اقتصاد ۲۴ - مریم بهنام راد: گرانی قابلمه و ظروف تفلونی باعث رونق کسب و کار جدیدی در بازار شده است. با افزایش شکاف معیشتی در جامعه به دلیل رشد شدید تورم، برخی شغلها هم رونق بیشتری پیدا کردهاند یکی از شغلهایی که اتفاقا قدمت دیرینهای هم ندارد ترمیم ظرف تفلون است.
شاید این روزها از طریق پیامک یا گشت و گذار در فضای مجازی و سایتها شاهد تبلیغاتی همچون دیگر ظروف تفلون قدیمی شما نمیچسبد؛ نگران گرانی ظروف تفلون نباشید؛ نچسبها را به ما بسپارید؛ غذا را نچسبون و از این قبیل شعارها بوده اید.
با گسترش زندگی مدرن، تنوع و تعدد استفاده از انواع لوازم خانگی در بین خانوادهها رواج بسیاری پیدا کرده؛ وسایلی که زندگی افراد را متحول کرده و به خاطرسهم هر چند ناچیز در تولید ناخالص داخلی، نقش انکار ناپذیری در تولید، تجارت، اشتغال و اقتصاد کشور دارد.
اشباع بازار از ظروف تفلون، آشپزی را راحترتر کرده و امروز با توجه به فن آوریهای روز دنیا کمتر آشپزی در قابلمههای مسی، رویی و لعابی غذا طبخ میکند.
اما در داخل کشور ما قیمت قابلمه و ظروف تفلون با توجه به گرانی مواد اولیه نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است و استقبال خرید از سوی مردم بشدت کاهش پیدا کرده است.
در ساخت انواع ظروف و قابلمه گرانیتی، سرامیکی و تفلون از فلز آلومینیوم استفاده و از روکشهای خاص مربوط به گرانیت، سرامیک، تفلون برای هر یک استفاده میگردد و به بازار عرضه میشود.
با افزایش قیمت شمش آلومینیوم و سایر مواد اولیه تولید این ظروف بیشتر خانوارها دیگر قدرت خرید سرویس قابلمه ۳۰ پارچه گرانیت از ۳ میلیون و ۸۰۰ تا ۱۰ میلیون تومان؛ سرویس قابلمه چدن سرامیک ۱۰ پارچه از ۳ میلیون و ۷۰۰ تا ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان؛ سرویس قابلمه ۱۱ پارچه تمام تفلون از ۲ میلیون تومان تا ۴ میلیون و ۱۰۰ که تماماً تولید داخل میباشد، را ندارند و به ناچار به سمت ترمیم این ظروف روی آورده اند.
با افزایش شکاف معشیتی در جامعه بهدلیل رشد شدید تورم، بازار ترمیم ظروف تفلون پُر رونق شده است تا جایی که برای برخی شغلها هم رونق بیشتری پیدا کردهاند یکی از شغلهایی که اتفاققاً قدمت دیرینهای هم ندارد، ترمیم و بازسازی ظرف تفلون است.
بازسازی انواع ظروف تفلون، چدن، رویی، گرانیت و به مراتب بار مالی کمتری بر دوش خانوارها میاندازد.
علی رستمی یکی از فعالان بازار ترمیم و بازسازی ظروف تفلون در یکی از مناطق غرب تهران در گفتگو با اقتصاد ۲۴میگوید: استقبال مردم از بازسازی ظروف قدیمی به دلیل گرانی کالا بسیار زیاد شده است.
وی ادامه داد: مردم ترجیح میدهند به جای پرداخت ۴۰۰ هزار تومان جهت خرید یک قابلمه کوچک تفلون، ۷۰ – ۸۰ هزار تومان صرف بازسازی ظرف قدیمی خود کنند.
به گفته این فعال بازار؛ کاهش قدرت مالی مردم باعث رونق بازسازی ظروف کهنه شده، اما این بازار نیز به دلیل گرانی مواد اولیه هر روز با افزایش قیمت مواجه میشود.
رستمی یادآور شد: ظروف کهنه و خراب به واحدهای تولیدی فرستاده میشود و پس از ارزیابی شرایط این ظروف با بهترین مواد بازسازی میشود.
بیشتربخوانید:رقابت گرانی خدمات پس از فروش با کالاها/ استقبال مردم به تمدید گارانتی لوازم خانگی بیشتر شد
این فعال بازار در پاسخ به اینکه قیمت ترمیم و بازسازی این ظروف با چه تعرفهای به مشتری اعلام میشود گفت: طبق تولید سایز ظروف تفلون و سرامیک و گرانیتی از ۰ تا بالای ۵۳ محاسبه میشود. قیمت بازسازی ظروف نیز از ۸۰ هزار تومان تا ۳۵۰ هزار تومان برآورد میشود.
وی ادامه داد: رنگ آمیزی درب ظروف نیز از ۳۵ هزار تومان تا ۷۰ هزار تومان برای مشتریان هزینه بر است.
رستمی با اشاره به اینکه برخی از ظروف کهنه نیاز به بازسازی دستگیره هم دارندگفت: دستگیره قابلمه از جفتی ۴۵ هزار تومان به بالا در بازار موجود است که با توجه به ظروف و سلیقه مشتری بر روی قابلمه نصب میشود.
در همین رابطه علی مرادی رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان ظروف آلومینیوم در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: واحدهای بازسازی ظروف تفلون و سرامیک بدون مجوز از اتحادیه فعالیت دارند و این اتحادیه هیچ تعهدی نسبت به فعالیت این واحدها ندارد.
وی ادامه داد: بارها بر غیر قانونی بودن این واحدها تذکر و هشدارهای لازم داده شده است، اما تا کنون اقدام جدی در خصوص پلمپ و جمع آوری این واحدها انجام نگرفته است.
مرادی با تأکید بر اینکه مردم واحدهای بازسازی و ترمیم ظروف تفلون را به اتحادیه اطلاع دهند گفت:
هرچند تولید ظروف تفلون و سرامیک نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است، اما مردم نباید سلامت خود را با بازسازی ظروف که هیچ یک از مواد به کار رفته در آن بهداشتی نیست به خطر بیندازند.
رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان ظروف آلومینیوم تأکید کرد: افزایش نرخ شمش آلومینوم و سایر مواد اولیه در تهیه ظروف تفلون و سرامیکی نسبت به سال گذشته رشد چشمگیر داشته و این موضوع باعث کاهش استقبال مردم از خرید ظروف شده است.