تاریخ انتشار: ۱۰:۴۶ - ۲۸ مهر ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۱ نظر

لایحه رتبه بندی معلمان از سوی شورای نگهبان رد می‌شود؟

لایحه رتبه‌بندی معلمان در حالی در مجلس در حال بررسی است که به احتمالا فراوان این لایحه به دلیل داشتن بار مالی و ناتوانی دولت در تأمین منابع مورد نیاز، از سوی شورای نگهبان رد خواهد شد.

لایحه رتبه بندی معلمان

به گزارش جامعه ۲۴ - بر اساس ماده ۶۳ برنامه ششم توسعه که در سال ۱۳۹۵ به تصویب رسید، دولت مکلف شد لایحه نظام رتبه‌بندی معلمان را به مجلس ارائه دهد. در این ماده از قانون برنامه ششم آمده است: «تهیه نظام رتبه‌بندی معلمان و استقرار نظام پرداخت‌ها براساس تخصص با شایستگی‌ها و عملکرد رقابتی مبتنی بر نظام رتبه‌بندی معلمان و مهندسی نیروی انسانی براساس سند تحول و نقشه جامع علمی کشور با تصویب مجلس شورای اسلامی در قالب بودجه سنواتی».

بر این اساس نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از گذشت پنج سال از تکلیف قانونی که برعهده دولت بود، در جلسه علنی روز گذشته خود به بررسی لایحه رتبه‌بندی معلمان پرداختند و با ماده یک این لایحه با ۱۸۲ رأی، موافقت کردند.

ماده یک لایحه می‌گوید: در اجرای جزء (۲) بند «الف» ماده (۶۳) قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و به منظور کیفیت بخشی به فرآیند تعلیم و تربیت، اعتلای کرامت و منزلت اجتماعی معلمان، استقرار نظام پرداخت‌ها بر اساس تخصص و شایستگی‌ها، عملکرد رقابتی معلمان، مهندسی نیروی انسانی، توسعه مستمر و نظام‌مند شایستگی‌های عمومی، تخصصی، حرفه‌ای و تربیتی و کیفیت عملکرد معلمان، تقویت انگیزه و رضایت‌مندی شغلی و ارتقای تعهد و تقویت هویت حرفه‌ای معلمان براساس نقشه جامع علمی کشور و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، نظام رتبه‌بندی معلمان مطابق مواد این قانون تعیین و اجرا می‌شود.


بیشتر بخوانید: موافقان و مخالفان طرح رتبه‌بندی معلمان چه می‌گویند؟


سیدعلی یزدی‌خواه، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در این جلسه در سخنانی با بیان اینکه مجلس یکپارچه موافق طرح رتبه‌بندی معلمان است و ملاحظه بعضی از همکارانم در خصوص نحوه تامین منابع مالی آن است، گفت: از سوی صد‌ها هزار فرهنگی و معلم مراتب قدرشناسی و اهتمام مجلس یازدهم را به موضوع رتبه‌بندی عرض می‌کنم. آموزش و پرورش سنگ بنای توسعه و پیشرفت کشور است. هر گونه سرمایه‌گذاری و توجه به این حوزه مستقیما در توسعه پایدار کشور نقشی بی‌بدیل دارد.

وی با بیان اینکه تجربه جهانی پیش روی ماست، گفت: توسعه کشور‌های آلمان، ژاپن و مالزی و... ثمره توجه به حوزه آموزش و پرورش است. حال با همه این تفاوت‌ها آموزش و پرورش ما از چند مساله بنیادین رنج می‌برد. معمولا در بودجه سنواتی اعتبار کافی و لازم را برای پاداش پایان خدمت معلمان در نظر نمی‌گیرند. در همه دستگاه‌های دولتی پاداش پایان ۳۰ سال خدمت کارکنان خود را با آخرین حقوق به حساب فرد واریز می‌کنند، اما در آموزش و پرورش اینگونه نیست. در خلال سال‌های گذشته پاداش‌ها با یک یا دو سال تاخیر و گاهی هم به صورت درصدی پرداخت می‌شده است. پاداش سال قبل نیز که باید شهریور سال گذشته پرداخت می‌شد، پس از ۱۴ ماه هنوز پرداخت نشده است.

این نماینده مجلس بیان کرد: از همین تریبون به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی برای پیش‌بینی اعتبار این موضوع برای سال‌های آینده تذکر می‌دهم.

در بخشی از این جلسه همچنین معین‌الدین سعیدی با بیان اینکه رای قاطع به نظام رتبه‌بندی معلمین، رای به شأن والای معلم بود که هر چه داریم از معلم است، گفت: امید است ندای مظلومیت معلمین خرید خدمات و نیرو‌های شرکتی و طرح ادارات را نیز بشنویم.

لایحه رتبه بندی معلمان پشت سد شورای نگهبان؟

اگرچه اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان، موجب ایجاد فضای رقابتی بین معلمان می‌شود و آنان می‌توانند در طرح رتبه‌بندی به جایگاه خوبی نیز دست پیدا کنند و به واسطه تلاش‌های خود، از امتیازاتی نیز برخوردار شوند که آن‌ها را پیشتاز کند، اما اجرای آن با توجه به بار مالی که دارد محل ابهام است.

