جامعه ۲۴ فردا جمعه ۱۲ آذر برابر با سوم دسامبر برای افراد دارای معلولیت در جهان روز مهمی است، زیرا این روز بنا بر تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۹۹۲ روز جهانی معلولان نام گرفته شده است؛ روزی برای توجه بیشتر به نیازها و خواستههای افراد دارای معلولیت.
اما از آنجایی که به صورت معمول مناسبتها و گرامیداشتها تنها جنبه صوری داشته و مسئولان به محتوا و بطن رویدادها توجه نکرده و از آن نمیآموزند این روز در کشور ما تنها داغ دل جامعه افراد دارای معلولیت را تازه میکند، زیرا نهتنها تاکنون به شرایط و نیازهای این گروه در کشور ما توجه نشده و تلاش زیادی هم برای پاسخگویی به نیازهای آنها صورت نگرفته است که هر سال میتوان گفت اوضاع برای این گروه بدتر هم شده است. جهان در حال پیشرفت است و کشور ما در یک نقطه درجا میزند، به تبع این موضوع افرادی که مشکلات بیشتری دارند هم هر روز شرایطشان پیچیدهتر میشود.
شاید دیگر برایمان تعجبآور نباشد وقتی میشنویم که درست فردای روز جهانی معلولان یعنی شنبه ۱۳ آذر قرار است افراد دارای معلولیت در اعتراض به شرایط معیشتی خود و البته کاهش بودجه اجرای قانون حمایت از معلولان در لایحه بودجه ۱۴۰۱ تجمع اعتراضی بر پا کنند. قانونی که مسئولان، تصویب آن را در بوق و کرنا کرده و ژستهای حمایتی گرفتند و بذر امید را در دل جامعه معلولان کاشتند، اما اجرای مهمترین مفاد آن هرگز به مرحله اجرا نرسید یا به صورت ناقص اجرا شد.
بهروز مروتی، مدیر کمپین معلولان در اینباره میگوید: مطابق ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان، کمک هزینه معیشت معلولان شدید و خیلی شدید واجد شرایط برابر با حداقل دستمزد سالانه تعیین شده توسط وزارت کار است. به این معنی که از سال ۹۷ باید مبلغ ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان به این گروه از معلولان پرداخت میشد.
وی ادامه میدهد: در حال حاضر ۵۰۰ هزار نفر واجد شرایط دریافت این کمک هزینه هستند درحالیکه این مبلغ پرداخت نشد و از مجموع این تعداد واجد شرایط به ۱۴۰ هزار نفر تنها مبلغ ۱۶۰ هزار تومان به جای ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان پرداخت میشود. این درحالیست که به دلیل گرانی و تورم بسیاری از افراد دارای معلولیت دچار مضیقه بوده و به دستفروشی و حتی زبالهگردی روی آوردهاند یا حتی مجبور شدهاند ویلچر برقی خود را بفروشند تا هزینههای زندگی را تامین کنند.
به گفته مروتی، ماده ۷ قانون حمایت از معلولان مقرر میکند به معلولان شدید حق پرستاری پرداخت شود. حق پرستاران برای معلولان ماهانه یک میلیون تومان و برای جانبازان ۸ میلیون تومان است. تاکید جامعه افراد دارای معلولیت این است که مواد ۷ و ۲۷ اجرا شود. از چند ماه پیش نامهنگاریهایی کردهایم تا بودجه اجرای این دو ماده تقویت شود به نحوی که شامل تمامی جامعه هدف واجد شرایط بشود و مبالغ هم کامل پرداخت شود. وقتی هم که برای پیگیری تماس گرفتیم به ما گفته شد که سازمان بهزیستی باید این موضوع را پیگیری کند نه شما، به آنها گفتیم که بهزیستی بودجهای ندارد و شما باید این بودجه را در اختیارش قرار دهید.
بیشتر بخوانید: بهای افزایش جمعیت معلول را چه کسی میپردازد؟
وی میگوید: ما به مسئولان سازمان برنامه و بودجه گفتیم که تجمع اعتراضی برپا میکنیم. از سال ۹۷ تاکنون هر سال چند باری مقابل سازمان برنامه و بودجه تجمع میکنیم که آخرین بار هم تیرماه بود که به واسطه همین تجمع دکتر نوبخت ۳۰۰ میلیارد تومان به بودجه ۱۴۰۰ برای اجرای قانون حمایت از معلولان اضافه کرد. تجمع جامعه معلولان تا گرفتن پاسخ مناسب ادامه خواهد داشت.
مدیر کمپین معلولان با اشاره به کاهش ۱۳۰ میلیارد تومانی بودجه اجرای قانون معلولان برای سال ۱۴۰۰ عنوان میکند: آیا با توجه به افزایش قیمتها مستمری ۳۵۰ هزار تومانی مشکلی از فرد دارای معلولیت حل میکند؟ این مبلغ حتی هزینه پوشک مصرفی این فرد در ماه هم نمیشود. حالا اگر مبلغ مستمری در سال آینده ۳۸۵ هزار تومان بشود مشکلی از او حل میشود؟
به گفته وی با توجه به اینکه سازمان برنامه و بودجه تاکنون پاسخی به درخواستهای افراد دارای معلولیت نداده است و با توجه به اینکه روز ۱۲ آذر (روز جهانی معلولان) مصادف با روز جمعه شده است که نمیتواند تجمعی بر پا شود قرار شده که روز شنبه ۱۳ آذر تجمع اعتراضی معلولان مقابل سازمان برنامه و بودجه انجام شود و این تجمع تا زمانی که جامعه معلولان به پاسخی مناسب برسند ادامه خواهد داشت.
مروتی اظهار امیدواری میکند که تا پیش از ارائه لایحه بودجه به مجلس (احتمالا ۱۵ آذر)، سازمان برنامه و بودجه در تصمیم خود برای کاهش بودجه اجرای قانون حمایت از معلولان تجدیدنظر کند و اگر در این مدت سازمان برنامه و بودجه جلسهای با ما گذاشته و پاسخگو باشد ما آمادگی داریم که تجمع را لغو کنیم. اما اگر اقدامی نشود تجمع تداوم خواهد داشت و با ارائه لایحه بودجه به مجلس، تجمع ما مقابل مجلس ادامه خواهد یافت.