اقتصاد ۲۴-میخائیل اولیانوف، نماینده دائم فدراسیون روسیه در سازمانهای بین المللی در وین به خبرنگاران اعلام کرد جمهوری اسلامی ایران در جریان مذاکرات وین در مورد احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در مورد برنامه هستهای ایران، پیشنهاد تغییر اساسی پیش نویس سند هستهای را مطرح کرد و این امر واکنش دردناک کشورهای غربی را برانگیخت.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه گفت که ایالات متحده هیچ گامی از سوی ایران را نمیبیند که جدی بودن نیات این کشور برای بازگشت به اجرای برجام را تایید کند. به گفته وی، ایالات متحده قصد دارد در این زمینه با شرکای خود مذاکره کند تا نگرانیها در مورد برنامه هستهای ایران را بررسی کند. بلینکن افزود که اگر مسیر بازگشت به رعایت (برجام) قابل تحقق نباشد، ایالات متحده آماده بررسی گزینههای دیگر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: سازمان ملل: تلاشها برای نجات برجام دو برابر شود
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم فدراسیون روسیه در سازمانهای بین المللی در وین در این رابطه گفت: تا آنجا که من متوجه شدم، شرکای غربی ما عمیقاً تحت تأثیر این واقعیت قرار گرفتند که طرف ایرانی یک بازنگری بسیار محسوس و قابل توجه را برای ایجاد تغییرات اساسی در پیشنویس سند هستهای که در شش دور قبلی مورد توافق قرار گرفت، پیشنهاد کرد. به نظر آنها (شرکای غربی) این رویکرد بیش از حد رادیکال بود - از این رو چنین واکنش دردناکی رخ داد".
وی در عین حال خاطرنشان کرد: در مذاکرات وین درباره برجام، قاعده این است: "تا زمانی که درباره همه چیز توافق نشود، درباره هیچ چیزی توافق نشده است". این دیپلمات افزود: "یعنی اصلاحیهها و تغییر موضع همیشه امکان پذیر است. اما مطلوب است که چنین اصلاحاتی مدنظر باشد و به ترمزی در مسیر پیشرفت تبدیل نشود؛ بنابراین ما وضعیت را غم انگیز جلوه نمیدهیم. "
اولیانوف گفت: "همه در جلسه کمیسیون مشترک صدای یکدیگر را شنیدند. مذاکرات تازه شروع شده است. آنچه ایرانی ها، ما یا آمریکاییها گفتیم، حرف آخر نیست. هیچ کس قول نداده است که (مذاکرات) آسان باشد. "
روز دوشنبه هفتمین دور مذاکرات در وین برای بازگشایی توافق هستهای با ایران آغاز شد. موضوع اصلی این گفتگوها لغو تحریمهای واشنگتن علیه تهران بوده است.
بیشتر بخوانید: کاخ سفید: ایران پیشنهاد سازندهای در وین نداده است
قبل از دور فعلی، شش دور مذاکرات در وین برگزار شده بود و دور ششم این مذاکرات ۲۰ ژوئن در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی به پایان رسید.
در سال ۲۰۱۵، بریتانیا، آلمان، چین، روسیه، ایالات متحده آمریکا، فرانسه و ایران توافق هستهای برجام را امضا کردند. این توافق شامل لغو تحریمها در ازای محدود کردن برنامه هستهای ایران به عنوان ضامن عدم دریافت تسلیحات هستهای توسط تهران بود. در ماه مه ۲۰۱۸، دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت ایالات متحده تصمیم گرفت به طور یکجانبه از این پیمان خارج شده و تحریمهای شدید علیه تهران را بازگرداند. در پاسخ، ایران یک سال بعد در سالگرد خروج آمریکا از برجام، کاهش تدریجی تعهدات خود بر اساس توافق را اعلام کرد و محدودیتهای مربوط به تحقیقات هستهای، سانتریفیوژها و سطح غنیسازی اورانیوم را کنار گذاشت. حالا دولت جو بایدن، رئیس جمهور فعلی آمریکا تمایل خود برای بازگشت به برجام را اعلام کرده است.
اسپوتنیک