جامعه ۲۴ - مشکلات اقتصادی در سالهای اخیر مشکلات بسیاری را برای مردم ایجاد کرده است؛ روز به روز تورم افزایش پیدا کرده و به همان اندازه نیز سبد معیشت و سفره مردم کوچکتر و کوچکتر میشود.
کوچک شدن سفره مردم در حالیست که بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، ۷ دهک درآمدی در ایران دچار سوء تغذیه هستند.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت میانگین حداقل کالری موردنیاز روزانه بدن، دو هزار و ۳۶۷ کالری در روز است، اما براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در سال ۹۷ فقط سه دهک بالایی جامعه توانستهاند کالری موردنیاز روزانه خود را دریافت کنند. به عبارت دیگر هفت دهک جامعه، کمتر از استاندارد اعلامی وزارت بهداشت کالری مصرف کردهاند.
وزارت رفاه اجتماعی نیز در گزارشی اعلام کرده است مصرف گوشت در کلیه دهکها نصف شده و در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۰ مردم کمتر برنج، مرغ و لبنیات میخورند. سال گذشته نیز گزارشی منتشر شد که نشان از کاهش قدرت خرید برخی از افراد جامعه میداد که به جای گوشت، اسکلت مرغ و گوسفند و سایر مواد غذایی بی کیفیت را مصرف میکنند.
در عین حال نیز اخیرا کمیته دستمزد شورای عالی کار در گزارشی نرخ خط فقر را ۱۱ میلیون تومان اعلام کرده است که بر اساس آن بسیاری از ایرانیان را باید جزو جامعه فقرا دستهبندی کرد.
مصرف مواد غذایی بیکیفیت به گفته بسیاری از کارشناسان علاوه بر سوء تغذیه موجب بسیاری از بیماریهای متابولیک میشود.
هدایت حسینی، رئیس انستیتو تغذیه ایران با بیان اینکه وقتی قیمت مواد غذایی افزایش پیدا میکند و بسیاری از مردم توانایی خرید خود را از دست میدهند باید سبد غذایی را به سمتی مدیریت کرد که مواد مورد نیاز بدن نیز تأمین شود، گفت: در این راستا باید از مواد جایگزین استفاده کرد که هم قیمت ارزانتری دارند و هم اینکه جایگزینهای مناسبی برای بعضی مواد غذایی است.
بیشتر بخوانید: آمار نگران کننده سوءتغذیه در کشور
وی افزود: بخشی از گوشت مصرفی مردم میتواند از طریق حبوبات مانند عدس لوبیا، نخود و .. جبران شود. برخی از پروتئینهای گیاهی نیز ممکن است جایگزین برخی از مواد غذایی پروتئینی مانند مرغ گوشت و لبنیات شود.
حسینی تأکید کرد: منابع گیاهی از نظر برخی ویتامینها ضعیفتر هستند، اما برای جایگزین کردن ویتامین در مواد غذایی گران قیمت میتوانند مدنظر قرار گیرد.
وی بیان کرد: اگر جایگزینی انجام نشود دریافت ویتامینها و پروتئینها مشکلات عدیدهای را برای مردم به وجود میآورد.
رئیس انتستیتو تغذیه ایران بیان کرد: ممکن است مردم به دلیل قیمت بالای برخی مواد غذایی، به سمت مواد غذایی ارزان قیمت گرایش پیدا کنند که در این راستا ممکن است تقلبات در حوزه مواد غذایی افزایش پیدا کند. در این راستا ممکن است یکسری مواد غذایی بی کیفیت با قیمت ارزانی تولید شده و مردم به این سمت گرایش پیدا کنند که این موضوع خود نگرانیهای بسیاری را ایجاد میکند.
وی افزود: بسیاری از این مواد که به صورت تقلبی تهیه میشوند علاوه بر اینکه ارزش غذایی ندارند ممکن است حتی به مصرف کنندگان آن نیز آسیب برساند.
از سوی دیگر جلالالدین میرزای رزاز، رئیس انجمن تغذیه در رابطه آسیبهای غذاهای ارزان گفت: غذاهایی که به صورت تعجب آوری ارزان هستند دچار مشکلات بسیاری به لحاظ کیفیت هستند. این غذاها سلامت افراد را به خطر میاندازند. مواد مصرفی تقلبی، گوشت و سایر مواد تاریخ مصرف گذشته عمدتا سر از این بازارها در میآورند.
وی افزود: بسیاری از مردم از روی ناچاری به سمت این غذاها گرایش پیدا میکنند چرا که قیمتشان با بودجهای که دارند مناسب است، اما باید دانست که یک پیتزای ۲۰ هزار تومانی آثار مخربی بر سلامت دارد، متابولیسم افراد را مختل میکند یا موجب کبد چرب میشود.
وی افزود: بسیاری از مواد غذایی ساده مانند یک نان و پنیر اگر ارزانتر از این غذاهای بی کیفیت نباشند همقیمت آن است، اما ارزش غذایی به مراتب بالاتری از این غذاهای بیکیفیت داشته و تأثیر مخربی نیز بر بدن باقی نمیگذارند.
این هشدارها در حالی داده میشود که به عنوان مثال حقوق یک کارگر تنها میتوانند ۳۰ درصد هزینههای او را پوشش داده و به گفته فرامرز توفیقی، نماینده کارگران در شورای عالی کار، بسیاری از آنها رو به ارزان خوری آوردهاند.