تاریخ انتشار: ۱۱:۵۱ - ۰۳ آذر ۱۴۰۰

تولید قرص فایزر در ایران؛ مافیای دارو و مخالفان واردات واکسن مخالفت می‌کنند؟

واکسن فایزر کرونا وارد ایران نشد، اما اکنون سخن از انتقال دانش فنی داروی جدید این شرکت به تمامی کشور‌ها و از جمله ایران است، با این حال این بیم می‌رود که در صورت قطعی شدن این موضوع، سنگ‌اندازی‌ها برای این دارو برای واکسن کرونا نیز به وجود آید.

تولید قرص فایزر در ایران

جامعه ۲۴- در حالی شیوع ویروس کرونا دو سال کامل را پشت سر می‌گذارد که واکسیناسیون آن در جهان هنوز به نقطه مطلوبی نرسیده است. بر اساس برخی از آمار‌ها تا امروز چهار میلیارد دوز واکسن در جهان تزریق شده است که بیش از یک سوم آن در چین انجام شده است. این در حالیست که از بسیاری از مردم جهان هنوز حتی دوز اول این واکسن را دریافت نکرده‌اند و با توجه به واریانت‌ها و جهش‌های گوناگونی که این ویروس از خود بروز می‌دهد خطر شکست واکسیناسیون در بسیاری از نقاط وجود دارد.

روسیه از جمله اولین کشور‌هایی بود که واکسیناسیون در آنجا آغاز شد، اما هنوز درصد بسیاری از شهروندانش واکسینه نشده و همین موضوع موجب شد تا اکنون پیک خطرناکی را تجربه کند. آلمان و اتریش نیز در چنین وضعیتی قرار دارند.

پاکسلوید داروی فایزر برای کرونا

سرعت کند واکسیناسیون موجب شد تا برخی از سازندگان واکسن از جمله آسترازنکا و فایزر به فکر تولید داروی کرونا بیفتند، دارویی که به گفته سازندگان آن‌ها تا ۹۰ درصد از بستری و مرگ مبتلایان جلوگیری می‌کند.

شرکت فایزر فرایند توسعه قرص جدید خود را که PF-۰۷۳۲۱۳۳۲ نام دارد، از ماه مارس سال ۲۰۲۰ آغاز کرده و اثرگذاری آن را در کنار داروی دیگری موسوم به ریتوناویر مورد آزمایش قرار داده است. ریتوناویر یک داروی ضدویروس است که در ابتدا برای درمان بیماری HIV تولید شده، ولی اکنون به منظور درمان کووید ۱۹ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

با این حال این دارو که اکنون پاکسلوید نام گرفته در کارآزمایی‌های بالینی اثرگذاری ۸۹ و ۹۰ درصدی را در مبتلا نشدن و پیشگیری از مرگ نشان داده است.

با توجه به این موضوع شرکت فایزر تصمیم گرفته است که خط تولید آن را با همکاری نهاد عام‌المنفعه MPP سازمان ملل متحد به ۹۵ کشور جهان از جمله ایران واگذار کند. این کار با هدف ریشه‌کنی زودتر بیماری و دسترسی همه مردم به این دارو انجام شده است.

چندی قبل صحبت‌هایی مبنی بر مطالعه بر روی داروی خوراکی کرونا در ایران مطرح شده بود، با این حال با توجه به نتایج خیره کننده داروی پاکسلوید و داشتن تأییدیه سازمان‌های جهانی بهداشت به زودی بسیاری از کشور‌هایی که توانایی تولید دارو را دارند تولید این قرص را آغاز می‌کنند.

به گفته بسیاری از داروسازان، تولید دارو‌های خوراکی به تکنولوژی خاصی نیاز ندارد و اگر فرمولاسیون آن وجود داشته باشد و به شرط تأمین مواد اولیه به راحتی در بسیاری از شرکت‌های تولید دارویی کشور قابل تولید است. این موضوع پیش از این در مورد داروی رمدسیویر و فاوی‌پیراویر به اثبات رسیده است.

داستان واردات فایزر این بار بر سر قرص های آن تکرار می‌شود؟

با این حال با توجه به نام فایزر و تجربه مخالفت‌ها در مورد واردات واکسن آن، این بیم وجود دارد که در مورد تولید آن نیز سنگ‌اندازی وجود داشته باشد. از سوی دیگر یک مقام وزارت بهداشت به همشهری گفته است تأیید کمیسیون مربوطه در سازمان غذا و دارو، برهم نخوردن نظام دارویی کشور، جمع‌بندی حقوق مالکیت فکری و ثبت در فهرست دارویی کشور چهار شرط سازمان غذا و دارو برای موافقت با راه‌اندازی خط تولید و دسترسی به این دارو در ایران است. این مقام وزارت بهداشت همچنین تأکید کرده است که تولید این دارو در ایران مانعی ندارد.