طبق یکی از بند‌های این طرح، حقوق معلمان باید به ۸۰ درصد حقوق اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها برسد، امری که اگرچه آرمانی است، اما با توجه به کسری بودجه ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی دولت در سال ۱۴۰۰ و پیش بینی کسری بودجه شدیدتر در سال ۱۴۰۱، تحقق اهداف مندرج در طرح رتبه بندی معلمان تقریبا غیرممکن است. اینجاست که این ضرب المثل مصداق پیدا می‌کند که «سنگ بزرگ نشانه نزدن است».

پیشتر نیز ابراهیم سحرخیز، استاد دانشگاه و معاون اسبق وزارت آموزش و پرورش در گفتگو با جامعه ۲۴ گفته بود: «لایحه‌ای که هم‌اکنون در مجلس مطرح است، بند‌هایی دارد که نشان می‌دهد این لایحه اجرایی نخواهد شد. این لایحه قرار است اکنون و در سال ۱۴۰۰ و بر اساس بودجه‌ای که پیش بینی شده، اجرایی شود. آموزش و پرورشی که در تأمین منابع خود دچار مشکل است، چگونه با این رقم‌های گفته شده قرار است در طرح رتبه‌بندی معلمان و پرداخت حقوق به میزان ۸۰ درصد دریافتی اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها برسد؟ با این فرض، اگر استادیار دانشگاه ۲۰ میلیون می‌گیرد، مطابق این طرح، باید ۱۶ میلیون به معلم تعلق بگیرد. لازمه اجرای این طرح تأمین منابع مالی است، آموزش و پرورشی که در سال ۱۴۰۰ با منابع مالی خود قادر به پرداخت حقوق معلمان حق‌التدریس و دیگر معلمان نیست، چگونه می‌تواند ۲۲۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای این طرح تأمین کند؟ آیا این شدنی است؟»

اجرای طرح رتبه بندی معلمان نیازمند اعتبار ۵۰ هزار میلیارد تومانی است

طبق گفته نمایندگان مجلس، اجرای طرح رتبه بندی معلمان نیازمند اعتبار ۵۰ هزار میلیارد تومانی است، اعتباری که تامین آن از سوی دولت را تقریبا غیرممکن می‌کند و از این روست که می‌توان پیش بینی کرد که این طرح با مقاومت شورای نگهبان مواجه خواهد شد و این حقیقت تلخی است که فرهنگیان کشور باید با آن مواجه شوند مگر اینکه با اجرای تدریجی و پلکانی آن در طول سال‌های آینده موافقت کنند. مسئله‌ای که حسین امامی راد، عضو کمیسیون آموزش مجلس نیز به آن اشاره می‌کند: «۴۵ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح رتبه بندی معلمان با توجه به شرایط بودجه سال جاری که ۴۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد، زیاد است و ممکن است که رقم اجرای این موضوع کمتر شده و یا مدت زمان اجرای آن در سال جاری محدودتر شود. این در حالی است که کشور درگیر چالش‌های زیادی تا پایان سال جاری است.»

از سوی دیگر برخی از کارشناسان نیز معتقدند که در زمان فعلی طرح رتبه بندی معلمان نباید اجرایی شود. در این زمینه عادل برکم، معلم و کارشناس حوزه آموزش به جامعه ۲۴ می‌گوید: «آن‌چه که اهمیت دارد این است که تا آن زمان که همسان‌سازی صورت نگیرد، یعنی حداقل حقوق معلمان به خط فقر نزدیک نشود، صحبت از رتبه‌بندی، بی‌معناست. نمی‌توان انتظار داشت که با این سطح حقوق و شیوه پرداختی و تبعیضی که بین کارکنان دولت با معلمان وجود دارد، رتبه‌بندی دستاوردی داشته باشد. نخستین و ابتدایی‌ترین کار در این فرایند، این است که سطح حقوق معلمان تا حد قابل قبولی بالا بیاید و تفاوتی میان آن‌ها با سایر کارکنان دولت وجود نداشته باشد و مشکلات در این زمینه رفع شود و سپس برای تصویب لایحه رتبه بندی معلمان گام برداشت. آنچه که در طرح قبلی بوده و اکنون نیز وجود دارد این است که عملاً در این طرح، به جای در نظر گرفتن ملاک‌های تخصصی در ارزشیابی عملکرد معلمان، آن را به موضوع سابقه تنزل داده‌اند. ارزشیابی نیز کار آسانی نیست و نیازمند زیرساخت‌های فنی و نیرو‌ها و روش‌های حرفه‌ای است که البته آموزش و پرورش از آن برخوردار نیست.»

لایحه رتبه بندی معلمان در حالی در مجلس سیر بررسی خود را طی می‌کند که اگرچه این لایحه باید پیشتر در دولت حسن روحانی ارائه و به تصویب می‌رسید، اما به نظر می‌رسد تعجیل در تصویب این لایحه بدون تامین منابع مالی آن از سوی دولت با همراهی مجلس یک اقدام پوپولیستی باشد، اقدامی که سال‌هاست بلای جان کشور به خصوص در حوزه اقتصادی شده است.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
علی
0
0
چهارشنبه ۲۸ مهر ۱۴۰۰
سلام نظرات به شکل عام منتشر نمی شود اما این کارشناس متوجه نیست که از بین یک میلیون معلم شاید 2000 نفر هم مدرک دکتری ندارند که رتبه استادیاری را کسب کنند هر چند از جزییات طرح خبری در دست نیست
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام