهودی در فرودگاه گواتمالا توجه بسیاری از ایرانیها را به خود جلب کرد. چادرهای سیاه و رو بنده زنان و نوع پوشش مردان این فرقه سوالات زیادی را درباره ماهیت آنها به وجود آورده است.
رویداد۲۴ در این گزارش آیینها و آداب و رسوم عجیب و البته بسیار آشنای فرقه حریدی یهودیان را مورد بررسی قرار داده است. اگر هیچ ایدهای در مورد این فرقه ندارید سریال کوتاه «آن ارتدکس» میتواند شما را تا حدی با آیین حریدیها آشنا کند.
حریدیها فرقهای از یهودیتاند که حتی به زعم خود کوچکترین انحراف از سنت قدیمی یهودیت را نمیپذیرند. در رسانههای اسرائیل بعضا از این گروه تحت عنوان «طالبان یهود» یاد میشود. اعضای این گروه را میتوان در آمریکا، بلژیک، بریتانیا و در ناحیه محدودی از اسرائیل پیدا کنید.
قرائت تورات برای مردان حریدی یک وظیقه مادام العمر است و برای این منظور مردان حریدی باید تا آخر عمر در حوزه علمیه تحصیل کنند. از زمان بن گوریون، محصلان دینی از پرداخت شهریه معاف شدند و از همان زمان حاردیها برای تحصیل در حوزه علمیه بر خلاف سایر دانشجویان شهریهای پرداخت نمیکنند و حتی کمک هزینه هم دریافت میکنند.
مردان حاردی اغلب به مدارسی میروند که در آن آموزش علوم ریاضی، علوم و انگلیسی وجود ندارد. خاخامهای حاردی این علوم را سکولار و مزخرف میدانند. اسرائیل بودجه این مدارس را هر سال تامین میکند هرچند فارغ التحصیلان این مدارس اغلب در اقتصاد مدرن بیکار میمانند. در نتیجه این شرایط کمتر از نیمی از مردان حاردی میتوانند وارد بازار کار شوند.
زنان حاردی وضعیت وخیم تری دارند. دختران لو طاهور از سه سالگی مجبور به پوشیدن حجابند. اغلب اجازه فعالیت سیاسی به زنان حاردی داده نمیشود و آنها را با زور مجبور به فرزند آوری میکنند. به طور متوسط هر زن حاردی ۷.۱ فرزند به دنیا میآورد که از هر گروه دیگری در اسرائیل میانگین بالاتری است.
اسرائیل یارانه اندکی برای هر کودک میدهد که اغلب زندگی زنان حاردی با این یارانه سپری میشود. جمعیت حاردیها با این نرخ زاد و ولد هر ۱۶ سال یک بار دو برابر میشود. این نرخ چهار برابر نرخ رشد جمعیت اسرائیل است. در حال جاضر جمعیت کل فرقه حاردی در اسرائیل به ۹.۵ میلیون نفر میرسد که تقریبا ۲۰ درصد جمعیت اسرائیل است.
بیشتر بخوانید: سلفی گری چیست و خاستگاه آن کجاست؟
زنان حاردی بعد از ازدواج حق نمایش موهای سرشان را ندارند و باید بین پوشیدن روسری یا گذاشتن کلاه گیس یکی را انتخاب کنند. کلاه گیسهای زنان هم نباید چندان زینتی باشند و باید موهای ساده و آرایش نشده را انتخاب کنند. زنان حاردی حق آواز خواندن در مکانهای عمومی را ندارند.
در دین یهود، شنبهها روز تعطیل است و کار کردن در روز تعطیل کراهت دارد، اما در فرقه حاردی این سنت خیلی جدیتر اعمال میشود. خانوادههای حاردی روز شنبه حق هیچ کاری اعم از پخت و پز را ندارند. پلیس امنیت اخلاقی در خیابان پرسه میزند و هر کسب و کاری که روز شنبه تعطیل نباشد را جریمه میکنند.
اگر هنوز از میزان شباهتهای میان این فرقه و برخی اسلام گرایان تندرو تعجب نکردید باید بدانید واکنش حاردیها به شیوع کرونا نیز به طور اعجاب آوری به برخی از اسلام گرایان نزدیک بود. حاردیها حاضر به تعطیلی مدارس، نمازهای جماعت، عروسیها یا مراسم خاکسپاری برای جلوگیری از شیوع بیشتر کرونا نبودند و همین مساله تنش زیادی در اسرائیل ایجاد کرد. نتانیاهو هم از ترس بی حرمتی به دین یهود سعی میکرد توصیه کارشناسان برای اجرای قرنطینه را اعمال نکند.
نحوه ازدواج حاردیها هم جالب توجه است. یک مستند ساز آمریکایی در سال ۲۰۱۴ موفق شده برای نخستین بار وارد این فرقه شده و از فرآیند انتخاب همسر در این قوم مستند سازی کند. حاردیها از طریق یک واسطه که برای آشنایی به او پول پرداخت میکنند با افراد مختلف قرار ملاقات میگذارند. این قرارها به طور سنتی نباید زیاد طول بکشد و معمولا ظرف دو یا سه جلسه قرار خصوصی دختر و پسر حاردی باید با حضور خانوادهها رسمیت بگیرد.
آداب و رسوم ازدواج آنها نیز چندان برای ما غریب نیست. زنان و مردان حاردی قبل از ازدواج حق ندارند همدیگر را لمس کنند و این کار در دین یهود حرام است.