بیشتر بخوانید: صف کشیدن کشورهای آسیایی برای سفارش قرص کرونا


اگرچه برخی بر این اعتقاد هستند که این شروط و حتی تأیید آن در کمیته علمی ستاد ملی کرونا ممکن است که دسترسی ایران به این دارو را به تأخیر بیندازد، اما تجربه رمدسیویر و راه‌اندازی خط تولید آن با وجود اینکه تا مدت‌ها در کمیته علمی کرونا تأیید نشد، نشان داد که اگر اراده‌ای وجود داشته بلافاصله این خط تولید راه‌اندازی خواهد شد.

از سوی دیگر سنگ‌اندازی‌ها در برابر واردات واکسن به بسیاری از مخالفان و ذی‌نفعان نشان داد که این مخالفت‌ها به قیمت جان بسیاری از هم‌وطنان تمام خواهد شد؛ لذا امکان دارد که دیگر شاهد این سنگ‌اندازی‌ها در مورد این دارو نباشیم. هرچند هنوز به طور قطعی نمی‌توان گفت مافیای دارو با این مسئله تا چه حد موافق است.

پیشتر همگان شاهد آن بودند که عده‌ای که آنها را می‌توان جزو کاسبان دارو بشمار آورد با واردات هرگونه واکسن خارجی کرونا به کشور مخالفت می‌کردند و معتقدند بودند تولید داخلی این واکسن در کشور جوابگوی نیاز بیش از ۸۰ میلیون ایرانی است و نباید در این زمینه تردیدی به دل راه داد!

از سوی دیگر واکسن سازهایی که ادعایشان گوش فلک را کرده بود، ادعای تامین نیاز داخل به واکسن کرونا را داده بودند، امری که محقق نشد و کشور را با بحران جدی مواجه کرد به طوری که تعداد کشته‌های روزانه افزون بر ۷۰۰ نفر شد. حال مشخص نیست تکلیف مدعیانی که امروز به پست‌های مهمی نیز در دولت دست یافته‌اند چیست و کدام مرجع باید وعده‌های کاذب و دروغین آنها را بررسی کند، وعده‌هایی که خانمان‌های بسیاری را داغدار کرد.

سرنوشت مولنوپیراویر در انتظار پاکسلوید؟

با این حال این امکان نیز وجود دارد که سرنوشت مولنوپیراویر نیز که در روز‌های آغاز پیک پنجم کرونا نتوانست کد اخلاق را از وزارت بهداشت اخذ کند برای این دارو نیز به وجود آید، با این حال ایران وزارت بهداشت ایران از جمله کشور‌هایی است رگولاتوری غذا و داروی آمریکا FDA و اروپا EMA را قبول دارد و آن‌ها هم رگولاتوری ایران را قبول دارند، بنابراین با توجه به اینکه قرص پاکسلوید مراحل کارآزمایی بالینی خود را به اتمام رسانده است اگر مجوز مصرف از هر یک از دارو‌ها را اخذ کند این احتمال وجود دارد ایران نیز آن را قبول کرده و نیازی به کارآزمایی بالینی مجدد در ایران برای آن وجود نداشته باشد.

خط و نشان برای مخالفان احتمالی

اگرچه هنوز سخنی در مخالفت با قرص داروی درمان کرونا در ایران گفته نشده است با این حال برخی از افراد نیز از هم اکنون خط و نشان‌هایی را نیز برای مخالفان احتمالی تولید قرص کرونای فایزر یا واردات آن کشیده‌اند. در این رابطه جلیل رحیمی جهان آبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: «باید هر فردی که مانع دسترسی مردم به دارو و واکسن کرونا شود را به دلیل ارتکاب «جنایت علیه بشریت» و «قتل عمد» تحت تعقیب داخلی و بین‌المللی قرار داد تا بدانند ملت بی پناه نیست.» اینگونه اظهارنظر‌ها تا حدودی امیدوار کننده است.

