اقتصاد۲۴، محمد آیتی: استارت آپها به شرکتها یا کسب و کارهایی گفته میشوند که چند مولفه دارند: نوپا هستند، رشد سریعی دارند، در جهت تولید و خدمات راهحلی نوآورانه و دوامپذیر ارائه میدهند.
معمولاً ایده این شرکتها همراه با ریسک و بازار هدفشان در حد فرض است. همچنین این شرکتها اغلب در زمینه فناوری (تکنولوژی) فعالیت میکنند.
هرچند برخی کشورها به لطف و مدد این شرکتها توانستد اقتصاد خود را متحول کنند، اما در ایران علیرغم تلاشهایی که در این حوزه شده و دستاوردهایی به ارمغان آمده که مخصوصاً در دوران کرونا بخشی از آن به منصه ظهور رسید، اما همچنان خیلی خبری از موفقیت در این عرصه نیست.
همگان بر این موضوع توافق دارند که در شرایطی که کشور با تحریم و سختترین محاصرههای اقتصادی روبروست، یکی از بهترین راههای موفقیت در حوزه اقتصاد، بها دادن به این شرکتهاست.
معمولاً بدنه این شرکتها تشکیل شده از عدهای جوانِ خوشفکر؛ حال که یکی از عمده وظایف دولت، اشتغال است، پس میتوان گفت که حمایت از این شرکتهای نوپا یعنی حمایت از کارآفرینی که حتماً به اشتغال و تولید ختم خواهد شد.
پرسش اصلی این است که چرا پس از گذشت سالها همچنان بخش عمده استارت آپها به نتیجه مطلوب نرسیدند و اقتصاد ایران نتوانست آنطور که باید و شاید از این ظرفیت استفاده کند؟
علی رضایی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این باره به اقتصاد۲۴ گفت: یکی از ابعاد مهم حکومتداری، حمایت از جوانان است. حمایت از جوان تنها جنبه اقتصادی ندارد و بیشتر موضوعات اجتماعی بر آن مترتب است.
بیشتر بخوانید: افزایش مهاجرت با ویزای استارتاپی
وی افزود: استارت آپ تنها این نیست که چند نفر دور هم جمع شوند و کاری را شروع کنند و امیدشان به آینده باشد. یک استارت آپ از شروع کار باید مشاور یا مشاورانی را داشته باشد. پس اگر معتقدیم در جنگ اقتصادی هستیم باید این جوانان را از همان ابتدای امر دریابید و دولت با ارائه واقعیتهای جامعه و دادن مشاورههای رایگان به آنها، فضا را برای موفقیتشان هموار کند.
نماینده کنگاور تصریح کرد: چطور حرف از مشاوره برای تحصیل یا ازدواج جوانان میزنیم، اما همین حساسیت را برای آینده اقتصادی آنها نداریم؟ چطور مرتب از جوانان میخواهیم که تنها به شغل دولتی فکر نکنند، اما راه را برای حضورشان در بخش خصوصی مهیا نمیکنیم؟ همین غفلتها و اینکه آنها در ادامه راه حس میکنند که پشتوانه ندارند باعث میشود خیلی از استارت آپهای ما بدون خروجی شرکت خود را تعطیل کنند.
رضایی اظهار داشت: برای اینکه یک استارت آپ موفق شود، باید در ابتدای راه، نیازهای کشور را برای آنها شرح داد. باید آنها با دیدِ باز نقشه راه خود را ترسیم کنند و بروند به سمت تامین نیازهای کشور، کاری که متاسفانه در حد انتظار انجام نشده است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس یادآور شد: دولتها به جای اینکه مرتب بگویند سال دیگر یک، دو یا سه میلیون شغل ایجاد میکنیم، بیاید و لااقل از این جوانان خوشفکر و باانگیزه که میخواهند روی پای خود بایستند حمایت کند.
وی با اشاره به اینکه نیروی جوان باید موتور محرک کشور باشد، گفت: جوان در هر حوزهای سرخورده شود، دو بحران را برای حاکمان ایجاد میکند: اول، کشور از نیروی کار جوان محروم میشود و دوم، افسردگی و بیانگیزگی در جامعه به اوج میرسد.
این نماینده استان کرمانشاه افزود: دلالیهای موجود در اقتصاد، رمق جوانان را برای کار گرفته و اگر بخواهیم در بخش استارت آپها مثل خیلی از کشورها حرف برای گفتن داشته باشیم حتماً باید بسترهای اقتصاد سالم را ایجاد کنیم.
رضایی در پایان خاطرنشان کرد: خیلی از بحرانهای اجتماعی ما ریشههای سیاسی و اقتصادی دارد. از اینرو از دولتمردان میخواهم کمی متفاوتتر از همیشه جوانان و مخصوصاً جوانان باانگیزه را ببینند. نه تنها استارت آپها باید در شروع کار حمایت شوند، بلکه دولت باید در خرید محصول، فروش و صادرات آن کوشا باشد.