علی‌رغم این موضوع یک منبع آگاه گفته است هنوز راه اندازی خط تولید قرص کرونا فایزر در ایران به صورت جدی در کمیته علمی ستاد ملی کرونا مطرح نشده و تنها یک شرکت برای واردات تجهیزات خط تولید این قرص در ایران اعلام آمادگی کرده و هنوز به صورت رسمی کسی این درخواست را ارائه نداده است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

خاورمیانه و این بار نبرد کریدور‌ها/ چگونه ایران در ۷ محور و کریدور دور خورد؟/ حتی مسیر افغانستان به ترکیه نیز ایران را دور زده است

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تغییر چهره خبرنگار صداوسیما

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان

دم مسیحایی دلار نیما به بازار سرمایه/ پیش بینی شاخص کل بورس تا پایان تیر

بیماری سندرم درس (DRESS) چیست؟

فیلمی از دختر ابراهیم رئیسی که وایرال شد

لئوناردو دی کاپریو کیست؟

بهترین فیلم های تاریخ سینمای هند

فیلم/ رقص مایکل جکسونی حامد آهنگی و یوسف صیادی جنجالی شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ تمرینات ویژه سیدحسین حسینی در کنار دخترش

عکس/پاریس‌گردی خانم بازیگر مشهور با استایل جذاب

بهترین فیلم های تاریخ سینمای ترکیه

عکس/پاسخ خلاقانه یک دانش‌آموز به سوال امتحان ریاضی

خرید و فروش سهمیه ارزی و رجیستری در فرودگاه امام خمینی!/ جولان سرخوشانه دلال‌ها در فرودگاه

عکس صمیمی بازیگران سریال «نون خ» در دل طبیعت

تحسین رهبر انقلاب از برنامه تلاوت قاریان نوجوان در شبکه قرآن

رییس جمهور دنبال حیا است نه رای

حمله پهپادی به خودروی تروریست‌ها اطراف زاهدان/ ۲ تروریست کشته شدند

فیلم/لایی الحاجی دیوف به امانوئل مکرون، رییس جمهور فرانسه

۷ اردیبهشت به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد

عکس/سانسور کراوات غلامرضا تختی در بنر‌های شهرداری تهران

وزارت خارجه هند: خدمه هندی کشتی توقیف شده توسط ایران با انجام تعهدات آزاد می‌شوند

وضعیت ترسناک تابستان ۱۴۰۳

نگرانی آمریکایی‌ها درباره ریاست‌جمهوری مجدد بایدن

الحوثی: در ۲۰۲ روز، ۱۰۲ کشتی هدف قرار گرفتند

تحریم مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

پریسا صالحی کیست و چرا به زندان احضار شد؟

حکم اعدام توماج صالحی لغو می‌شود؟

پیشنهاد هلندی برای مهدی قایدی

آذری جهرمی: در سیاست‌های ضد اینترنت تجدید نظر کنید

طرح پیشنهادی آمریکا و ۱۷ کشور دیگر به حماس درباره غزه

سرکنسولگری ارمنستان در تبریز افتتاح می‌شود

خاطره منشوری فریدون زندی از وحید هاشمیان!

در واگذاری سرخابی‌ها، کدام تیم سود کرد؟ کدام تیم ضرر؟

فرهاد مجیدی مهمان مخصوص فینال لیگ قهرمانان آسیا

سریال جدید مهران مدیری خبرساز شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف

پارلمان اروپا قطعنامه ضد ایران صادر کرد

بکارگیری منشی‌های خانم ممنوع شد!

تلویزیون آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟

اینفوگرافی/ مردم کدام کشورها بیشتر کتاب می‌خوانند؟

کدام مناطق ایران در معرض خشکسالی شدید هستند؟

بهترین زمان نوشیدن قهوه

فیلم/راز‌هایی از تایتانیک که هرگز نمی دانستید

پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان

این زنان در دام «پیج اینستاگرام مادر» افتادند

بیماری سندرم درس (DRESS) چیست؟

فیلم/ پسر ناصر عبداللهی جا پای پدرش گذاشت

تقویت پلکانی حقوق کارگران با فرمول ۵۷+۶۰

رقم نهایی حقوق بازنشستگان مشخص شد

رشد ۶۴ درصدی منابع بانک سینا در دو سال گذشته

همه دارندگان کارت ملی بخوانند

استایل بهاری مرجانه گلچین حسابی سر و صدا کرد + عکس

آخرین خبر از وضعیت بیماری ترانه علیدوستی

در سال ۱۴۰۳ منتظر کاهش قیمت ارز و نرخ تورم نباشید

میتسوبیشی با لباس رنو در ایران + عکس

کاهش فاصله ازدواج و فرزندآوری در ایران

علت ریزش قیمت سکه/ طلا زیر پای سکه را خالی کرد؟

علت گرانی پیاز مشخص شد